Arne Sejr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Arne Børge Sejr (31. januar 1922 i Slagelse23. juli 1998) var en dansk modstandsmand under 2. verdenskrig og efter krigen involveret i flere antikommunistiske aktiviteter.

Arne Sejr var 17 år gammel, da tyskerne invaderede Danmark. På besættelsens første dag lagde han mærke til, at folk i byen, hvor han boede, var venlige mod de tyske soldater. Regeringen opfordrede til "ro og værdig optræden" med bl.a. disse ord: "De tyske Tropper, der nu befinder sig her i Landet, træder i For­bindelse med den danske Værnemagt, og det er Befolkningens Pligt at afholde sig fra enhver Modstand overfor disse Tropper[1]." men sådan så han ikke på det. Så han tog hjem og skrev 25 kopier af en liste med “10 Bud For Danskere“ til sine landsmænd.[2]

Sejr var i 1941 hovedmanden bag etableringen af Studenternes Efterretningstjeneste, der med udgangspunkt i Konservativ Ungdom og Konservative Studerende og gymnasieelever var en af de tidligste ikke-kommunistiske modstandsgrupper. Organisationen udsendte illegale blade fra 1941 og gennem hele besættelsen, og udførte desuden efterretningsvirksomhed og illegale transporter til Sverige. Studenternes Efterretningstjeneste var primært aktiv i København. Selv gik Sejr også i eksil i Sverige i 1943.

Tilbage i Danmark grundlagde han sammen med Niels Frommelt endnu en efteretningsorganisation; den halvprivate sikkerhedstjeneste Firmaet i 1948. Firmaet udførte bl.a. aflytning af kommunister i samarbejde med bl.a. Forsvarets Efterretningstjeneste og amerikanske CIA.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Peer Henrik Hansen: Firmaets største bedrift – Den hemmelige krig mod de danske kommunister (2005)
  • Arne Sejr: En kamp for frihed. Studenternes Efterretningstjeneste 1940-1945 (1995)
Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi