Sermersooq Kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sermersooq)
Gå til: navigation, søg
Kort over Sermersooq Kommune
Kommunevåben med de Tre Brødre som motiv.

Sermersooq Kommune (grønlandsk: Kommuneqarfik Sermersooq[1]), også omtalt som Øst-vest-kommunen, er en kommune i det sydlige og vestlige Grønland – verdens næststørste kommune målt på areal. Den blev oprettet som en af fire nydannede kommuner den 1. januar 2009 i forbindelse med den grønlandske struktur- og opgavereform, hvor opgaver blev uddelegeret fra hjemmestyret til de fire kommuner. Kommunen hed midlertidigt "Øst-Vestkommunen". Asii Chemnitz Narup er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq.

Den nye kommune har ca. 21.000 indbyggere (2008) og et areal på 635.600 km². Den er Grønlands folkerigeste kommune og arealmæssigt den næststørste (efter Qaasuitsup Kommune). De to øvrige nye kommuner er Qeqqata på vestkysten lige nord for Sermersooq Kommune og Kujalleq på sydspidsen af Grønland.

Den er en sammenslutning af Ammassalik, Ittoqqortoormiit, Ivittuut, Nuuk og Paamiut kommuner. Navnet Sermersooq betyder "den, der har en prægtig masse af is".

Byer og bygder i Sermersooq Kommune[redigér | redigér wikikode]

Nuuk, Paamiut, Tasiilaq, Illoqqortoormiut, Ivittuut, Qeqertarsuatsiaat, Kapisilit, Isortoq, Tiniteqilaaq, Sermiligaaq, Kulusuk, Kuummiut, Arsuk.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ KNR (2008-08-01). Øst-Vest Kommunen har fået navn og våben. Arkiveret fra originalen 2017-11-10. 


Grønlandsk geografi Stub
Denne artikel om grønlandsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 66°N 40°V / 66°N 40°V / 66; -40