Intetkøn: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
tlbage til tidligere version; der findes en anden artikel om utrum
Linje 1: Linje 1:
{{Grammatik}}
{{Grammatik}}
'''Intetkøn''' eller '''neutrum''' er et grammatisk køn. I [[dansk (sprog)|dansk]], [[svensk (sprog)|svensk]] og [[Nederlandsk (sprog)|hollandsk]] grammatik findes der to køn, [[fælleskøn]] og intetkøn.
'''Intetkøn''' eller '''neutrum''' er et grammatisk køn. I [[dansk (sprog)|dansk]] (og [[svensk (sprog)|svensk]] og [[Nederlandsk (sprog)|hollandsk]]) grammatik findes der to køn: [[fælleskøn]] (''utrum'') f.eks. "en [[hund]]" og intetkøn eller enkeltkøn (''neutrum'') f.eks. "et [[køleskab]]".


Ord af [[fælleskøn]] har den ubestemte artikel "en", mens de af intetkøn har "et". Enkelte navneord har begge grammatiske køn: en/et krystal, en/et katalog, en/et enevælde... Her er artiklen valgfri, men ofte vil valget være dialektbetonet. Naturlige han- og hunkønsord er blevet fælleskøn, med undtagelser: et mandfolk, et fruentimmer, et pigebarn – ellers er intetkønnede ord biologisk kønsneutrale.
== Latin ==
Commune/Utrum er kønnet for ord, der både kan beskrive en kvindlige og mandlige personer. Dette gælder f.eks.: '''sacerdos''' (''præst''), '''civis''' (''borger'') og '''comes''' (''kompagnon eller partner'').


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 3. aug. 2015, 22:46

Intetkøn eller neutrum er et grammatisk køn. I dansk (og svensk og hollandsk) grammatik findes der to køn: fælleskøn (utrum) f.eks. "en hund" og intetkøn eller enkeltkøn (neutrum) f.eks. "et køleskab".

Ord af fælleskøn har den ubestemte artikel "en", mens de af intetkøn har "et". Enkelte navneord har begge grammatiske køn: en/et krystal, en/et katalog, en/et enevælde... Her er artiklen valgfri, men ofte vil valget være dialektbetonet. Naturlige han- og hunkønsord er blevet fælleskøn, med undtagelser: et mandfolk, et fruentimmer, et pigebarn – ellers er intetkønnede ord biologisk kønsneutrale.

Se også

Kilde