Avatar (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Avatar
Filmens logo.
Overblik
Genre Science fiction, Eventyr, fantasy, action
Instrueret af James Cameron
Manuskript af James Cameron
Medvirkende Sam Worthington
Zoë Saldaña
Sigourney Weaver
Michelle Rodriguez
Stephen Lang
Joel David Moore
Giovanni Ribisi
Fotografering Mauro Fiore
Klip John Refoua
Stephen E. Rivkin
Scenografi Robert Stromberg,
Rick Carter Rediger på Wikidata
Filmmusik Avatar: Music from the Motion Picture Rediger på Wikidata
Musik af James Horner
Produceret af James Cameron
Jon Landau
Distributør 20th Century Fox
Udgivelsesdato 18. december 2009 (USA),
18. december 2009 (Sverige),
17. december 2009 (Ungarn),
17. december 2009 (Tyskland),
16. december 2009 (Frankrig),
22. september 2022 (Irak, Saudi-Arabien, Ungarn) Rediger på Wikidata
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år[1]
Længde 189 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget 237 000 000 USD[2]
Fortsættes i Avatar: The Way of Water
Nomineringer og priser
Golden Globe for bedste film - drama,
Saturn Award for Best Director,
Oscar for bedste fotografering,
Oscar for bedste scenografi,
Oscar for bedste visuelle effekter,
Golden Globe for bedste instruktør Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
på CinemaZone
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Avatars hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Avatar (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Avatar)

Avatar er en amerikansk science fiction-film, der havde dansk premiere d. 18. december 2009. Den er instrueret af James Cameron og det er hans første spillefilm siden Titanic, en pause på 12 år. Siden Titanic har han bl.a. instrueret to dokumentarfilm. Historien blev skrevet helt tilbage i 1994 og senere var det meningen at den skulle udkomme i 1999, to år efter Titanic. Men Cameron syntes ikke at datidens visuelle effekter, ville kunne realisere hans vision. Efter at have set Gollum i Peter Jackson's Ringenes Herre: De To Tårne i 2002 mente han, at det nu var muligt. Avatar er den første 20th Century Fox film, som bruger det nye 20th Century Fox-logo, animeret af Blue Sky Studios, skaberen af Ice Age. Den 25. januar 2010 satte Avatar rekord ved at blive den bedst indtjenende film nogensinde (hvis man ikke tager højde for inflation). Den hidtidige rekordindehaver var Titanic fra 1997, også instrueret af James Cameron. Avatar havde et officielt budget på 237 millioner amerikanske dollar[3][4]. Andre har regnet omkostningerne ud til 280-310 millioner dollar for produktionen i tillæg til 150 millioner til markedsføring[5][6][7].

Filmen blev udgivet i 2d og som 3D. Filmen er blevet anset som et gennembrud indenfor filmteknologi[8] specielt for sin udvikling af 3D-visning og stereoskopisk filmproduktion med kameraer som blev lavet specielt til filmen[9]. Filmen har rekord som den mest piratkopierede film i 2010 da filmen er blevet downloadet 16.580.000 alene på BitTorrent-netværkene.[10]. Filmen blev den 4. mest sete i Danmark med 1.169.000 solgte biletter[11] Filmens handling finder sted i 2154 på Pandora, en fiktiv måne i dobbeltstjernesystemet Alfa Centauri, hvor menneskerne driver minedrift for at udvinde et værdifuldt mineral. Kolonisternes ekspedition truer tilværelsen for na'vierne, de indfødte humanoider på månen og resten af økosystemet på Pandora. Filmens titel refererer til de fjernstyrede, genetiske blandinger af na'vier og mennesker udviklet af menneskerne for at handle med de indfødte. Ifølge religionshistoriker Britt Istoft fremmer filmen interessen for miljøetik, shamanisme og nyhedensk religion hvor nogle fans er engageret i miljøarbejde, andre tilhører nyhedenske grupper og wicca-bevægelsen, hvor naturen spiller en helt central rolle[12].

James Cameron har tidligere udtalt, at hvis Avatar blev en succes, ville han lave to efterfølgere. Cameron startede produktionen på toeren i januar 2013 og Avatar 2, med titlen Avatar: The Way of Water havde biografpremiere i december 2022.[13] Desuden planlægges Avatar 3 med premiere i 2025, Avatar 4 med premiere i 2029 og Avatar 5 med premiere i 2031.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Mennesker[redigér | rediger kildetekst]

 • Sam Worthington som Jake Sully, en handicappet marinesoldat som bliver en del af Avatar programmet. Cameron hyrede den australske skuespiller fordi han var relativt ukendt og virkede som en lovende skuespiller. Sam har skrevet under på at genoptage rollen i eventuelle efterfølgere[14][15]
 • Sigourney Weaver som Dr. Grace Augustine, en botaniker som mentorer Jake Sully og lærer Na’Vi folket engelsk. Weaver farvede sit hår rødt til rollen. Hendes karakter blev kaldt “Shipley” i et af de tidlige manuskripter. Hun vil også komme med i eventuelle efterfølgere.
 • Michelle Rodriguez som Trudy Chacon, en kvindelig helikopterpilot.
 • Giovanni Ribisi som administrator Parker Selfridge, en af filmens primære modstandere. Han er grunden til at der er mennesker på Pandora: for at udvinde det værdifulde mineral Unobtanium.
 • Joel David Moore som Norm Spellman, en biolog som studerer plante- og dyreliv på Pandora. Han benytter sig også af en avatar til sine studier.
 • Stephen Lang som Oberst Miles Quaritch, en af filmens primære antagonister. Lang havde forsøgt at få en rolle i Camerons Aliens (1986); instruktøren huskede Lang og hyrede ham til Avatar. Michael Biehn, som havde en rolle i Aliens, læste manuskriptet og så nogle af 3D fotografierne sammen med Cameron, men blev ikke hyret til rollen.
 • Dileep Rao som Dr. Max Patel, en videnskabsmand som arbejder på Avatar programmet.

Na'Vi[redigér | rediger kildetekst]

 • Zoë Saldaña som Neytiri, Na’Vi prinsessen som bliver tiltrukket af Jake på grund af hans heltemod. Karakteren, som alle Na'vi’erne, blev skabt ved hjælp af motion capture og er 100 % computerskabt. Saldaña har også skrevet kontrakt på mulige efterfølgere til filmen.
 • C.C.H. Pounder som Mo'at, Na'vi folkets spirituelle leder, Neytiri's mor, og høvding Eytucans kone.
 • Laz Alonso som Tsu'Tey, arving til lederskabet af Omatikaya-stammen, og Neytiris forlovede.
 • Wes Studi som Eytukan, Omatikaya klanens høvding, og Neytiri's far.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Historiens helt, Jake Sully, er en tidligere soldat i United States Marine Corps som blev såret og lammet fra livet og ned i kamp på Jorden. Efter at tvillingbroren, som er med i Avatar programmet, bliver dræbt, bliver Jake tilbudt at erstatte ham eftersom han kan overtage styringen af Avataren som er blevet udviklet specielt til broren. Han bliver også lovet at få nye ben. Jake rejser til planeten Pandora, en måne som er dækket med våde regnskove, og som er fuld af utrolige livsformer, både smukke og skræmmende. Pandora er også hjemmet for na'vi'erne, en intelligent, menneskelignende art, som menneskene selv ser på som primitive, men som i virkeligheden er mere udviklet end menneskearten. Med en højde på tre meter, med haler og glitrende blå hud, lever na'vi'erne i harmoni med deres uberørte verden. Når mennesket trænger sig ind på deres leveområder i skovene på jagt efter værdifulde mineraler, slipper na'vi'erne deres kampevner løs for at beskytte deres truede eksistens.

Jake er blevet rekrutteret til at være med i denne belejring. Siden menneskene ikke kan trække vejret på Pandora, er der skabt genetisk ændrede menneske-na’vi-hybrider, kendt som Avatarer. Avatarene er levende, kroppe, som er kontrolleret af en menneskelig "chauffør", gennem en teknologi som lænker chaufførens tanker til Avatarens krop. På Pandora, gennem sin Avatar-krop, kan Jake føle sig hel igen. Han bliver sendt dybt ind i Pandoras jungle som spejder for soldaterne som skal følge efter ham senere. Jake møder mange af Pandoras smukke og farlige sider. Han møder også en ung na’vi-kvinde, Neytiri, som er ligeså smuk, som hun er nådesløs i kamp.

Til sidst bliver Jake mere og mere integreret i Neytiris klan, og begynder at forelske sig i hende. Som et resultat af dette, havner han i en klemme mellem de militær-industrielle styrker fra Jorden og na'vi'erne – noget som tvinger ham til at vælge side i et stort slag, som vil bestemme skæbnen for en hel verden. På DVD og blu-ray versionen er der en sex-scene mellem Jake og Neytiri under det hellige træ. James Cameron censurerede det pga. biografcensuren i USA[16].

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Udvikling[redigér | rediger kildetekst]

Teknikken brugt til at få skuespillerne til at blive Na'Vi brugt her.

I 1994 skrev instruktøren James Cameron et 80-siders manuskriptudkast for Avatar[17]. Cameron sagde at han var blevet inspireret af alle de science fiction-bøger jeg læste som barn og at han især søgte efter at opdatere stilen til Edgar Rice Burroughs i John Carter-serien. I august 1986 annoncerede Cameron at efter han var færdig med Titanic ville han begynde at filme Avatar som ville bruge syntetiske, computer-genererede billeder med rigtige skuespillere. Projektet ville koste mindst $100 millioner og involvere mindst seks forskellige skuespillere i hovedrollerne who appear to be real but do not exist in the physical world. Specialeffekterne var fra Digital Domain, som Cameron har en partneraftale med, kom med i projektet, og planlagde at starte produktionen i sommeren 1997 og at lancere filmen i 1999. I juli 2005 annoncerede Cameron at han arbejde med at projekt kaldt Project 880 sammen med et andet projekt Battle Angel, en tilpasning af mangategneserien Battle Angel Alita[18]. I december samme år, udtalte Cameroun at han planlagde at fuldføre Battle Angel først og, havde tænkt sig at det skulle udkomme i sommeren 2007, mens Project 880 skulle udkomme i 2009[19]. I februar 2006 udtalte Cameron at han havde byttet om på udgivelsesdatoerne på de to projekter. Project 880 var nu planlagt til at blive udgivet i 2007 og Battle Angel i 2009. Han antydede at udgivelsen af Project 880 muligvis ville blive udsat til 2009[20]. Senere samme måned afslørede Cameron, at Project 880 var en revideret udgave af Avatar, en film han havde prøvet at lave flere år tidligere, og han anså projektet som gennemførbart efter at have set fotorealistiske data-animerede karakterer som Gollum, King Kong og Davy Jones.

Temaer og inspiration[redigér | rediger kildetekst]

De svævende Halleluja-bjerge på Pandora var inspireret af Huangshan-bjergene i Kina[21]

Ifølge Cameron selv er Avatar en rejse mod selverkendelse, set i lyset af imperialisme og biologisk mangfold.[22] Cameron har sagt at Avatar har temaer til fælles med film som Jungelens evangelium og Smaragdkongen, som handler om konflikter mellem forskellige kulturer og civilisationer. Han indrømmer at Avatar også havde lighedstræk med filmen Danser med ulve, hvor en amerikansk soldat knytter nære bånd til en kultur han oprindeligt kæmpede imod, nemlig de nordamerikanske indianere.[23] Det kan også ses som en genfortælling af europæernes indstilling og opførsel i til Amerikas indfødte.[24]

Cameron har sagt at filmen også handler om fred.[25] Han erkender at filmen underforstået kritiserer USAs krig i Irak, samt muligheden for at føre krig uden selv at være til stede, noget han mener får det til at føles moralsk enklere at drive med, selv om det egentlig ikke er det.[26] En scene i filmen skildrer ødelæggelsen af træet na'vi'erne bor i, som kollapser i flammer og dækker landskabet med aske og gløder. Da han blev spurgt om scenens visuelle lighed med 9/11 mod World Trade Center, svarede han, at han var blevet overrasket over hvor meget det faktisk ligner angrebet den 11. september. I et interview med magasinet Time Magazine i 2007 forklarede Cameron at titlen er en reference til avatarer i hinduistisk mytologi, hvor der er hinduistiske guder der antager en kropslig form. videre at i filmen har menneskene skabt teknologi som er i stand til at overføre et menneskets sind ind i en anden biologisk krop. Han påpeger at i modsætning til avatarer på internettet, så er avatarene i filmen fysiske kroppe som fjernstyres af mennesker.

Udseendet til na'vi'erne, de indfødte i verdenen som skildres i filmen, var ifølge Cameron inspireret af en drøm hans mor havde længe før han skrev Avatar. Hun havde drømt om 3.6 meter høj blå kvinde, og Cameron syntes at det var et ganske coolt billede. I 1976 eller 1977 skrev han sit første filmmanus, en science fiction-film som fandt sted på flere planeter, og en af planetene var befolket af disse blå væsner, som senere ble grundlaget for na'vi'erne i Avatar.[22]

Musik[redigér | rediger kildetekst]

James Cameron ansatte samme komponist til filmmusikken i Avatar, som havde lavet musikken i Titanic og Aliens, James Horner.[27] Horner indspillede dele af filmmusikken med et lille kor som sang på det overjordiske sprog Na'vi.[28] Han arbejdede endda med Wanda Bryant, en etnomusikolog, for at skabe en musikkultur for den overjordiske race.[29] Den britiske sanger Leona Lewis sang filmens kendingsmelodi, kaldet "I See You". En efterfølgende musikvideo, som blev instrueret af Jake Nava, havde premiere den 15. december 2009 på MySpace.[30] Dele af filmmusikken findes udgivet på albumet Avatar: Music from the Motion Picture (Atlantic, 2009).

Markedsføring[redigér | rediger kildetekst]

Et avatar rally i Vancouver.

Cameron Jon Landau, Zoë Saldaña, Stephen Lang og Sigourney Weaver deltog 23. juli 2009 i et diskussionpanel ved San Diego Comic-Con. 25 minutter af filmen blev vist[31] i Dolby 3D[32] ved arrangementet. En 129 sekunders trailer blev lagt ud på nettet 20. august 2009[33].En 210 sekunders trailer blev vist i biograferne fra den 23. oktober 2009, og blev første gang vist på nettet hos Yahoo den 29. oktober 2009. Traileren fik en stor positiv modtagelse[34][35] mens en udvidet vertion som blev vist i IMAX 3D også fik en meget god modtagelse. Traileren blev en af de mest sete i filmhistorien, og med 4 millioner visninger blev det den mest sete trailer på Apple.com[36]. For at fejre åbningen af den første 3D-biograf i Vietnam den 30. oktober 2009, viste biograf et eksklusivt, 16-minutter langt klip fra filmen til pressen[37]. 1. november 2009 blev en tre og et halvt minutter langt trailer vist for tilskuerne i en fotballCowboys Stadium i Arlington, Texas. Traileren ble vist på stadionets skærme og var den største i verdenen af sin art, og på tv kunne folk se kampen live hos FOX. Det var den største live visning af en filmtrailer i historien[38][39].

Udgivelse[redigér | rediger kildetekst]

Premiere[redigér | rediger kildetekst]

Avatar havde premiere i London 10. december 2009, og verdenspremiere fra 16. til 18. december 2009, i Norge 18. december. I løbet af de fem første dage efter verdenspremieren, spillede filmen 232 millioner dollars ind[40]. I løbet af de tre første uger i biografen, havde filmen spillet over 1 milliard dollar ind. 25. januar 2010 blev Avatar den mest indbringende film i historien, og overtog titlen fra Camerons tidligere film Titanic[41][42][43]. indtil videre har filmen en totalomsætning på over 2 milliarder dollar[44][45]. Som følge af filmens succes, har Cameron udtalt at der vil blive lavet en opfølger. Filmen er også den mest indbringende gennem tiderne. Men hvis man tager forbehold for inflationen på billetpriserne, ligger Avatar imidlertid på en 14-plads, bag publikumssucceser som Borte med blæsten (1939), Star Wars (1977), The Sound of Music (1965), E.T. (1982), De ti bud (1956), Titanic (1997) og Jaws (1975).[46]

På trods af at filmen havde premiere i 2009 blev Avatar den bedst sælgende biograffilm i 2010 i Danmark med 841.697 solgte billetter.[47]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Anmeldelser
Medie Karakter
Aftonbladet 4/5 [48]
Expressen 3/5 [49]
Metroexpress 4/5 [50]
Sydsvenskan 5/5 [51]
Upsala Nya Tidning 4/5 [52]
Göteborgs-Posten 4/5 [53]
Dagens Nyheter 3/5 [54]
Svenska Dagbladet 4/6 [55]
DR filmland 5/6 [56]
Politiken Ibyen 4/6 [57]
Religion.dk 5/6 [58]
Berlingske Tidende 5/6 [59]
Jyllandsposten 4/6 [60]

Avatar havde premiere i London 10. december 2009, og havde premiere i resten af verden mellem 16. og 18. december samme år.[61] Da filmen var i produktion var det oprindeligt planlagt at den skulle udgives 22. maj 2009,[62] men udgivelsen blev udsat for at give mere tid til Filmproduktionen og for at give biografer over hele verdenen mere tid til at installere digitale 3D-Projektorer [63] Cameron sagede oprindeligt at filmens Billedformat ville være 1,78:1 for 3D-versionen og 2,39:1 for 2-D versionen.[64] Det var imidlertid kun IMAX 3D-version som havde sideforholdet 1,78:1, mens alle andre projektions metoder inklusiv digital 3D, ville bruge forholdet2,35:1 [65] Det første billede af filmen blev udgivet 14. august 2009,[66] og i oktober-udgaven af filmmagasinet Empire blev der vist eksklusive billeder af filmen.[67]

Avatar havde international premiere mellem den 16. og 18. december i i 14.604 sale i 106 lande hvoraf 3.671 viste filmen i 3D. 3D-versionen af filmen stod for 56% af billetindtægterne i åbningsweekenden [68][69] I Norge havde Avatar premiere 18. december i 129 sale. Kun 30 af salene i Norge viste filmen i 3D, men 3D-versionen stod alligevel for 48 % af det besøgende.[70]

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Filmen har mødt kritik fra den katolske kirke som mener, at filmen er simpel, overfladisk og gennemsnitlig og med til at styrke tendensen til, at miljø og økologi gøres til årtusindets nye religion. Vatikanets officielle avis L'Osservatore Romano har udtalt

Citat Naturen er ikke længere en skabelse at forsvare, men en guddom at tilbede[71] Citat

Andet kritik har bygget på at filmen er racistisk og anti-militaristisk ifølge konservative gupper i USA, og at Sigourney Weaver i filmen pulser løs på en cigaret[72][73]. Andre mener, at filmen er en kopi af Pocahontas filmen fra Disney. I begge historier skal et civiliseret rige indtage et område beboet af et vildt naturfolk og den mandlige hovedperson forelsker sig i en indfødt pige[74]. Filmen er også blevet kritiseret af The Universal Society of Hinduism og af foreningens talsmand Rajan Zed som har krævet, at Cameron i begyndelsen og slutningen af filmen tydeligt skal forklare, at ordet Avatar intet har at gøre med det identiske hinduistiske begreb 'Avatar', der betyder 'inkarnation'. Rajan Zed er bange for at ordet avatar vil blive forbundet med filmen og mener, at ordet tilhører hinduismen for evigt og vil blive associeret med filmen og ikke hinduismen[75].

DVD[redigér | rediger kildetekst]

To personer klædt ud som Na'Vi.

DVD-udgaven blev lagt ud til salg den 22. april 2010 i USA. Blu-ray udgavet solgte hele 1,5 millioner eksemplarer den første dag. Det er betydelig bedre end salget af Batman-filmen The Dark Knight, som havde den forrige Blu-ray rekord på 600.000 solgte første dag den var ude ved juletiden 2008.[76] Den ordinære DVD-udgave fløj derimod ikke ud af hylderne med samme fart. Mens 60 procent af alle Avatar-kopier i butikkerne blev solgt første dag, blev kun det kun 50 procent af alle DVD-udgaverne.[76] Det store salg overraskede markedsanalytikere som har underholdningsindustrien som speciale.[76] Det var alligevel DVD-version som solgt mest i alt. af de rundt fire millioner diske som blev solgt på lanceringsdagen i USA, var 2,5 millioner DVD.[77]

Filmselskabet Fox har bebudet en 3D-udgave til efteråret – komplet med ekstramateriale. Den første udgave var bare i standard 2D, og uden bonusfilm, interview eller lignende. Årsagen til at 3D-udgaven bliver udsat er at der findes yderst få 3D-kompaible Blu-ray-spillere og TV-apparater der ude nu. Men nærmere jul venter branchen at alle nye Blu-ray-spillere og et stort antal fladskærme vil være 3D-kompatible.[76]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ AvatarMedierådet for Børn og Unge
 2. ^ Avatar site crashes as fans seek tickets | Reuters
 3. ^ "Avatar site crashes as fans seek tickets | Reuters". Arkiveret fra originalen 14. november 2012. Hentet 7. marts 2011.
 4. ^ "'Avatar's' True Cost – and Consequences | The Wrap Movies". Arkiveret fra originalen 3. marts 2011. Hentet 7. marts 2011.
 5. ^ ‘Avatar’ Is Weekend’s No. 1 but Without Setting Records – NYTimes.com
 6. ^ Could 'Avatar' hit $1 billion? – latimes.com
 7. ^ "How Much Did Avatar Really Cost? | Blogs | Vanity Fair". Arkiveret fra originalen 14. januar 2010. Hentet 7. marts 2011.
 8. ^ Film – Avatar – VG Nett
 9. ^ James Cameron's 'Avatar' Film to Feature Vocals From Singer Lisbeth Scott
 10. ^ "Ekstra Bladet – Årets mest piratkopierede film". Arkiveret fra originalen 28. januar 2012. Hentet 27. december 2010.
 11. ^ Ekstra Bladet – Avatar nummer fire på listen
 12. ^ "Avatar-fans dyrker naturen | religion.dk". Arkiveret fra originalen 22. marts 2014. Hentet 30. december 2010.
 13. ^ Rebecca Keegan (10. september 2012). "James Cameron: 'Avatar' sequels 'a daunting writing task'". Los Angeles Times.
 14. ^ "Cameron's Avatar Starts Filming in April – ComingSoon.net". Arkiveret fra originalen 22. august 2008. Hentet 22. august 2008.
 15. ^ What's Next For 'Avatar' Star Sam Worthington? – MTV Movie News| MTV
 16. ^ Ekstra Bladet – 'Avatar' – nu med sexscene
 17. ^ "Great Expectations | EW.com". Arkiveret fra originalen 24. januar 2007. Hentet 23. april 2011.
 18. ^ "Cameron turns to new project". Arkiveret fra originalen 8. december 2005. Hentet 8. december 2005.
 19. ^ "Cameron ready for 'Battle'". Arkiveret fra originalen 6. januar 2006. Hentet 6. januar 2006.
 20. ^ "He'll Be Back | EW.com". Arkiveret fra originalen 6. juni 2011. Hentet 29. april 2011.
 21. ^ "Global Times – Stunning Avatar". Arkiveret fra originalen 28. december 2009. Hentet 6. januar 2011.
 22. ^ a b Eye-popping 'Avatar' pioneers new technology
 23. ^ James Cameron: Yes, ‘Avatar’ is ‘Dances with Wolves’ in space. . .sorta | Hero Complex – Los Angeles Times
 24. ^ Monbiot.com » The Holocaust We Will Not See
 25. ^ Film – ‘Avatar’ – Alternate World, Alternate Technology – NYTimes.com
 26. ^ War on Terror backdrop to James Cameron's Avatar | The Australian
 27. ^ Mikael Carlsson (2007-06-19). "Fox confirms Horner on Cameron's 'Avatar'". Film Music Weekly. {{cite journal}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
 28. ^ Jim Dorey (2008-04-02). "Na'vi Alien Language Incorporated In 'Avatar' Music Soundtrack". MarketSaw Blog. Hentet 2008-04-21.
 29. ^ Ann Lucas (Fall 2007). "Alumni News" (PDF). UCLA Department of Ethnomusicology. Hentet 2008-07-24. {{cite journal}}: Cite journal kræver |journal= (hjælp)
 30. ^ Fukushima, Glenn (2009-11-16). "Atlantic Unveils "AVATAR: MUSIC FROM THE MOTION PICTURE"; Official Companion Album to James Cameron's Upcoming Epic Adventure Features Music Composed & Conducted by Oscar®-Winner James Horner, Plus "I See You (Theme From Avatar)," Performed by Leona Lewis". marketwire. Hentet 2009-11-22. {{cite journal}}: Cite journal kræver |journal= (hjælp)
 31. ^ James Cameron previews 'Avatar' – Entertainment News, Film News, Media – Variety
