Lapis lazuli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Et billede af en Lapis lazuli.

Lapis lazuli (lasurit, lasursten, naturligt ultramarin) er en blå, sjælden sten. Den forekommer i uregelmæssige småpartier, sjældnere krystaller (regulære), siddende i kalksten og dolomit, hvor den sandsynligvis er opstået ved kontaktmetamorfose.

Hovedfindestedet er Badakhshan ved Koktscha (en gren af Amu Darja i Afghanistan); her findes tre varieteter: en indigoblå (som kaldes nili), en lys blå (asmani) og en grøn (sabzi). Endvidere findes den på flere steder ved vestsiden af Bajkalsøen, i Chile og i ringe mængder undertiden i kalkstensstykker, der er udkastede af vulkaner (Vesuv). Den findes også i Tupertalik ved Maniitsoq, Grønland.

Den er en blanding af flere mineraler; den væsentlige bestanddel er et svovlholdigt natriumaluminiumsilikat, (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2[1]; i øvrigt indeholder den diopsid, hornblende, pyrit, calcit og andre. Hårdheden er lidt ringere end hos feldspat.

De smukt farvede varieteter skattedes allerede i Oldtiden meget højt; hvor de anvendt til vaser og andre dekorationsgenstande, i mosaik og til småting. I Isak-katedralen i Sankt Petersborg findes to, næsten 5 m høje søjler, beklædte med lapis lazuli.

Som malerfarve er lapis lazuli nu erstattet af kunstig ultramarin.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]