Slaget ved Buttington

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Slaget ved Buttington
Dato 893
Sted Buttington, Powys, Wales
Resultat Angelsaksisk sejr
Parter
Mercia, Wessex, Walisere Vikinger
Ledere
Æthelred, ealdorman af Mercia
Ealdorman Æthelhelm
Ealdorman Æthelnoth
Hasting
Styrke
Ukendt Ukendt
Tab
Ukendt Ukendt

Slaget ved Buttington var et slag, som blev udkæmpet i år 893 mellem en vikingehær og en alliance af angelsaksere og walisere.

Annalerne for 893 beskriver at en stor vikingehær var gået i land ved Lympne flodmunding i Kent, og at en mindre styrke var gået i land ved Themsens udmunding under den danske kong Hasting. De blev yderligere styrket af skibe fra danere, der allerede havde bosat sig i East Anglia og Northumbria, hvor et kontigent sejlede rundt om kysten og belejrede et forskanset sted (kaldet en burh) og Exeter, der begge lå i Devon. Den engelske kong Alfred den Store ledte sin beredne mænd til Exeter, da han hørte om angrebet. Han efterlod Æthelred, ealdorman af Mercia og rådmændene Æthelhelm, Æthelnoth og andre om at forsvare de øvrige byer mod vikingehæren.

Kongens thegner formåede at samle en stor hær bestående af både saksere og walisere. Den samlede hær belejrede vikingerne, der havde bygget en forskansning ved Buttington.[1] Efter adskillige uger brød de sultende vikinger ud af deres forskansning blot for at blive slået af den store hær der ventede dem, hvilket drev mange af vikingerne på flugt.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Buttington, Possible site of battle near Welshpool". Royal Commission on Historic Sites in Wales.