Prins Gustav (1887-1944)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gustav af Danmark
Prins af Danmark
Fulde navn Christian Frederik Vilhelm Valdemar Gustav
Hus Huset Glücksborg
Far Frederik 8. af Danmark
Mor Louise af Sverige-Norge
Født 4. marts 1887
Charlottenlund Slot, Charlottenlund
Død 5. oktober 1944 (57 år)
Egelund Slot nær Fredensborg
Hvilested Roskilde Domkirke
Ridder af Elefantordenen

1905

Prins Gustav til Danmark (Christian Frederik Vilhelm Valdemar Gustav, 4. marts 18875. oktober 1944) var prins af Danmark, søn af kong Frederik 8. og dronning Louise.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Prins Gustavs fødested Charlottenlund Slot, fotograferet i 2006.

Prins Gustav blev født den 4. marts 1887(1887-03-04) på sine forældres sommerresidens Charlottenlund Slot nord for København i sin bedstefar Kong Christian 9.'s regeringstid. Han var det syvende af otte børn og den fjerde og yngste søn af Kronprins Frederik (den senere Frederik 8.) og Kronprinsesse Louise af Danmark (den senere Dronning Louise). Hans far var den ældste søn af Kong Christian 9. og Dronning Louise af Danmark, mens hans mor var den eneste datter af Kong Karl 15. og Dronning Louise af Sverige og Norge. Han blev døbt med navnene Christian Frederik Vilhelm Valdemar Gustav og var kendt som Prins Gustav.

Kronprinsesse Louise med Prins Gustav, ca. 1890.
Oliemaleri: August Jerndorff

Prins Gustav voksede op med sine søskende i forældrenes residenspalæ, Frederik VIII's PalæAmalienborg i København, og i familiens sommerresidens Charlottenlund Slot nord for København. Kronprinsparrets børn blev opdraget af deres mor, hvad der var usædvanligt for tiden, hvor opdragelsen af kongelige børn som regel blev varetaget af guvernanter. Under deres mors opsyn modtog kronprinsparrets børn en forholdsvis streng kristent domineret opdragelse, som lagde vægt på nøjsomhed, pligtopfyldelse, regelmæssighed, flid og orden.[1]

Som barn led Prins Gustav af en sygdom, der gjorde ham svært overvægtig. Han gjorde ikke desto mindre karriere i militæret, men trak sig hurtigt tilbage. Han gjorde tjeneste ved den Kongelige Livgarde og blev i 1915 kaptajn à la suite. I 1934 blev han ærespræsident for de Danske Garderforeningers Fællesrepræsentation.

Den 2. februar 1935 stod han i den russisk-ortodokse kirke i København, hans kusine Hendes Kejserlige Højhed storfyrstinde Olga Alexandrovna af Rusland og hendes ægtefælle oberst Nikolaj Kulikovsky fadder til premierløjtnant i den Kongelige Livgarde Christian Frederik von Schalburgs søn Aleksander.[2]

Egelund Slot.

Gustavs moder overlod ham Egelund Slot, som hun havde bygget 1915-1917, og det blev hans faste bolig.

Prins Gustav var ugift og barnløs, og han tilbragte en stor del af sit liv sammen med sin ugifte søster, Prinsesse Thyra (1880-1945). Sammen besøgte de ofte deres broder, Haakon 7. af Norge, efter at han var blevet valgt til konge af Norge.

Prins Gustav døde på Egelund Slot i 1944.

Titler, prædikater og æresbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Titler og prædikater fra fødsel til død[redigér | rediger kildetekst]

  • 4. marts 1887 – 5. oktober 1944: Hans Kongelige Højhed Prins Gustav til Danmark

Æresbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Danske dekorationer[redigér | rediger kildetekst]

Udenlandske dekorationer[redigér | rediger kildetekst]

Anetavle[redigér | rediger kildetekst]

Se Christian 10.s anetavle

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bramsen 1992, s. 274.
  2. ^ "Dåb". Den Ortodokse Russiske Kirke. 1915-1945. 1934. s. 14.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi