Pave Gregor 4.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pave Gregor 4.
Gregory-IV Raban-Maur.jpg
Raban Maur (højre) præsenterer sit værk til Pave Gregor 4. (midten)
Født 790
Rom
Valgt oktober 827
Død 25. januar 844
Rom
Emblem of the Papacy SE.svg

Gregor 4. var pave 827-844 og blev valgt som efterfølger for Valentin i december 827. Ved samme lejlighed anerkendte han overherredømmet Ludvig den Frommes overherredømme.

Pavens afhængighed af kongen blev mindre og mindre, fordi der opstod uenighed mellem ham og sønnerne, de senere Lothar 1., Pepin og Ludvig 2. Ved sønnernes oprør mod deres far, støttede paven dem og håbede, at hans indblanding ville fremme chancen for fred. Men i stedet førte det til gnidninger mellem de frankiske biskopper og paven. Pavens modsvar var at insistere på, at han var Sankt Peters efterfølger og derfor suveræn overfor kejseren.

To hære, fra henholdsvis kejseren og dennes sønner, mødtes ved Rotfeld, nær Colma i sommeren 833. Sønnerne overtalte Gregory 4 til at forhandle med deres far, men han var blevet narret af Lothar. Ludvig var blevet forladt af sine støtter og måtte derfor overgive sig ydmyget og betingelsesløst. Denne handling er senere blevet kendt som "Campus Mendacii" (Løgnens slagmark).

Efter overgivelsen blev Ludvig dog efterfølgende genindsat. Efter hans død prøvede Gregor at mægle i konflikten, der truede mellem kejserens sønner.

Foregående: Paverækken
Pave Gregor 4.
827-844
Efterfølgende:
Valentin
827
Sergius 2.
844-847

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Teksten til den engelsksprogede artikel (hvorfra denne er en oversættelse) kommer delvist fra den niende udgave af en unavngiven encyklopædi fra 1880.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: