Forskel mellem versioner af "Sveriges geografi"

Spring til navigation Spring til søgning
7 bytes fjernet ,  for 3 år siden
m
Småret
m (Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra 46.142.7.78 (diskussion | bidrag))
m (Småret)
[[Fil:Sarek Skierffe Rapadelta.jpg|thumb|300px|Rapadalen i [[Sarek Nationalpark]]]]
 
[[Sverige]] ligger i [[Nordeuropa]], på den østlige del af den [[skandinaviske halvø]]. Landet deler landegrænser med [[Norge]] i vest, [[Finland]] i nordøst, samt [[Danmark]] i sydvest via [[Øresundsbroen]]. Landet har også maritime grænser til [[Estland]], [[Letland]], [[Litauen]], [[Polen]], [[Tyskland]] samt [[Rusland]] ([[Kaliningrad]]). De omgivende have er den [[Botniske Bugt]] og [[Østersøen]] i øst og syd, samt i sydvest [[Skagerrak]], [[Kattegat]] og [[Øresund]]. Sverige udgør en del af det geografiske område [[Norden]].
 
Sverige er en del af det [[Baltiske Skjold]], hvilket sørger for en stabil [[geologi]], skånet for [[jordskælv]] og [[vulkan]]er. Terrænet er almindeligvis fladt eller med lave bakker, undtaget den [[Skandinaviske Bjergkæde]] langs grænsen til Norge.
 
Sverige har et oftest mildt [[tempereret klima]], med kolde vintre og kølige somre, på trods af sin nordlige beliggenhed, hvilket skyldes varme fra [[Golfstrømmen]]. I det sydlige Sverige er [[løvtræer]] dominerende, i nord domineres landskabet af [[nåleskov]] og hårdføre [[birk]]etræer. I Sveriges nordligste del, som er præget af [[fjeld]]e, har landet et [[Subarktis|subarktisk klima]]. Nord for [[polarcirklen]] går solen ikke ned om sommeren, og midvinternætterne afbrydes kun af nogle få timers morgengry og skumring.
 
Øst for Sverige ligger Østersøen og den Botniske Bugt, der giver landet en lang kystlinje, hvilket også påvirket klimaet. I vest ligger den Skandinaviske Bjergkæde, der adskiller Sverige fra Norge. Siden 1700-tallet har grænsen til Norge fulgt bjergkædens [[vandskel]] nøje. Elvene i nord (de såkaldte norrlandselve) løber altså som regel mod øst, og kan ofte blive ganske brede.
 
Det [[sydlige Sverige]], især den sydligste del med [[Skåne]], er for en stor dels vedkommende [[landbrug]]sarealer, mens [[skov]]e dækker større og større dele af det øvrige område. I det centrale [[Götaland]] rejser det [[smålandske højland]] sig dog. Befolkningstætheden er også større i de sydlige egne, særligt i [[Mälardalen]] og [[Øresundsregionen]]. I den sydlige del af landet løber mange vandløb ind midt i det [[sydsvenske højland]], mod alle verdenshjørneverdenshjørner. Elvene bliver derfor lige så lange og store, som i nord, hvilket også har betydning for landbrugsjorden.
 
Sveriges højeste bjerg er [[Kebnekaise]] i [[Lappland]], på 2.111 meter over havets overflade. De to markant største [[ø]]er er [[Gotland]] og [[Öland]] i den sydøstlige del af landet, og de to største [[sø]]er [[Vänern]] og [[Vättern]]. Fra Treriksröset til Smygehuk er Sverige 1.572 kilometer lang.<ref>[http://www.lantmateriet.se/templates/LMV_Page.aspx?id=2680 Läntmateriet: Visste du att... – Om längd och yta]</ref>
 
Skov, [[vandkraft]] og [[jernmalm]] er vigtige [[naturressource]]r.
7.692

redigeringer

Navigationsmenu