Prinsesse Thyra (1880-1945)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Prinsesse Thyra. (Se også artikler, som begynder med Prinsesse Thyra)
Thyra af Danmark
Princess Thyra of Denmark (1880-1945).jpg
Prinsesse af Danmark
Fulde navn Thyra Louise Caroline Amalia Augusta Elisabeth
Hus Huset Glücksborg
Far Frederik 8. af Danmark
Mor Louise af Sverige-Norge
Født 14. marts 1880
Amalienborg, København
Død 2. november 1945 (65 år)
København
Hvilested Roskilde Domkirke

Prinsesse Thyra af Danmark (Thyra Louise Caroline Amalia Augusta Elisabeth) (14. marts 1880- 2. november 1945) var datter af Frederik 8. og Louise af Sverige-Norge. Hun var opkaldt efter sin faster hertuginde Thyra af Cumberland.

Hun blev aldrig gift.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Thyras moder og faster; Kronprinsesse Louise og hendes svigerinde, Prinsesse Thyra, som Thyra var opkaldt efter.

Prinsesse Thyra blev født den 14. marts 1880 i Frederik VIII's PalæAmalienborg Slot i København i sin farfar Kong Christian 9.'s regeringstid. Hun var det sjette barn og tredje datter af Kronprins Frederik (den senere Frederik 8.) og Kronprinsesse Louise af Danmark. Hendes far var den ældste søn af Kong Christian 9. og Dronning Louise af Danmark, mens hendes mor var den eneste datter af Kong Karl 15. og Dronning Louise af Sverige og Norge. Hun blev døbt med navnene Thyra Louise Caroline Amalie Augusta Elisabeth og var kendt som Prinsesse Thyra (opkaldt efter sin fars søster Prinsesse Thyra).

Prinsesse Thyra voksede op med sine søskende i forældrenes residens i Frederik VIII's PalæAmalienborg Slot og i sommerresidensen Charlottenlund Slot ved Øresund nord for København. Kronprinsparrets børn blev opdraget af deres mor, hvad der var usædvanligt for tiden, hvor opdragelsen af kongelige børn som regel blev varetaget af guvernanter. Under deres mors opsyn modtog kronprinsparrets børn en forholdsvis streng kristent domineret opdragelse, som lagde vægt på nøjsomhed, pligtopfyldelse, regelmæssighed, flid og orden.[1]

Titler, prædikater og æresbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Titler og prædikater fra fødsel til død[redigér | rediger kildetekst]

  • 14. marts 1880 – 2. november 1945: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Thyra af Danmark

Anetavle[redigér | rediger kildetekst]

Se Christian 10.s anetavle

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Bramsen, Bo (1992). Huset Glücksborg. Europas svigerfader og hans efterslægt (2. udgave). København: Forum. ISBN 87-553-1843-6.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Anti-monarquia.pngArtiklen om Prinsesse Thyra (1880-1945) kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
  1. ^ Bramsen 1992, s. 274.