Arne Sejr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arne Sejr
Født 31. januar 1922Rediger på Wikidata
Død 23. juli 1998 (76 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse JournalistRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arne Børge Sejr (31. januar 1922 i Slagelse23. juli 1998) var en dansk modstandsmand under 2. verdenskrig og efter krigen involveret i flere antikommunistiske aktiviteter.

Arne Sejr var 17 år gammel, da tyskerne invaderede Danmark. På besættelsens første dag lagde han mærke til, at folk i byen, hvor han boede, var venlige mod de tyske soldater. Regeringen opfordrede til "ro og værdig optræden" med bl.a. disse ord: "De tyske Tropper, der nu befinder sig her i Landet, træder i For­bindelse med den danske Værnemagt, og det er Befolkningens Pligt at afholde sig fra enhver Modstand overfor disse Tropper[1]." men sådan så han ikke på det. Så han tog hjem og skrev 25 kopier af en liste med “10 Bud For Danskere“ til sine landsmænd.[2]

Sejr var i 1941 hovedmanden bag etableringen af Studenternes Efterretningstjeneste, der med udgangspunkt i Konservativ Ungdom og Konservative Studerende og gymnasieelever var en af de tidligste ikke-kommunistiske modstandsgrupper. Organisationen udsendte illegale blade fra 1941 og gennem hele besættelsen, og udførte desuden efterretningsvirksomhed og illegale transporter til Sverige. Studenternes Efterretningstjeneste var primært aktiv i København. Selv gik Sejr også i eksil i Sverige i 1943.

Tilbage i Danmark grundlagde han sammen med Niels Frommelt endnu en efteretningsorganisation; den halvprivate sikkerhedstjeneste Firmaet i 1948. Firmaet udførte bl.a. aflytning af kommunister i samarbejde med bl.a. Forsvarets Efterretningstjeneste og amerikanske CIA.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Peer Henrik Hansen: Firmaets største bedrift – Den hemmelige krig mod de danske kommunister (2005)
  • Arne Sejr: En kamp for frihed. Studenternes Efterretningstjeneste 1940-1945 (1995)
DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi