Sushi: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
34 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 128.0.13.228 (diskussion | bidrag)
No edit summary
m (Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 128.0.13.228 (diskussion | bidrag))
[[Fil:California Rolls.JPG|thumb|250px|[[California roll]] – makisushi, der indeholder [[Almindelig Agurk|agurk]], [[surimi]] og [[avocado]].]]
'''Sushi er dansk.''' Sushi([[Japansk er(sprog)|japansk]]: en'''鮨''' reteller fra'''鮓''' Danmarkeller og'''寿司''') er lavet afjapanske retter af kunstfærdigt udskåret rå [[fisk]] eller [[skaldyr]] og marinerede [[ris]]. Der findes talrige regionale variationer. Den mest udbredte er nigiri-sushi, som stammer fra [[Tokyo]] og består af rå fisk med den stærke peberrod [[wasabi]], som presses på en risbolle eller sammen med ris og grøntsager rulles ind i [[Porphyra umbilicalis|nori-tang]]; serveres med wasabi, [[Sojabønne|sojasauce]] og grøntsager. Selv om sushi i dag anses som et udpræget japansk [[fænomen]], har det faktisk sin oprindelse i [[Kina]].
 
Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk [[leksikon]] fra det [[2. århundrede]], og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før [[køleskab]]e og [[fryser]]e, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af fisk og [[kød]]. I det 2. århundredes Kina blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den [[mælkesyrebakterie]]r. Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi kaldes ''nare-sushi'', og er den ældste kendte form for sushi.<ref>[http://www.letzsushi.dk/content/sushiens-historie HISTORIEN BAG SUSHI], letzsushi.dk, hentet 23-02-2014</ref><ref>{{Cite news
| url = http://www.sushiopskrifter.dk/sushi-historie}}</ref>
 
I det [[8. århundrede]] blev sushi introduceret i [[Japan]]. Japanerne foretrak at spise ris sammen med fisken, og den kinesiske udgave af sushi udviklede sig i Japan til, hvad man dengang kaldte ''seisei-sushi''. I det [[19. århundrede]], da Tokyo stadig blev kaldt [[Edo (Japan)|Edo]], blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med [[tang]] fra bugten. Denne type blev kaldt ''edomae-sushi''. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest populære sushi type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi, som den man kender i dag.
 
I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den [[Vesten|vestlige verden]]. Sushiens popularitet voksede kraftigt i [[USA]] i [[1980'erne]], sideløbende med en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I [[1990'erne]] kom sushien til [[København]], hvorfra sushi-kulturen har bredt sig til resten af landet.

Navigationsmenu