DISA

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Riffelsyndikatet)
For alternative betydninger, se DISA (flertydig). (Se også artikler, som begynder med DISA)

DISA er et dansk firma, der siden stiftelsen i 1900 (som Compagnie Madsen A/S) har produceret forskellige metalvarer.

Firmaets oprindelige hovedprodukt var det luftkølede Madsen-maskingevær og firmaet fik derfra navnet Dansk Rekyl Riffel Syndikat A/S. I 1936 blev navnet Dansk Industri Syndikat A/S, men i folkemunde hed firmaet stadig Riffelsyndikatet. I dag hedder firmaet DISA og producerer især DISAMATIC formemaskiner og andet støberiudstyr.

Compagnie Madsen A/S[redigér | rediger kildetekst]

V.H.O. Madsen konstruerede i 1879 (sammen med rustmester Alexander Bjarnov) det luftkølede, rekylrepeterende maskingevær, som kom til at få Madsens navn. I år 1900 stiftedes Compagnie Madsen A/S, som skulle producere geværet på fabrikken i Københavns Frihavn.

I 1930 overtog A.P. Møller en aktiepost i “A/S Dansk Rekylriffel Syndikat” svarende til 15 % af den samlede aktiekapital. I løbet af de følgende år udvidede A.P. Møller sin aktiepost til 31.6 % og blev hermed den største aktionær. I 2006 blev navnet Dansk Rekylriffel Syndikat A/S solgt fra og overført fra DISA i CVR registret til Scantoy International Aps. Dette firma er siden gået konkurs.

Dansk Industri Syndikat A/S[redigér | rediger kildetekst]

Da Danmark var besat under 2. verdenskrig blev fabrikken anvendt til produktion af våben. Den 10. maj 1943 blev Riffelsyndikatet udsat for en sabotageaktion. Det førte til en henvendelse fra A.P. Møller til Erik Seidenfaden, Politikens korrespondent i Stockholm, som blev bedt om at »give London besked på at bringe sabotagen til ophør«[1]. Den 22. juni 1944 blev Riffelsyndikatet ikke desto mindre igen udsat for sabotage. Modstandsgruppen BOPA havde i samarbejde med 3 vagter besat fabrikken og brugte dernæst i alt 400 kg sprængstof til at sprænge den. Det er den største mængde sprængstof anvendt ved en sabotageaktion i Danmark.

Riffelsyndikatet kom aldrig for alvor i gang med produktionen igen og Mærskselskaberne A/S Dampskibsselskabet Svendborg og Dampskibsselskabet af 1912 A/S overtog aktiemajoriteten i Dansk Industri Syndikat A/S (DISA) i 1959.

I 1960 købte DISA et patent af Aage Jeppesen, en dansk professor ved Danmarks Tekniske Højskole. Dette startede udviklingen af en enestående teknologi til automatisk fremstilling af kasseløse, vertikale sandforme. Siden 1964 har DISA fremstillet automatiske formlinier, såkaldte DISAMATIC, der revolutionerede støberiverdenen ved at muliggøre massefremstilling af jern og metalstøbegods til blandt andet automobil- maskin- og byggeindustri.

I perioden mellem 1985 og 2000 erhvervede DISA en række europæiske firmaer, der alle var specialister i fremstilling af støberiudstyr. Dette gjorde at virksomheden udviklede sig til et internationalt selskab, der blev verdens største producent af støberiudrustning.

DISA Industries A/S[redigér | rediger kildetekst]

I 2005 blev virksomheden overtaget af kapitalfonden Procuritas og efterfølgende i 2008 solgt videre til kapitalfonden Mid Europa Partners.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Peter Suppli Benson, Bjørn Lambek og Stig Ørskov: Mærsk · manden og magten, Politiken Bøger 2004 – Riffelsyndikatet, s. 96-98

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Christian Jensen, Tomas Kristiansen og Karl Erik Nielsen, Krigens købmænd, Gyldendal 2000, s. 155

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel er mærket geografiske koordinater mangler og der er defineret et hovedkvarter
Pt. kan skabelonen, som sættes denne besked, ikke håndtere geografiske koordinater på et hovedkvarter. Men der arbejdes på sagen. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.