Regnar Lodbrog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kong Ellas sendebud foran Regnar Lodbrogs sønner (1857), malet af August Malmström.

Regnar Lodbrog (oldnordisk: Ragnarr Loðbrók) var en dansk sagnhelt fra 800-tallet. Hans historie er fortalt af Saxo og i den islandske Regnar Lodbrogs Saga. Regnar var nevø til den danske konge Godfred og var søn af dennes broder Halfdan.[kilde mangler] Ifølge Saxo får Regnar tilnavnet "Lodbrog", fordi han er iført lodne skindbukser, da han besejrer den lindorm, der vogter den svenske kongedatter Thora Borgarhjort[1].

Regnar havde sønnerne Ivar Benløs konge af Irland, Ubbe ekskonge af Danmark, Halvdan, Bjørn Jernside, Helge, Regnald og Sigurd Orm-i-Øje (konge af Danmark og jarl af Frisland); foruden datteren, Aaluf og mindst en datter mere.[kilde mangler]

Det eneste, man véd med absolut sikkerhed,[kilde mangler] er, at Regnar havde nogle døtre, for det var døtrene, som havde broderet flaget Ravnen,[kilde mangler] som blev taget af englænderne, da Ubbe faldt. Ellers er vi henvist til sagn og senere historieskrivning.

Den 28. marts år 845 sejlede Regnar Lodbrog ned ad Seinen med 150 skibe med en besætning af 5.000 krigere for at invadere og plyndre Paris.[kilde mangler] Frankernes konge Karl den Skaldede betalte ham et stort beløb på 7000 pund sølv for at forlade og ikke ødelægge byen.[kilde mangler] Denne strategi var typisk for vikinger, hvorefter man invaderede en by eller fæstning og krævede løsgørelsespenge, kendt som danegæld.

Regnar blev muligvis konge af Danmark efter Horik 2. eller lidt senere,[kilde mangler] hvis det da var Regnars søn Helge, der efterfulgte Harald og Sigfred år 891.[kilde mangler]

Ifølge Fragmentary Annales of Ireland blev Ragnalls søn Halvdan med sine tre sønner fordrevet til Orkneyøerne af sine to yngre brødre. Dette skete senest 854 efter de franske annaler.

Muligvis havde han også en slægtning, Halvdan,[hvem?] som var konge i en del af England[kilde mangler] og måske en søn Helge, konge af Danmark.[kilde mangler] Regnars søn, Helge, er muligvis identisk med den Helge, der blev styrtet fra tronen af Olaf fra Sverige.[kilde mangler]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Regnar Lodbrog i Gyldendals "Den Store Danske Encyklopædi"

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg