Nansenprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
UNHCR Nansenprisen
Nansen refugee award.jpg
Logo af UNHCR Nansenprisen
Uddeler Forenede Nationers højkommissær for Flygtninge
Uddelingssted Genève
Tidspunkt 1954
Hjemmeside www.unhcr.org/nansen

Nansenprisen uddeles hvert år af de Forenede Nationers højkommissær for Flygtninge (UNHCR) til en person, gruppe eller organisation som anerkendelse for en ekstraordinær indsats for flygtninge, internt fordrevne og statsløse personer.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Nansenprisen blev etableret i 1954 og er opkaldt efter den norske polarfarer, opdagelsesrejsende, diplomat og videnskabsmand Fridtjof Nansen (10. oktober 186113. maj 1930). Som den første højkommissær for flygtninge iFolkeforbundet var Nansen med til at få indført Nansen-passet i 1922, et internationalt anerkendt identitetsdokument for statsløse flygtninge, hvorfor han samme år blev tildelt Nobels fredspris.

UNHCR Nansenprisen overrækkes hvert år i Genève, Schweiz, "verdens humanitære hovedstad". Prisen består af en erindringsmedalje, Nansenmedaljen, samt en monetær præmie på 100.000 USD, doneret af den norske og schweiziske regering for at påbegynde et projekt i samråd med UNHCR, der hjælper flygtninge. Den norske og schweiziske regering, Flyktninghjelpen (NRC) og IKEA Foundation støtter UNHCR's Nansenprisen.[1]

Nansenprisen tildeles årligt ved de Forenede Nationers højkommissær for Flygtninge i anerkendelse af fremragende indsats for flygtninge. Toppen af Nansenmedaljen lyder: "Nestekjærlighet er realpolitikk"


Nansen paneldebat[redigér | rediger kildetekst]

UNHCR organiserede i 2011 den første Nansen paneldebat i samarbejde med Université of Genève (UNIGE), Fondation Pour Genève samt Académie de droit international humanitaire et droits humains à Genève (ADH). Arrangementet finder nu sted årligt og sammenbringer Genèves intellektuelle miljø, medier og unge for at sætte fokus på flygtningespørgsmålet og UNHCR's arbejde.

I 2012 deltog Leymah Gbowee, Nobels fredspris-vinder fra 2011, og generalsekretær for Flyktninghjelpen (NRC) Elisabeth Rasmusson samt UNHCR Honorary Lifetime Goodwill Ambassador Barbara Hendricks som en del af panelet under titlen "Les femmes et la reconstruction de la Somalie: du trouble à l'espoir" ("Kvinder og genopbygningen af Somalia: Fra oprør til håb").[2]

Nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Nomineringer til Nansenprisen indsendes gennem UNHCR's hjemmeside. Nuværende eller tidligere UNHCR-medarbejdere er ikke kvalificerede. De stærkeste kandidater er dem, som har udvist vedholdenhed og mod, og som personligt har gjort en væsentlig indsat for folk på flugt.

Prisvindere[redigér | rediger kildetekst]

Prof. Aqeela Asifi i 2015

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Official homepage for the UNHCR Nansen Refugee Award
  2. ^ University of Geneva Communication Service
  3. ^ Article in Al Arabiya News
  4. ^ Congolese nun named winner of prestigious Nansen Refugee Award UNHCR 17 September 2013
  5. ^ "The Hellenic Rescue Team". Hentet 3. december 2016.
  6. ^ Greek Volunteers share UNHCR Nansen Refugee Award

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]