Storstrømsbroen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Storstrømsbroen

Storstrømsbroen
Officielt navn Storstrømsbroen
Bærer 2 spor + 1 jernbanespor
Krydser Storstrømmen
Sted Masnedø-Falster
Designer(e) Guy Maunsell, Anker Engelund
Design Buebro
Total længde 3.199 m
Bredde 9 m
Største spænd 136 m
Gennemsejlings-
højde
26 m
Åbningsdato 26. september 1937

Storstrømsbroen forbinder Sjælland og Falster. Eller mere korrekt Masnedø og Orehoved.

Broen, som er 3.199 m lang og 9 m bred, er projekteret af Anker Engelund og udført af Dorman, Long & Co. ved Guy Maunsell og med Poul Middelboe som ledende ingeniør. Christiani & Nielsen stod for broens betonkonstruktioner. Det længste spænd er 136 m og den maksimale gennemsejlingshøjde er 26 m. Den afløste en tidligere jernbanefærgerute Masnedø-Orehoved.

Den fører en to-sporet vej og en enkeltsporet jernbane over Storstrømmen.

Indvielsen fandt sted d. 26. september 1937 og blev foretaget af kong Christian 10. Indtil Farøbroernes åbning i 1985 var den en del af hovedvejen mellem København og Gedser.

Jernbanen fører stadig såvel regional som international trafik over Storstrømmen. Storstrømsbroen er en del af Fugleflugtslinjen mellem Nordtyskland og Skandinavien.

Samtidig med bygningen af Femern Bælt-forbindelsen (planlagt til åbning i 2020), bliver der bygget dobbeltspor på jernbaneforbindelse indtil broen, men på selve broen sker der ikke noget med sporet.

En ny Storstrømsbro ville skulle gå vest for den eksisterende bro. Transportminister Henrik Dam Kristensen har betegnet forbindelsen over Storstrømmen som "meget vigtig i forhold til Femern Bælt-projektet". [1] Regeringen har afsat 3,9 milliarder til en ny Storstrømsbro i forslaget til finansloven 2013.[2] Det bliver det danske selskab COWI, der skal bygge den nye bro. Broen får en tosporet landevej, en elektrificeret jernbane i to spor anlagt til 200 km/t, hvilket vil forstærke jernbanenettet mellem København og Tyskland.

Storstømsbroen ligger øst fra Orehoved og ligger cirka 1.5 kilometer fra Vordingborg.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54° 57′ 50″ N, 11° 52′ 56″ Ø