Regnar Lodbrog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Kong Ellas sendebud foran Regnar Lodbrogs sønner

Regnar Lodbrog (norrønt: Ragnarr Loðbrók) var en dansk sagnkonge fra det 9. århundrede. Hans historie er fortalt af Saxo og i den islandske Regnar Lodbrogs Saga. Ragnar var beslægtet med den danske konge Godfred og var søn af den svenske konge Sigurd Ring. Ragnar fik tilnavnet "Lodbrog" for, han iført en stivfrossen dragt besejrede en lindorm, der vogtede kongedatteren Thora.

Regnar havde sønnerne Ivar Benløs konge af Irland, Ubbe ekskonge af Danmark, Halvdan, Bjørn Jernside, Helge, Regnald og Sigurd Orm-i-Øje (konge af Danmark og jarl af Frisland); foruden datteren, Aaluf og mindst en datter mere[Kilde mangler].

Det eneste, man véd med absolut sikkerhed[Kilde mangler], er, at Regnar havde nogle døtre, for det var døtrene, som havde broderet flaget Ravnen[Kilde mangler], som blev taget af englænderne, da Ubbe faldt. Ellers er vi henvist til sagn og senere historieskrivning.

Den 28. marts år 845 sejlede Regnar Lodbrog ned ad Seinen med 150 skibe med en besætning af 5.000 krigere for at invadere og plyndre Paris[Kilde mangler]. Frankernes konge Karl den II betalte ham et stort beløb på 7000 pund sølv for at forlade og ikke ødelægge byen[Kilde mangler]. Denne strategi var typisk for vikinger, hvorefter man invaderede en by eller fæstning og krævede løsgørelsespenge, kendt som danegæld[Kilde mangler].

Regnar blev sandsynligvis konge efter Horik 2. eller lidt senere[Kilde mangler], hvis det da var Regnars søn Helge, der efterfulgte Harald og Sigfred år 891[Kilde mangler].

I følge Fragmentary Annales of Ireland blev Ragnall søn Halvdan med sine tre sønner fordrevet til Orkneyøerne af sine to yngre brødre. Dette skete senest 854 efter de franske annaler.

Muligvis havde han også en slægtning, Halvdan, som var konge i en del af England[Kilde mangler] og måske en søn Helge, konge af Danmark[Kilde mangler]. Regnars søn, Helge, er muligvis identisk med den Helge, der blev styrtet fra tronen af Olaf fra Sverige[Kilde mangler].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

http://www.denstoredanske.dk/Nordisk_Mytologi/Sagnfigurer/Regnar_Lodbrog