Spring til indhold

Slaget ved Tettenhall

Koordinater: 52°35′N 2°08′V / 52.58°N 2.13°V / 52.58; -2.13
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slaget ved the Tettenhall
Del af Vikingernes invasion af England
Dato 5. august 910
Sted Tettenhall, Staffordshire
Resultat Angelsaksisk sejr
Parter
Danelagen (vikinger) Mercia
Wessex
Ledere
Eowils 
Halfdan 
Ingwær 
Tab
Store, flere tusinde Ukendt

Slaget ved The Tettenhall (nogle gange slaget ved Wednesfield eller Wōdnesfeld) var et slag, der ifølge krønikøren Æthelweard forgik d. 5. august 910 nær Tettenhall. De allierede tropper fra Mercia og Wessex mødte en hær af vikinger fra Northumbria i Mercia.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Efter vikingerne havde haft flere succesfulde plyndringstogter var store dele af det nordøstlige England, tidligere Northumbria, under deres kontrol. De danske angreb ind i det centrale England var blevet mødt med modstand og reduceret betragteligt af Aflred den store til et punkt, hvor hans søn, Edvard den Ældre, kunne igangsætte angreb mod vikingerne. Edvard var alliereret med mercianerne igennem sin søster Æthelflæd, og deres samlede hære var betragtelig. De allierede tropper igangsatte en 5-ugers plyndringstogt mod danerne 909.

Slaget[redigér | rediger kildetekst]

Vikingerne søgte hurtigt gengældelse for angrebet. I 910 var kong Edvard i Kent og ventede på at hans flåde ville samles, og vikingerne troede at størstedelen af kongens tropper var ombord på skibene, og de igangsatte en invasion af Mercia. De plyndrede helt op til Avon nær Bristol, og fortsatte langs Severn indtil de nåede til Bridgnorth-området. De bevægede sig herefter mod øst, og blev efterfulgt af de samlede tropper fra Mercia og Wessex, som indhentede dem nær Tettenhall. Plyndringshæren blev udslettet og tre af vikingernes konger blev dræbt: Ingwær, Eowils og Halfdan.[1]

Efterspil[redigér | rediger kildetekst]

Danerne i nord blev undertrykt og tropperne fra Wessex og Mercia kunne igen fokusere på vikingerne, der havde bosat længere mod syd. Der var ikke yderligere træfninger i nord i den næste generation.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Stenton, Frank (1971). Anglo-Saxon England (3rd udgave). Oxford, UK: Oxford University Press. s. 323. ISBN 978-0-19-280139-5.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


52°35′N 2°08′V / 52.58°N 2.13°V / 52.58; -2.13