Skovbrødrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mindesmærke for faldne skovbrødre

Skovbrødrene (estisk: metsavennad, lettisk: mežabrāļi, litauisk: miško broliai) var estiske, lettiske og litauiske partisaner, som førte guerillakrig mod det sovjetiske styre under Sovjetunionens besættelse af de baltiske lande, under og efter 2. verdenskrig. Lignende anti-sovjetiske østeuropæiske modstandsgrupper kæmpede mod sovjetisk og kommunistisk styre i både Bulgarien, Polen, Rumænien, Kroatien og det vestlige Ukraine.

Den Røde Hær okkuperede de uafhængige baltiske lande i 1940–1941 og, efter en periode med nazi-tysk okkupation, igen i 1944–1945. Eftersom stalinistisk politisk undertrykkelse forstærkedes de efterfølgende år, tog cirka 50.000 indbyggere i disse lande tilflugt i de store skove og gjorde dem til hjemsted for den anti-sovjetiske modstand. Disse modstandsgrupper varierede i størrelse og sammensætning, lige fra individuelt opererende guerillaer, hovedsageligt bevæbnet til selvforsvar, til store og velorganiserede grupper i stand til at engagere betydelige sovjetiske troppestyrker til kamp.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Nezināmais Karš. Latviešu nacionālo partizānu cīņas pret padomju okupantiem 1944–1956 (lettisk). Jelgava: Latvijas Nacionālo partizānu apvienība. 2010. ISBN 978-9984-9961-3-4.


MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
EstlandSpire
Denne artikel relateret til Estland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
Litauens våbenskjoldSpire
Denne artikel om Litauens historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
SovjetunionenSpire
Denne artikel relateret til Sovjetunionen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump