Osvald Helmuth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Osvald Helmuth
Personlig information
Født 14. juli 1894 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 18. marts 1966 (71 år) Rediger på Wikidata
Dødsårsag Mavekræft Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Rediger på Wikidata
Børn Frits Helmuth Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, filminstruktør, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af 1. grad af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Osvald Helmuth Herbert Pedersen (14. juli 1894 i København18. marts 1966 i Skovshoved) var en dansk skuespiller og visesanger. Osvald Helmuths karriere indledtes i Randers i 1913. Herefter kom han til Nørrebros Teater i København og fik i 1929 sit store gennembrud med revyvisen Ølhunden af Poul Henningsen. Han var med til at danne Cirkusrevyen i 1935 sammen med restauratør Carl Pehrsson (kaldet thepotten), skuespiller Oscar Holst og musiker Herman Gellin. I 1940'erne havde han mange store triumfer i Dagmarrevyerne og var i 1950'erne en af hovedkræfterne bag ABC revyerne.

Han var den danske revyskuespiller par excellence og stod bag utallige landeplager. Af de mest kendte er Dit hjerte er i fare Andresen, Herlig en sommernat, 100 mand og en bajer og Bar' engang imellem. Som visefortolker var Osvald Helmuth mangesidig, men huskes især for sine portrætter af den lille mand i viser som Sagt op, om en fyring, Havnen, om funktionæren med udlængsel og Henne om hjørnet, om alkoholikeren på værtshuset. I den anden ende af viserepertoiret sang han Gluntarne af Gunnar Wennerberg med Poul Reumert. Af mere seriøse roller er Jeppe i Jeppe på Bjerget (som gæst på Det kongelige Teater, 1954) og Doolittle i My Fair Lady i 1960.

Han blev Ridder af Dannebrog i 1953 og i forbindelse med sit 50-års skuespillerjubilæum i 1963 ophøjet til Ridder af 1. Grad. Den 2. juni 1999 valgte Post Danmark, at udgive Helmuth på frimærke, som et af fire mærker med dansk revy som motivtema.[1] Helmuth var far til skuespilleren Frits Helmuth. Han var også bedstefar til Mikael Helmuth og Pusle Helmuth samt oldefar til Kristoffer Helmuth.

Osvald Helmuth døde af kræft på Sundby Hospital d. 18. marts 1966.[2] Han ligger begravet på Ordrup Kirkegård.[3]

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • John Lindskog, Faders vilje – Osvald, Søster og Frits Helmut – dramaet bag scenen, Aschehoug, 2006. ISBN 87-11-30017-5.
  • Sven Borre, Bogen om Osvald, Stig Vendelkjærs Forlag, 1967.
  • Osvald Helmuth, Lev stærkt – dø gammel, Stig Vendelkær, 1963. (Erindringer)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne danske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Osvald Helmuth kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.