Pan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Pan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Pan)
Statue af Afrodite, Pan og Eros

Pan er hyrdens og dyreflokkens gud, og gud for bjergenes liv og den vilde jagt, i græsk mytologi. Han kendes let på sine bukkeben (fra livet og ned har han kraftig, ofte mørk, pels over benene, der ligner en geds), på sine to små horn i panden, på sit ofte drilske væsen og ikke mindst på sit instrument, panfløjten.

Pan associeres ofte med det drilske element, der ofte hverken kan betegnes godartet eller ondsindet. Det virker ofte som om Pan skaber ulykker for underholdningens skyld.

Tillige har Pan næsten altid en kraftig erotisk eller seksuel betydning; han er i mytologien kendt for at have forført adskillige kvinder, herunder både mennesker og guder. I visse fortællinger fik Pan sin fløjte, da han forfulgte nymfen Syrinx, indtil hun ikke kunne se anden udvej for at undslippe ham end at forvandle sig til siv langs floden Ladon (Λάδωνας, Ládonas). Af disse siv gjorde Pan sig herefter sin fløjte.

Pan adskiller sig fra de andre græske gudeskikkelser ved at være den eneste, mytologien selv erklærer for død. Til trods herfor tilbedes han stadig af mange hedenske trosretninger i dag, lige så ofte under navnet "den hornede gud" som under sit eget navn.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

I Romersk mytologi optræder Pan under navnet Faunus.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.