Pave Linus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pave Linus
900'erne
Født 10 Rediger på Wikidata
Toscana
Valgt 67 Rediger på Wikidata
Død 79 Rediger på Wikidata
Rom Rediger på Wikidata
Hvilested Peterskirken Rediger på Wikidata
Festdag 23. september Rediger på Wikidata
Forgænger
Peter
Efterfølger
Anaklet

Pave Linus eller Sankt Linus (død i perioden 67-80) regnes af den romersk-katolske kirke som den anden pave, idet han efterfulgte apostlen Peter. Tertullians påstand om, at apostlen Peter blev efterfulgt af Clemens, er der ingen grund til at fæste lid til. De ældste kilder fra Irenæus, Skt. Hippolytus, Eusebius af Cæsarea, Julius Africanus,[1] og det liberianske katalog fra 354 regner Linus som Peters efterfølger.[2]

Linus i midten.

I den apostolske konstitution, godkendt af pave Clemens, skrev Peter: "Hvad angår de biskopper, som er udnævnt i vor levetid, siger vi jer, at disse:...For kirken i Rom var Linus, søn af Claudia, den første og udnævnt af Paulus, og Clemens vil efter Linus' død blive den anden som udnævnt af mig, Peter."

Ifølge Irenæus af Lyon i Adversus haereses III.iii.3, var pave Linus identisk med den Linus, som Paulus nævner i sit andet brev til Timoteus: "Skynd dig at komme før vinteren. Hilsen fra Eubulos, Pudens, Linus, Claudia og alle brødrene."[3] Men selv om Linus' mor blev sagt at hedde Claudia, er hilsenen ingen sikker identifikation af nogen af dem.

Man ved meget lidt om Linus. Alle skrifter, som overleveringen har tilskrevet ham, regnes i dag som usikre. Som med dateringen for starten af hans pavedømme er det tilsvarende forskelligt, hvornår han menes at være død. Årstallet varierer fra 67 i både Liber pontificalis og det liberianske katalog[4] til Eusebius' påstand om, at Linus var biskop frem til andet år i Titus's regeringstid, dvs. år 80.

Ifølge Liber pontificalis døde han som martyr, men da der ikke var kristenforfølgelser i tiden mellem Nero og Domitian, lyder det usandsynligt.

Ifølge Liber pontificalis udnævnte Linus de første 15 biskopper, og blev begravet på Vatikanhøjen ved Peters side.[5]

Ifølge traditionen er hans mindedag 23. september, der skulle være dagen for hans påståede henrettelse.[6]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 1911 Encyclopædia Britannica/Africanus, Sextus Julius - Wikisource, the free online library
  2. ^ Catholic Encyclopedia: Pope St. Linus
  3. ^ [1] 2. Tim. 4:21
  4. ^ The Chronography of 354 AD. Part 13: Bishops of Rome (The Liberian Catalogue). MGH Chronica Minora I (1892), pp.73-6
  5. ^ Loomis, Louise Ropes (1916). The book of the popes (Liber pontificalis). New York, Columbia University Press. s. 6. Hentet 10. august 2019.
  6. ^ Martyrologium Romanum (Libreria Editrice Vaticana, 2001, ISBN 88-209-7210-7)


Efterfulgte:
Peter
Pave
ca. 67 – ca. 79
Efterfulgtes af:
Anaklet


Wikimedia Commons har medier relateret til: