Trine Dyrholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Trine Dyrholm
Født 15. april 1972 (42 år)
Odense, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Aktive år 1982-nu
:
Kæreste(r) Niclas Bendixen  ?-nu
Børn 1
Beskæftigelse Sanger, skuespiller
Bodilpriser
Bedste kvindelige hovedrolle
Springflod (1990)
Fluerne på væggen (2005)
En soap (2006)
Hævnen (2010)
Bedste kvindelige birolle
Forbrydelser (2004)

Trine Dyrholm (født 15. april 1972 i Odense) er en dansk skuespiller- og sangerinde. Med fem Bodilpriser og fem Robertpriser betragtes hun som en af Danmarks bedste skuespillerinder[Kilde mangler]. Trine Dyrholm er den eneste skuespiller/-inde, der har modtaget fem Bodilpriser og den eneste der har fået tre i træk.[1]

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Dyrholm begyndte i en alder af 8 år at optræde sammen med Odense Byorkester, bl.a. på Odense Teater og i sommerspillene i Den Fynske Landsby. Hun kom dog først i mediernes søgelys, da hun som 14-årig deltog i Melodi Grand Prix 1987 med sangen "Danse i måneskin", hvor hun sang med sit band Trine & The Moonlighters. Efter sit velmodtagede Grand Prix-hit, indspillede hun en LP, der indeholdt flere af hendes egne melodier og tekster.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Filmkarriere[redigér | redigér wikikode]

Hun spillefilmsdebuterede som 17-årig i 1990 med hovedrollen i Eddie Thomas Petersens film Springflod. Hun blev godt modtaget af publikum for sin præstation[Kilde mangler], og det førte hende til roller i spillefilm som Casanova af Morten Lorentzen i 1990, Cecilia (tv-opførelse af Hosekræmmeren) i 1991 og De største helte af Thomas Vinterberg i 1996, som hun to år efter i 1998, også lavede filmen Festen sammen med. Hendes rolle i Festen slog for alvor hendes navn fast i den danske offentlighed. I 1998 havde Trine Dyrholm en større rolle i DR1s dramaserie Taxa. Samme år lagde hun stemme til den kvindelige hovedrolle, Megara, i Disney's tegnefilm Herkules og medvirkede desuden på filmens soundtrack med sangen "Jeg er den samme som før".

Teaterkarriere[redigér | redigér wikikode]

Hun blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1995 og optrådte i mange teateropsætninger som En skærsommernatsdrømGrønnegårds Teatret i 1995, det meget omtalte[Kilde mangler] stykke I en kælderDr. Dantes Aveny i 1995 samt Kunst (1996) og Paradis (1997) samme sted. På Østre Gasværk havde hun rollen som Julie i Romeo og Julie 1999, som den "dumme blondine" i Donna Juanna (1999) og spillede sammen med Dejan Cukic i stykket Himmelstormerne. Hun debuterede på Det Kongelige Teater i 2005 i stykket Hotel Strindberg.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Da hun spillede forestillinger på Østre Gasværk Teater, var hun kæreste med teaterchefen Lars Kaalund (1998). I dag er hun kæreste med instruktøren Niclas Bendixen. De blev i januar 2009 forældre til en dreng.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

Tegnefilm (stemme)[redigér | redigér wikikode]

Tv-serier[redigér | redigér wikikode]

Teaterstykker[redigér | redigér wikikode]

Priser[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Trine Dyrholm kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.