Virginia Woolf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Virginia Woolf
Modernismen
George Charles Beresford - Virginia Woolf in 1902 - Restoration.jpg
Fotografisk portræt fra 1902.
Fotograf: George Charles Beresford.
Personlig information
Navn Virginia Woolf
Fødselsnavn Adeline Virginia StephenRediger på Wikidata
Område Engelsk litteratur
Fødsels­dato 25. januar 1882
Fødested KensingtonRediger på Wikidata
Dødsdag 28. marts 1941 (59 år)
Dødssted Ouse, Floden nær Sussex, England.
Statsborger Storbritannien,
Det Forenede Kongerige Storbritannien og IrlandRediger på Wikidata
Far Leslie StephenRediger på Wikidata
Mor Julia Stephen[1]Rediger på Wikidata
Ægtefælle Leonard Woolf
Uddannelse og virke
Genre: romaner/noveller/digte
Underskrift Virginia Woolf signature.svg
Eksterne henvisninger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Virginia Woolf (25. januar 188228. marts 1941 efter selvmord) var en engelsk forfatterinde og feminist. Hun spillede en afgørende rolle i det litterære miljø i London i mellemkrigstiden.

Hun var datter af Leslie Stephen og Julia Duckworth (gift Stephen). Hun blev som Virginia Stephen gift med forfatteren Leonard Woolf i 1912. Hun var søster til maleren Vanessa Bell. Virginia besluttede sig i en tidlig alder til at blive forfatter og udgav sin første roman i en alder af 29 år. Hun skrev de fleste af sine bøger i "a stream of consciousness", en bevidsthedsstrøm, der inddrager læseren i personernes tanker og følelser. Ud over den benyttede hun sig bl.a. af poetisk impressionisme og multi-perspektiver. Hendes stil var eksperimenterende og meget forud for sin tid. Det var hendes emner også. Hun var hjemmegående og uden formel uddannelse, men selvstændigt tænkende og intelligent. Hun var en vigtig del af den berømte kunstneriske Bloomsbury Group. Virginia og Leonard Woolf besluttede sig hurtigt til at leve af deres forfatterskab. De åbnede i 1917 forlaget Hogarth press, der udgav skrifter af medlemmerne af Bloomsbury Group, russisk litteratur og bøger om psykoanalyse: Sigmund Freud, Ruth Manning-Sanders, T.S. Eliot etc. Forlaget afspejlede både deres lidenskabelige interesse for litteratur, og fungerede som en slags terapi for Virginia. Hun fik jævnligt nervesammenbrud. Det første da hun var 13 år og hendes mor døde. Det andet da hendes far døde. Hun var 22 og forsøgte for første gang at begå selvmord. Der blev taget særlige hensyn til hende, fordi hun fik hallucinationer under depressionerne. På trods af de store mentale udsving var Virginia yderst produktiv og kunne skrive mange timer ad gangen. Men anden verdenskrig tog hårdt på hende. Hun og Leonard mistede nære venner, og til sidst gav hun selv op. Den 28. marts 1941 druknede hun sig i floden nær deres hjem i Rodmell i Sussex. Virginia Woolf er nu anerkendt som en af det 20. århundredes vigtigste forfattere – og den vigtigste forfatterinde. Hendes bøger gør et dybt indtryk ved første gennemlæsning, og det vokser ved et indgående kendskab til dem. Hendes vigtigste bøger er Mrs. Dalloway (1925), Til fyret (1927) og Bølgerne (1931).

Nicole Kidman fik en Oscar for sin rolle som Virginia Woolf i filmen The Hours (2002), som var arbejdstitlen for Woolfs roman Mrs Dalloway (1925).

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.