Georg 4. af Storbritannien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thomas Lawrence, George 4. af Det Forenede Kongerige, 1821, Royal Collection.
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1815

Georg IV af Storbritannien, (engelsk: George IV George Augustus Frederick, tysk: Georg IV. August Friedrich). Georg IV blev født den 12. august 1762, død 26. juni 1830.

Prinsregent 1811-1820. Konge af Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland og af kongeriget Hannover fra 1820 til 1830. Georg IV var medlem af det tyske fyrstehus Hannover.

Han var Georg IIIs ældste søn og regerede som prinsregent, mens faderen var syg.

Han giftede sig med Maria Anne Fitzherbert i december 1785. Da hun var katolik, kunne ægteskabet ikke godkendes efter tronfølgelovene.

Han giftede sig anden gang i 1795. Denne gang med sin kusine Caroline af Braunschweig. De kunne ikke lide hinanden og levede adskilt bortset fra nogle få dage. Første gang han så sin tilkommende, bad han om en brandy – og da han fik set nærmere på hende, tilføjede han: "Make it double!" Ved bryllupet var han så beruset, at han måtte støttes op til alteret, og bruden påstod, at det sidste hun så til ham på bryllupsnatten, var at han sad og sov inde i soveværelsets kamin. Der sad han stadig og sov, da hun stod op næste morgen. [1]

De fik datteren Charlotte Augusta, prinsesse af Wales i 1796. Hun døde i barselsseng i 1817, og Georg var uden tronarvinger. Derfor brugte han sin magt som prinsregent til at beordre sine ugifte brødre til at afbryde samlivet med deres veninder. I stedet skulle brødrene gifte sig med yngre prinsesser. Riget skulle have en ny tronarving efter Charlotte Augustas død.

Dronning Caroline blev udelukket fra kroningen i 1820. Det var en stor skandale. Hun havde da levet et omflakkende liv på kontinentet, men mødte frem ved Westminster Abbey til kroningsceremonien, hvor hun gik fra dør til dør og forgæves bankede på dem, til hendes hænder blødte.[Kilde mangler] Hun døde kort tid efter.

Georg IV døde i 1830 og blev fulgt af sin yngre broder Vilhelm IV.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Richard Herrmann: Med skjebnen i hånden, forlaget Cappelen, Oslo 1992, ISBN 82-02-13834-5

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Foregående: Konge af Storbritannien og Irland
1820-1830
Efterfølgende:
Georg 3. Vilhelm 4.