Spring til indhold

Skovbrødrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mindesmærke for faldne skovbrødre

Skovbrødrene (estisk: metsavennad, lettisk: mežabrāļi, litauisk: miško broliai) var estiske, lettiske og litauiske partisaner, som førte guerillakrig mod det sovjetiske styre under Sovjetunionens besættelse af de baltiske lande under og efter 2. verdenskrig. Lignende antisovjetiske østeuropæiske modstandsgrupper kæmpede mod sovjetisk og kommunistisk styre i både Bulgarien, Polen, Rumænien, Kroatien og det vestlige Ukraine.

Den Røde Hær okkuperede de uafhængige baltiske lande 1940-1941 og efter den nazi-tyske okkupation igen i 1944-1945. Da stalinistisk undertrykkelse forstærkedes de næste år, tog cirka 50.000 indbyggere i de tre lande tilflugt i de store skove og gjorde dem til hjemsted for modstanden. Modstandsgrupperne varierede i størrelse og sammensætning: lige fra guerillaer hovedsageligt bevæbnet til selvforsvar til store og velorganiserede grupper, der kunne engagere betydelige sovjetiske styrker.

  • Nezināmais Karš. Latviešu nacionālo partizānu cīņas pret padomju okupantiem 1944–1956 (lettisk). Jelgava: Latvijas Nacionālo partizānu apvienība. 2010. ISBN 978-9984-9961-3-4.


MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
EstlandSpire
Denne artikel relateret til Estland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
Litauens våbenskjoldSpire
Denne artikel om Litauens historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
SovjetunionenSpire
Denne artikel relateret til Sovjetunionen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump