Jørgen Røjel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jørgen Røjel
Født 22. juni 1916 Rediger på Wikidata
Brønshøj, Danmark Rediger på Wikidata
Død 24. april 2007 (90 år) Rediger på Wikidata
Fredericia, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dansk modstandskæmper i 2. verdenskrig, læge, forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jørgen Røjel f. Rasmussen (22. juni 1916 i Brønshøj24. april 2007 i Fredericia) var en dansk overlæge, dr.med., modstandsmand og forfatter.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Jørgen Røjel blev født som den yngste af en børneflok på fem. Forældrene var kommunelærer Johannes Frederik Peter Rasmussen og Caroline, der blev gift i 1908. De fik i 1926 navnet Røjel efter faderens ansøgning.[1]

Han markerede sig som en dygtig læge og en kompromisløs debattør med konservative holdninger. Jørgen Røjel blev kendt for sin indsats i modstandskampen under besættelsen og senere som debattør og forfatter. Under 2. verdenskrig blev han dødsdømt in absentia efter sprængningerne af broerne ved Langå, og han flygtede til Sverige. Senere kom han tilbage for at genoptage kampen, blev arresteret og interneret i Frøslevlejren. Efter krigen fik Røjel en fornem karriere i lægeverdenen.

Røjel blev i 1953 dr. med. og tiltrådte i 1958 en stilling som overlæge på Fredericia Sygehus.[2] Han var Ridder af Dannebrog.

Han boede i Trelde og var kendt for at løbe til arbejde. Hans konservative holdninger kom også til udtryk på Fredericia Sygehus' hjerteafdeling, hvor han ikke ville behandle patienter, som var rygere. Endvidere var han med til at etablere Hjerteforeningens motionsklub i Fredericia, som i 2001 blev til MK01 efter en arvestrid.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Erik Knoth, Jørgens krig, 2013, Hovedland, ISBN 978-87-7070-355-0
  2. ^ Bent Anker Larsen, Svenn Sørvin og Jan Hardam Kristiansen (2007). "Jørgen Røjel". Ugeskrift for Læger. 169 (26): 2568.{{cite journal}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi