Falster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Falster
Marielyst på Falster
Marielyst på Falster
Geografi
DK - Falster.PNG
Sted Østersøen
Koordinater 54°48′N 11°58′E / 54.800°N 11.967°Ø / 54.800; 11.967Koordinater: 54°48′N 11°58′E / 54.800°N 11.967°Ø / 54.800; 11.967
Areal 514 km²
Administration
Land Danmark
Region Region Sjælland
Største by Nykøbing Falster (16.859 indb.)
Demografi
Folketal 43.398
Befolkningstæthed 85/km²

Falster er en dansk ø i den sydøstlige del af Danmark. Falster har et areal på 514 km² og er dermed Danmarks 7. største ø. Pr. 1. januar 2010 havde øen 43.398 indbyggere. Øen ligger i Østersøen og er en del af Region Sjælland, og bliver administreret af Guldborgsund Kommune. Gedser Odde, der er det sydligste punkt i Danmark, ligger på Falster.

Den største by på øen er Nykøbing Falster, hvor mere en 40 % af øens befolkning er bosat. Andre byer inkluderer Stubbekøbing, Nørre Alslev og Gedser.

Falster er forbundet mod nord til Sjælland med 2 broforbindelser: Storstrømsbroen via Masnedø og Farøbroerne via Farø, der også giver videre adgang til Møn. Øen er forbundet mod vest til Lolland med Guldborgsundbroen og Frederik d. 9's Bro over og Guldborgsundtunnelen under Guldborgsund. Falster bliver ofte omtalt sammen med naboøen Lolland under navnet Lolland-Falster.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nørre Alslev Kirke, der er en af de røde kirker, som er typisk for Nordfalster.

Fra middelalderen frem til 1766 var størstedelen af Falster i kronens eje. I Valdemars Jordebog listes alle sognene og de fleste byer på øen. Falsters to hovedbyer, Nykøbing og Stubbekøbing blev begge grundlagt i slutningen af 1100-tallet. I middelalderen blev øen mærket af krige med Venderne i 1158 og med Lübeck i 1253. En optælling i 1509 tæller kun 90 af de 110 landsbyer, som tidligere var kendt. Derudover tæller den også 29 new bebyggelser hovedsageligt langs kysterne.

I 1500-tallet var en del gårde ejet af adelen i området, men fra 1560 til 1630 blev de langsomt givet tilbage til kronen, der endnu engang kom til at eje hele øen. Falster kunne derfor gives som medgift til Frederik 3.s dronning Sophie Amalie, men som følge af de høje skatter der fulgte blev mange gårde efterfølgende forladt.

Falster blev forvaltet som kronens eje fra 1718 indtil 1766, da den blev solgt på auktion og delt op i ti store gårde, af hvilke fem fik nye store markområder. Men da markerne blev drevet via livegenskab af lokale bønder ledte dette til mange tvister.

Falster oplevede en betydelig økonomisk ekspansion efter 1880 med oprettelsen af andelsmejerier og slagterier og landbruget koncentreret om husdyrproduktion og foderafgrøder. Der skete også en stigning i dyrkningen af ​Sukkerroer, som blev bearbejdet på fabrikker på Nykøbing og Stubbekøbing mellem 1890 og 1914. Mange sæsonarbejdere, især kvinder, fra Sverige og Polen kom til Falster for at hjælpe med at høste sukkerroer og nogle af dem bosatte sig der.

Med den nye jernbane fra Orehoved til Nykøbing i 1872 og jernbanefærgerne til Masnedø (1884), og Warnemünde (1903) blev Falster efterhånden trafikknudepunkt. Dens position blev forstærket af opførelsen af Storstrømsbroen (1937) og Farøbroerne (1985).

Siden 1975 har Falster været præget af høj arbejdsløshed som følge af hårdere tider for både landbrug og industri.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Falsters sydligste punkt, Gedser Odde i december 2010.

Falsters sydligste punkt, Gedser Odde, er Danmarks sydligste punkt. Falsters østligste punkt i Korselitse Storskov hedder Hestehoved. Dette er også et af de største skovområder på øen. Det nordligste punkt ligger ved Orehoved. Det højeste jordpunkt er Bavnehøj nær Nørre Vedby (44 moh.). Dette er imidlertid en gravhøj. Falsters – og faktisk hele Lolland-Falsters – højeste naturlige punkt hed Ulbjerg (43 moh.). Ulbjerg lå nogle hundrede meter øst for Bavnehøj, men er nu bortgravet.

Øen er omgivet af Guldborgsund mod vest, Storstrøm mod nord og Østersøen mod øst.

Store dele af øen bruges til landbrug, og i en rapport fra Aarhus Universitet fra starten af 2015 blev Lolland-Falster nævnt som det sted i Danmark, hvor der blev brugt flest sprøjtemidler.[1]

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Falster har 43.398 indbyggere. Der er følgende byer på Falster:

Alle indbyggertal er pr. 1. januar 2003.

Transport og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Den sydlige del af Farøbroen.

Motorvejen E47 forbinder Lolland og Falster via Guldborgsundtunnelen og Farøbroerne giver adgang til Sjælland. E55 går fra afkørsel 44 mod syd igennem Nykøbing og videre til Gedser, hvor færgeruten Gedser-Rostock giver forbindelse til Tyskland. Sekundærrute 153 går fra Lolland igennem Guldborg og videre til Orehoved via Storstrømsbroen over Masnedø og til Vordingborg. Falster er forbundet med Lolland tre steder; Guldborgbroen, Guldborgsundtunnellen og Frederik d. 9's Bro ved Nykøbing Falster.

Øens jernbane bliver drevet af DSB og der er regelmæssig forbindelse til København via Ringsted over Storstrømsbroen. Internationale tog fra København til Hamborg (via jernbanefærgen mellem Rødby og Puttgarden) standser i på Nykøbing F Station, hvorfra der også er forbindelse til Nakskov med Lollandsbanen. Tidligere har der eksisteret flere mindre jernbaner som Gedserbanen og Stubbekøbing-Nykøbing-Nysted Banen, der begge gik til Nykøbing Falster.

Der er busforbindelser fra Nykøbing til andre byer og landsbyer på både Falster, Lolland, Møn og Sjælland.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Falster har mange lystbådehavne, sandstrande og cykelruter, der tiltrækker mange turister fra især Tyskland. En af de mest populære destinationer er Marielyst på østkysten, der har et stort sommerhusområde og lange sandstrande.

Nykøbing Falster har en del attraktioner, hvoraf den mest populære ubetinget er Middelaldercentret,[2][3] der egentligt ligger på Lollandsiden af Guldborgsund i Sundby. Museet er opbygget som en middelalderby med rekonstruerede huse og viser et udsnit af en typisk dansk købstad omkring år 1400. Det blev grundlagt i anledning af Nykøbing Falsters 700 års jubilæum i 1989.[4] Inde i selve Nykøbing er den gamle del af byen med gågaden, Klosterkirken, der blev grundlagt i 1419 og bymuseet Falsters Minder en del af attraktionerne. Derudover findes der flere mindre museer i byen.

Spredt udover øen ligger også mindre museer som Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup, Det Sorte Geomuseum i Gedser, bymuseet og Stubbekøbing Motorcykel- og Radiomuseum i Stubbekøbing. Der findes også to dyreparker på øen; Guldborgsund Zoo i Nykøbing og Krokodille Zoo i Eskilstrup.

Kendte falstringer[redigér | redigér wikikode]

Født eller bosiddende på Falster.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Holger Hjelholt, Falsters Historie (2 bind), Lolland-Falsters Historiske Samfund, 1934-35.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. KORT: Her er jorden mest belastet med sprøjtegifte. Ingeniøren. Hentet 26/1-2015
  2. Lonely Planet (2011) (på engelsk). Denmark Travel Guide. Lonely Planet. pp. 239–. ISBN 978-1-74321-287-5. Hentet 23/5-2013. 
  3. Tv-klip: Anne-Vibeke Rejser - Lolland, Middelaldercentret i Nykøbing Falster. Rejseavisen. 2014-05-02. Hentet 2014-05-10. 
  4. Holm, Erik (2014-08-05). "Byggeriet af den første blide blev set af 20.000". Lolland-Falsters Folketidende (Folketidende Gruppen): s. 6. 


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: