Valgforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 14. mar. 2014, 00:35 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Robotassisteret flertydig: SF - Ændrede link(s) til Socialistisk Folkeparti)

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne i valgforbundet.

I Danmark kan der indgås valgforbund ved kommunalvalg, regionalvalg og Europa-Parlamentsvalg, men ikke ved folketingsvalg. Ved opgørelsen af et valg, hvor to eller flere partier har indgået et valgforbund, regnes valgforbundet teknisk som et parti ved mandatfordelingen. Derefter fordeles mandaterne blandt valgforbundets partier.

I mange kommuner indgår de borgerlige partier i ét valgforbund, mens Socialdemokraterne, SF og/eller Enhedslisten udgør et andet valgforbund.

Ved kommunalvalg kan der endvidere indgås listeforbund, som er forbund mellem lister inden for samme parti. I så fald fordeles mandaterne først mellem de forskellige valgforbund, dernæst mellem valgforbundets partier/listeforbund, og derefter mellem de enkelte lister i listeforbundet. Det benyttes typisk af partiet Venstre, der har tradition for flere lokale lister i mange kommuner. De enkelte lister i listeforbundet benævnes med partibogstav og nummer, f.eks. V1, V2 og V3.

Partigrupperne i et nyvalgt folketing laver valgforbund, når der skal vælges medlemmer til folketingets udvalg. Der kan også indgås liste- og valgforbund ved f.eks. valg til universiteters bestyrelser og i nogle foreninger.