Wikipedia-diskussion:Kriterier for musikerartikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Baggrund for kriterierne[redigér wikikode]

Diskussionen, som dannede grundlag for disse kriterier er: Wikipedia:Landsbybrønden/Kriterier for musikerartikler. --|EPO| COM: 30. dec 2013, 16:00 (CET)

Skal YouTube og Spotify mv. vægtes højere?[redigér wikikode]

Afspejler de nugældende kriterier den diskussion, der lå til grund for kriterierne ? Det forekommer mig, at der i diskussionen blev nævnt betydningen af visninger på YouTube, ligesom vindere af talentkonkurrencer vist ikke blev dømt ude ? Jeg har altid synes, at det var muntert, at Wikipedia tilsyneladende anser YouTube som irrelevant taget i betragtning, at YouTube er verdens største musikstreamingtjeneste, men mon ikke at vi i dag er kommet lidt længere? --Pugilist (diskussion) 2. maj 2018, 10:52 (CEST)

Jeg har lige sat overskrifter ind. Kriterierne var nok fine, da |EPO| skrev. Jeg synes, at Pugilist har en pointe. Jeg synes, at vi skal overveje at skrive noget om YouTube og Spotify mv. Jeg ved ikke helt hvordan vi skal gøre det, men måske hvis man har mere end 1 mio. afspilninger eller et eller andet passende.
Det giver ikke mening at tælle antallet af solgte lp'er eller cd'er. Så vi skal følge med tiden. --MGA73 (diskussion) 31. mar 2020, 22:58 (CEST)
Online platforme har klart udviklet sig over de 6-7 år, der er gået, siden den oprindelige diskussion. Vi kan bl.a. læne os op ad IFPIs kriterier. Hvis en single eller et album opnår guld, vil jeg mene, at der er automatisk notabilitet. Er musikeren så dermed ligeledes automatisk notabel?
De fleste musikere bruger YouTube o.l. til at supplere deres udgivelser, så jeg mener fortsat, at man kan bruge præmiering som rettesnor. For tilfælde, hvor en musiker kun udgiver på YouTube, er det svært at stille specifikke tal op, så der vil jeg anbefale en vurdering i det enkelte tilfælde. --|EPO| COM: 1. apr 2020, 15:18 (CEST)
@EPO: jeg tænker, at der kan være flere måder at opnå notabilitet. Priser er en god måde. Men der er sikkert også kunstnere, der ikke opnår priser, men som "sælger" meget musik. Ligesom der jo også er mange skuespillere, som aldrig får en Oscar. Har du et bud på hvor mange afspilninger man bør have før man er tæt på notabilitet? Taler vi om 100.000, 1.000.000 eller 10.000.000? --MGA73 (diskussion) 2. apr 2020, 22:01 (CEST)
Det er svært at fastsætte et tal. Jeg mener, at tallet bør suppleres med en forventning om, at det er opnået i løbet af en fastsat tidsperiode. Et kortvarigt, men stort fænomen kan være interessant. Men hvis det viser sig levedygtigt på lang sigt, bliver det også interessant. Der kan også skelnes mellem nationalt og internationalt publikum. Der er f.eks. et større publikum i Tyskland end på Island. Vi har et grundlæggende princip om væsentlige resultater på nationalt plan. Og hvornår er resultatet væsentligt? Jeg tør ikke selv skrive et tal. --|EPO| COM: 4. apr 2020, 13:18 (CEST)