Anker Engelund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Anker Engelund
Direktør, rektor, æresdoktor
Personlig information
Fødselsdato 30. maj 1889Rediger på Wikidata
Fødested Randers
Dødsdato 6. juni 1961 (72 år)
Dødssted København
Nationalitet Dansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Civilingeniør
Beskæftigelse Brobygger, Rektor
Kendt for Stod for bygningen af mange danske broer
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anker Dolleris Engelund (30. maj 1889 i Randers6. juni 1961 i København) var en dansk bygningsingeniør, professor i bygningsstatik, og rektor for Den Polytekniske Læreanstalt (194159), som var født i Randers, men voksede op i København og Aalborg.

Anker Engelund blev uddannet som ingeniør ved Polyteknisk Læreanstalt, og fik derefter ansættelse i DSB. I 1920'erne stod Anker Engelund for bygningen af mange af de broer, der for første gang bandt de danske landsdele sammen. Anker Engelund blev dermed kendt som Danmarks store brobygger. Han har projekteret mange af sin tids kendte broer, bl.a. Kong Christian den X's Bro (1930), Storstrømsbroen (1937), Vilsundbroen (1939), Dronning Alexandrines Bro (1943) og Munkholmbroen (1952) og har desuden lavet skitseprojekter til broer, der først blev opført – i ændret form – efter hans død.

Da krigen kom, ophørte byggeriet delvist, og Engelund blev nu i stedet leder af den polytekniske læreanstalt i København. Her sørgede han i 1950'erne ikke uden politisk snilde for instituttets udflytning til større og bedre faciliteter i Kongens Lyngby, det nuværende DTU. Han gik af i 1959 og døde to år senere. Han var kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen og Dannebrogsmand.

Den centrale vej på DTU's campus ved Lyngby er opkaldt efter ham (Anker Engelunds Vej).

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi