Tårn
- For alternative betydninger, se Tårn (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Tårn)
Et tårn er en høj bygning eller bygningsdel og skal ikke forveksles med en konstruktion som fx en tv-mast eller en etageejendom. Man kan bygge et tårn for at have overblik over et område (udkigstårn og kontroltårn på flyveplads), for at kunne udsende lyd eller lys over et område (kirketårn, minaret og fyrtårn) og tidligere også for i krigsførelse at have fordelen af overhøjde. Andre tårntyper er vandtårn, vagttårn, transformatortårn og rådhustårn. Hvor de tre førstnævnte udfylder praktiske funktioner, har et rådhustårn en mere statusmæssig funktion. Højden giver oftest tårnet en dominerende stilling i det visuelle indtryk – der gøres derfor en stor indsats for at få det til at fremtræde æstetisk.
Teknisk definition
[redigér | rediger kildetekst]- Et tårn er en type bygning, der er højere end dens base, ofte med en betydelig margin.
- Et tårn adskiller sig fra en høj bygning, da det ikke er bygget til beboelse eller arbejde, men tjener andre funktioner primært opnået af dets højde.
- Tårne er fritstående, selvbærende bygninger, der ikke bruger barduner (i modsætning til master).[1]
Nedenfor er en liste over de højeste eksisterende tårne i Danmark. Bemærk at årstallene angiver tårnenes – og ikke nødvendigvis øvrige bygningsdeles – færdiggørelsestidspunkter.
I perioden 1935-1944 var Odinstårnet i Odense Danmarks højeste tårn på 177 meter.
Galleri
[redigér | rediger kildetekst]-
Cloostårnet ved Frederikshavn. (2006)
-
Skjoldnæs Fyr på Ærø. (2001)
-
Kontroltårnet i Københavns Lufthavn i Kastrup. (2004)
-
Rundetårn. (2010)
-
Transformatortårn i Østrig. (2012)
Kilder og henvisninger
[redigér | rediger kildetekst]- Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.