Spring til indhold

Arne Sejr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arne Sejr
Født31. januar 1922 Rediger på Wikidata
Død23. juli 1998 (76 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseJournalist Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arne Børge Sejr (31. januar 1922 i Slagelse23. juli 1998) var en dansk modstandsmand under 2. verdenskrig og efter krigen involveret i flere antikommunistiske aktiviteter.

Arne Sejr var 17 år gammel, da tyskerne invaderede Danmark. På besættelsens første dag lagde han mærke til, at folk var venlige mod de tyske soldater. Regeringen opfordrede til "ro og værdig optræden" med bl.a. disse ord: "De tyske Tropper, der nu befinder sig her i Landet, træder i For­bindelse med den danske Værnemagt, og det er Befolkningens Pligt at afholde sig fra enhver Modstand overfor disse Tropper[1]." men sådan så han ikke på det. Så han tog hjem og skrev 25 lister med “10 Bud For Danskere“ til sine landsmænd.[2]

Sejr var i 1941 hovedmanden bag etableringen af Studenternes Efterretningstjeneste, der med udgangspunkt i Konservativ Ungdom og Konservative Studerende og gymnasieelever var en af de tidligste modstandsgrupper. Organisationen udsendte illegale blade fra 1941 og gennem hele besættelsen og udførte efterretningsvirksomhed og illegale transporter til Sverige. Studenternes Efterretningstjeneste var primært aktiv i København. Sejr flygtede til Sverige i 1943.

Tilbage i Danmark grundlagde han sammen med Niels Frommelt endnu en efterretningsorganisation; den halvprivate sikkerhedstjeneste Firmaet i 1948. Firmaet udførte bl.a. aflytning af kommunister i samarbejde med bl.a. Forsvarets Efterretningstjeneste og det amerikanske CIA.

  1. ^ Den 9. april 1940 proklamerede Christian 10. og regeringen den tyske besættelse af Danmark.
  2. ^ Marianne Alenius, Det Kongelige Bibliotek (red.). Læs og giv videre - Illegale flyveblade fra Besættelsen 1940-45. Museum Tusculanums Forlag. s. 22-23.
  • Peer Henrik Hansen: Firmaets største bedrift – Den hemmelige krig mod de danske kommunister (2005)
  • Arne Sejr: En kamp for frihed. Studenternes Efterretningstjeneste 1940-1945 (1995)
  • Arne Sejr: Og derfor lever vi. Forlaget Branner 1946

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi