Rane Willerslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Rane Willerslev (født 5. juni 1971 i Gentofte) er professor i social antropologi, Aarhus Universitet. Han har en ph.d. fra University of Cambridge (2003) og en kandidatgrad i Visual Anthropology fra University of Manchester (1996). Fra 2004-6 var han lektor ved Granada Center for Visuel Antropologi ved University of Manchester. I 2010 blev han udnævnt til fuld professor i antropologi ved Aarhus Universitet. Fra 2008-11 var han også chef for de Etnografiske Samlinger på Moesgård Museum. Fra 2011-13 var han direktør for Kulturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo, hvor han nu er professor II, og fra 2013 til nu har han ledet ARTS arktiske forskningsfokus og koordineret den tværfaglig arktiske forskning på Aarhus Universitets Arctic Research Centre. I 2013 blev han tildelt et Jens Christian Skou Fellowship på det nyligt etableret Aarhus Institute of Advanced Studies. To gange (2006 og 2010) er han blevet tildelt eliteforsker priser af det Frie Forskningsråd, og han har givet den prestigefyldte Malinowski Memorial Lecture på LSE i 2010. Han er forfatter og medforfatter til mange artikler og bogkapitler, akademiske monografier, og har redigeret flere antologier og særnumre i tidsskrifter. Siden 2007 har han været medredaktør af Acta Borealia: Nordic Journal of Circumpolar Societies. Han er også redaktør og medredaktør af tre bogserier: Ethnography, Theory, Experiment (Berghahn Books) og Studies in Death, Materiality and Time, and Culture, Environment and Adaptation in the North (begge Ashgate Publishing). I 2007, blev bogen Soul Hunters: Hunting, Animism and Personhood among the Siberian Yukaghirs (University of California Press) udgivet, som er blevet brugt bredt for sin innovative teoretiske nytænkning af animisme. I 2012, blev hans selvbiografiske etnografi On the Run in Siberia (University of Minnesota Press, Minneapolis) udgivet, som omhandler hans engagement i den russiske pelshandel. Hans vigtigste forskningfelt har været blandt Sibiriens oprindelige folk (jukagirerne og tjukterne) i et komparativt perspektiv og for nylig er han begyndt at lave feltarbejde hos Ik, en jæger og subsistens agerbrugsbefolkning i det nordlige Uganda. Mens hans hovedudgivelser ligger indenfor feltet religion og antropologisk teori, dækker hans publikationer et bredt spektrum af klassiske og nyere antropologiske temaer, der spænder fra animistiske kosmologier og blodofring over dødsstudier, etik, visuel antropologi og museumsstudier, og senest, eksperimenterende metoder samt grænsefladen mellem antropologi og arkæologi. Han har været en aktiv formidler af sin forskning og har deltaget i debatter om forskning politik og tværfaglighed: Han har fungeret som fast klummeskribent i videnskabsafsnitet af Politiken, og han har skrevet 2 populære bøger og mange populære artikler, kronikker og debatindlæg, og organiseret flere internationale museumsudstillinger. Han er medlem af Eventyrernes Klub.

Rane Willerslev er enægget-tvillingebror til forskeren Eske Willerslev, og de er sønner af erhvervs- og økonomihistorikeren Richard Willerslev.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Pelsjæger i ødemarken (1996), forfattet med tvillingebroren Eske Willerslev, Forlaget Klematis 1996, ISBN 87-7721-685-7
  • Soul Hunters (2007)
  • På flugt i Sibirien (2009)
  • On the Run in Siberia (2013)
  • Taming Time, Timing Death (2013)
  • Transcultural Montage (2013)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi