Amagerbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Amagerbanen
0km Amagerbro
2km Øresundsvej
Engvej
Syrevej
6km Kastrup
Lufthavnen
8km Tømmerup
10km Store Magleby
12km Dragør

Amagerbanen (AB) var et dansk jernbane- og busselskab, der drev en jernbane mellem Amagerbro i København og Dragør. Jernbanen blev oprettet i 1907, mens busserne kom til i 1930. I 1974 indgik busserne i Hovedstadsområdets Trafikselskab, mens banen blev overtaget af DSB i 1975. I 1991 ophørte den sidste egentlige jernbanetrafik på Amagerbanens strækning, men Københavns Metros Østamagerbanen er senere anlagt på en del af den.

Aktieselskabet Amagerbanen[redigér | redigér wikikode]

Kastrup Station i februar 2016

10. juli 190530. september 1975

Amagerbanen havde et øgenavn ”Latrinbanen”. I begyndelsen af 1800-tallet blev gødningen suppleret med natrenovation (natmanden) fra København til Amagers bønder.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Spor fra Amagerbanen omkring tyve år efter sidste tog.
Ved Uplandsgade er et stykke ryddet med henblik på kørsel med skinnecykel.

Amagerbanen AB

Amagerbro-Dragør 17. juli 1907 - 31. marts 1938 og 5. maj 194031. august 1947 (persontrafik)

Ruten var fra Amagerbrogade over Kastrup, Tømmerup og Store Magleby til Dragør. Ved Amagerbro Station var der tilslutning til DSB's havnebane over Langebro til Københavns Godsbanegård.

Banen indstillede persontrafikken pr. 1. april 1938, hvorefter passagererne var henvist til selskabets egne buslinjer. 2. verdenskrigs varemangel besværliggjorde imidlertid busdriften, hvorfor persontrafikken på banen blev genoptaget 5. maj 1940. Da forholdene normaliseredes efter krigen, indstilledes persontrafikken på ny 1. september 1947, hvorefter banen fortsatte som ren godsbane. 30. april 1957 nedlagdes delen mellem Tømmerup og Dragør, og 15. juni samme år fulgte delen mellem Kastrup og Tømmerup, da der skule gives plads til udvidelse af Københavns Lufthavn.

I 1975 kom banen for en stund i rampelyset, da den blev benyttet til en række optagelser til spillefilmen Olsen-banden på sporet, der fik premiere 26. september 1975. Kun få dage efter filmens premiere, var det dog slut med tiden som selvstændigt selskab, idet Amagerbanen blev overtaget af DSB 1. oktober 1975. Tiden var imidlertid ikke længere med banen, idet en række virksomheder i området lukkede eller flyttede. I sommeren 1991 indstilledes godstrafikken, og i 1995 blev banen nedlagt.

Det gamle banelegeme mellem Øresundsvej og lufthavnen blev senere ombygget og indgår siden 2007 i metrostrækningen Østamagerbanen. Længere nordpå langs Uplandsgade og Ved Amagerbanen kan der til gengæld stadig findes spor fra Amagerbanen, om end meget af det nu er overgroet (status pr. juli 2014).[bør uddybes]

Omnibusruter[redigér | redigér wikikode]

1. april 1930 overtog A/S Amagerbanen samtlige busruter på Amager, bl.a. en linje mellem Kastrup og Sundby. Samtidig blev der oprettet en linje mellem Dragør og Sundby og i de efterfølgende år udvidedes driften yderligere. I 1938 erstattede busserne også persontrafikken på jernbanen, indtil krigen i 1940 gjorde busdriften vanskelig, hvorfor der atter måtte indsættes persontog til supplering af busserne. Efter krigen normaliseredes forholdene dog, så persontogene blev indstillet i 1947, hvorefter persontrafikken udelukkende blev varetaget af busser.

I 1947 blev der indgået et sammenarbejde mellem Københavns Sporveje (KS) og AB, så AB's busser videreførtes til Rådhuspladsen. Passagerne kunne nu herefter blive i busserne udover Sundbyvester Plads, dog med en takstgrænse og skift af chauffør på Sundbyvester Plads. I 1966 indførtes et enkelt takstsystem og betalingen skete nu med poletter i stedet for kontanter.

1. oktober 1974 blev Amagerbanens bustrafik overtaget af det nyoprettede Hovedstadsområdets Trafikselskab (HT) sammen med KS og bustrafikken fra ti andre offentligt ejede eller dominerede selskaber.

En enkelt bus i form af AB 1870 er bevaret af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Bussen er en Leyland Royal Tiger, der blev anskaffet af KS i 1958 men senere overtaget af AB. Bussen befinder sig pr. juli 2014 i depot.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ AB 1870, Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Jernbane Stub
Denne jernbaneartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.