Niarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Oprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.
Niarn
Niarn 2.jpg
Niarn, Nibe Festival 2009
Information
Fødenavn Niels Roos
Født 9. september 1979 (36 år)
Gug, Aalborg, Danmark
Beskæftigelse rapper og tidl. radiovært
Instrument(er) vokal
Aktive år 19952014
Pladeselskab Copenhagen Records
Hjemmeside https://facebook.com/niarnmusic

Niels Roos (født 9. september 1979 i Gug i Aalborg), bedre kendt som Niarn, er en dansk rapper og tidl. radiovært.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Inden Niels Roos blev rapper, var han guitarist i et punkband, hvor hans karriere dog var kort. Den sluttede angiveligt ved en koncert, hvor han kom til at "kortslutte" strømmen. Det fik en guitarist fra et andet band til at gå hen til Roos og sige, at han var ynkelig at se på, hvilket fik Roos til at slå det andet bandmedlem ned.

Som ung blev Roos mere og mere involveret i kriminalitet, bl.a. graffiti og biltyverier. Det blev dog udskiftet med mixerpulte og mikrofoner i 1995, da han sammen med sin gamle ven Mark Urban startede gruppen Håndlangerne, som de følgende fem år turnerede landet tyndt med ved at besøge diverse live-jams, og på den måde blev de et forholdsvis stort navn i Danmark.

Niels Roos gik på Gug Skole i sine første år (indtil 7. klasse), men blev smidt ud herfra på grund af kriminalitet. Derefter gik han på Vester Mariendal Skole til og med 9. klasse. Han tog 10. klasse på efterskolen i Dronninglund,[Kilde mangler] og i 1996 tog han HG1 på Aalborg Handelsskole, Langagervej. I 1997 startede han på Aalborghus Gymnasium, som han forlod i 1999 som HF-student.

Musikalske karriere[redigér | redigér wikikode]

I 1999 fandt Roos sammen med "heavyrockeren med tennissokkerne", bedre kendt som Jonny Hefty, som tog ham med på den legendariske Hængerøv og Håndtegn-tour, der også havde deltagelse af navne som Jøden, PTA, Kazpa G og Kong Winther. Roos fik etableret sig som Niarn i denne forbindelse.

I 2001 flyttede Niarn til København for at realisere sin drøm om at leve af musikken. Allerede efter et par år, hvor han havde gæsteoptrådt på andres udgivelser, udgav han sin første soloudgivelse, Glenn Francisco EP'en i samarbejde med Run For Cover Records

Niarn blev i 2002 dømt for vold på en bar i Aalborg, da han kom op og toppes med en anden dansk rapper Strøm, der havde en fælles veninde ved sin side. Niarn ville slå Strøm, men han dukkede sig, så Niarn ramte deres veninde.[1]

Niarn udgav i 2004 sit debutalbum kaldet Årgang '79. Albummet blev udgivet i samarbejde med Copenhagen Records og Sundsdal. Niarns drøm om at udgive et soloalbum på et stort pladeselskab gik i opfyldelse. 10. august 2005 – ca. 10 mdr. efter Årgang '79 udkom, var pladen blevet solgt i 25.000 eksemplarer, hvilket indbragte Niarn en guldplade. Senere udkom albummet Antihelt, der blev en lige så stor succes. Denne plade blev også udgivet under Copenhagen Records.

I forbindelse med udgivelsen af Antihelt grundlagde Niarn i samarbejde med Sundsdal crewet Blok13, som startede med Razz' tidligere danser LASG, men som senere hen droppede ud på grund af uoverensstemmelser (høres sammen på nummeret BLOK 13), hvor AMP kom med på et nyere udgave af nummeret og på musikvideoen, og nu er en fast del af BLOK 13

Den 9. marts 2009 ramte Niarns fjerde album Rød Aalborg gaden og blev vel modtaget. På albummet gæster Blok13-drengene Klingen og gruppen AMP. Pladen er udgivet af Copenhagen Records og produceret af Sundsdal.

Niarn blev torsdag d. 21. august 2009 sent om aftenen ramt af et strejfskud på Jægersborggade, Nørrebro. Han kom gående igennem en visitationszone, da politiet ville se om han havde noget på sig. Betjenten fandt ikke noget, og mens de snakkede kom der en sort skikkelse der stod med en pistol i hånden. Da Niarn prøvede at løbe væk, blev han ramt.

Efter Rød Aalborg[redigér | redigér wikikode]

I 2010 medvirker Niarn i det danske tv-program AllStars, hvor han repræsenterer sin hjemby Aalborg.

Niarn på spot-scenen på Grøn Koncert i Århus, Juli 2005

I 2010 har Niarn lavet et single track med Kon:trast. Tracket hedder Nitro og bærer præg af groft brug af Auto-Tune og blevet mere mainstream electro/rap.

5. maj 2011 blev Niarn præsenteret som en del af det nye morgenhold på den nordjyske radiostation, ANR, fra 20. juni sammen med Anne Kejser, Geo og Niels Skovmand under navnet Anne og de herreløse hunde. Niarn blev senere afskediget fra programmet, angiveligt fordi han mødte beruset og påvirket op på arbejde, om end dette senere blev dementeret.[2]

De seneste par år, har Niarn musikalsk bemærket sig ved singlerne "Ikk' Ny Til Det" (2012) og "Pænt Grim" (2013). Han udgav afskedssinglen "Ingen tårer Ingen ord" den 22. september 2014.[3]

Den 6. oktober udkom opsamlingsalbummet "Kommer aldrig igen".

Karrierestop[redigér | redigér wikikode]

Den 18. september 2014 kunne Niarn på direkte tv i AftenshowetDR1 meddele, at han stopper karrieren under navnet Niarn. Dette skete som følge af at han den 23. juni 2013 blev indlagt med betændelse i bugspytkirtlen, efter flere års misbrug af alkohol og stoffer.

Efter at have været under behandling, besluttede Niels Roos også at droppe navnet "Niarn", da han bestod af alt det negative, destruktive og dystre, har Niarn fortalt i et interview. Efterfølgende har han også fået en datter.[4][5][6][7][8][9]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbums[redigér | redigér wikikode]

Titel Album detaljer Højeste placering
Danmark
[10]
Glenn Francisco
Årgang '79 17
Antihelt 1
Rød Aalborg 7
Kommer aldrig igen 17

Singler[redigér | redigér wikikode]

 • Blow Min High (2004)
 • Dobbelt A (2004)
 • Kommer Aldrig Igen (2005)
 • Mit Liv Mine Regler (2005)
 • Antihelt (2006)
 • Bare Sig Til (2006)
 • Blok 13 (featuring LasG & AMP) (2007)
 • Undskyld (Jeg Var Fuld) (2008)
 • Moderne (2009)
 • Dine Øjne Siger Alt (featuring Andee) (2009)
 • Ik Ny Til Det (2012)
 • Pænt Grim (2013)
 • Ingen tårer Ingen ord (feat. Pia Cohn / Bifrost) (2014)

Involveret som Feature[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]