 32. ^ "Dolby Laboratories, Inc. – Dolby 3D is the Official 3D Provider for Comic-Con International 2009". Arkiveret fra originalen 6. april 2012. Hentet 4. marts 2011.
 33. ^ 'Avatar' preview dazzles audiences – USATODAY.com
 34. ^ The Arts | All the latest Arts news | The Australian
 35. ^ "Stars gear up for a risky season in Hollywood – CTV News". Arkiveret fra originalen 4. juni 2011. Hentet 4. marts 2011.
 36. ^ "WebCite query result". Arkiveret fra originalen 5. januar 2010. Hentet 5. januar 2010. {{cite web}}: Cite bruger generisk titel (hjælp)
 37. ^ "WebCite query result". Arkiveret fra originalen 5. januar 2010. Hentet 5. januar 2010. {{cite web}}: Cite bruger generisk titel (hjælp)
 38. ^ "WebCite query result". Arkiveret fra originalen 6. januar 2010. Hentet 6. januar 2010. {{cite web}}: Cite bruger generisk titel (hjælp)
 39. ^ "WebCite query result". Arkiveret fra originalen 6. januar 2010. Hentet 6. januar 2010. {{cite web}}: Cite bruger generisk titel (hjælp)
 40. ^ "UPDATE 1-'Avatar' leads box office, despite blizzard | Reuters". Arkiveret fra originalen 27. juli 2012. Hentet 7. marts 2011.
 41. ^ 'Avatar' breaks 'Titanic' worldwide record – The Hollywood Reporter
 42. ^ 'Avatar' is king of the world – Entertainment News, Film News, Media – Variety
 43. ^ Box Office Mojo
 44. ^ Box Office Mojo
 45. ^ Movie Avatar – Box Office Data, News, Cast Information – The Numbers
 46. ^ Boxoffice Mojo – Adjusted for Ticket Price Inflation
 47. ^ http://fafid.dk/files/pressreleases/Pressemeddelelse30121_v.doc
 48. ^ Vackra Avatar ett kliv in i framtiden | Film – Recensioner | Film | Nöjesbladet | Aftonbladet
 49. ^ Avatar – Film – Expressen Nöje | Nöjesnyheter Musiknyheter Filmnyheter
 50. ^ Metro – STOWEE Bio
 51. ^ "Perfekt drömvärld – Filmrecensioner – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt". Arkiveret fra originalen 24. januar 2010. Hentet 28. december 2010.
 52. ^ "Sidan hittades inte – Uppsala Nya Tidning". Arkiveret fra originalen 23. december 2009. Hentet 28. december 2010.
 53. ^ Avatar – Film – www.gp.se
 54. ^ ""Avatar" – DN.SE". Arkiveret fra originalen 26. maj 2010. Hentet 28. december 2010.
 55. ^ Recension: Avatar (Science fiction) | Bio | SvD
 56. ^ Avatar – dr.dk/P1/Filmland/Anmeldelser
 57. ^ 'Avatar' er en dyr øko-fabel
 58. ^ Avatar – filmisk skønhed og ikke meget andet | Kristeligt Dagblad
 59. ^ Verdens største eventyr – Film | www.b.dk
 60. ^ "Avatar". Arkiveret fra originalen 21. december 2009. Hentet 15. april 2011.
 61. ^ Avatar International Release Dates
 62. ^ Hollywood films' dating game – Entertainment News, Film News, Media – Variety
 63. ^ Fox shifts 'Avatar,' 'Museum' – Entertainment News, Film News, Media – Variety
 64. ^ MarketSaw – 3D Movies, Gaming and Technology: James Cameron Q & A Podcast from Aliens / The Abyss Event!
 65. ^ Avatar (2009) – Technical specifications
 66. ^ First Official Photo For James Cameron’s ‘Avatar’
 67. ^ New Empire Avatar Cover! | Movie News | Empire
 68. ^ "'Avatar' dominates int'l boxoffice". Arkiveret fra originalen 14. januar 2010. Hentet 14. januar 2010.
 69. ^ Avatar is king of the world with $165.2m overseas launch | News | Screen
 70. ^ Avatar sett av 171.129 nordmenn (Webside ikke længere tilgængelig)
 71. ^ Top 10 over Vatikanets sammenstød med popkulturen | Kristeligt Dagblad
 72. ^ Ekstra Bladet – Vatikanet kritiserer 'Avatar'
 73. ^ Ekstra Bladet – Anti-rygere angriber 'Avatar'
 74. ^ Ekstra Bladet – Avatar: kopi af gammel Disneyfilm
 75. ^ Ekstra Bladet – Hinduer sure over 'Avatar'-film
 76. ^ a b c d ITavisen – «Avatar» setter Blu-ray-rekord (23.4.2010)
 77. ^ Film – «Avatar» setter Blu-ray-rekord – ITavisen

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]