Blans (Sønderborg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Blans
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Sønderborg Kommune
Sogn Ullerup Sogn
Postnr. 6400 Sønderborg
Demografi
Blans by 507[1] (2019)
Kommunen 74.561[1] (2019)
 - Areal 496,57 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside blans.infoland.dk
Disambig bordered fade.svg Blans er også en bebyggelse i Stokkemarke SognLolland, se Blans

Blans (tysk: Blans) er en lille by i Sønderjylland med 507 indbyggere (2019)[1], beliggende i Ullerup Sogn, mellem Aabenraa og Sønderborg. Blans ligger i Sønderborg Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Navnet Blans er sandsynligvis opstået af det ældre Blånes; i året 1315 nævnes to adelsmænd, Erik Blånes og Peder Nilssen af Blånes. Det har sit tilsvarende i Blåskov, Blåbæk, Blåhøj, Blåmølle osv. Navnet hidrører sandsynligvis fra, at der her fandtes en mørk skovstrækning. I ældre tid betød blå det samme som sort.

Fra byen er der 1,2 kilometer til den tidligere herregård Ballegård og Ballebro hvor Ballebro Færgekro ligger og hvor færgen M/F Bitten Clausen sejler over Als Fjord hver halve time til HardeshøjNordals.

Blans består af ca. 300 huse, købmand og sportsanlæg (fodbold, legeplads, tennis). Eckersberg Børneunivers er en samlende privat institution med børnehave, SFO og friskole (130 elever til 0-9. klasse grundlagt i 1995 da den daværende kommunale skole blev lukket).

Syd for ligge svineslagteriet Danish Crown svineslagteri med ca. 1100 medarbejdere. Svineslagteriet blev 16. april 2007 ramt af en storbrand der ødelagde mindst 3/4 af slagteriet. I forbindelse med genopførelsen, blev slagteriet moderniseret. Der slagtes ca. 62.000 svin pr. uge. Der er busforbindelser til Aabenraa, Sønderborg og Gråsten i morgen og eftermiddagstimerne og hver anden time midt på dagen.

I 2005 indsamlede beboerne gennem projektet "Blans i Bevægelse" 1,3 millioner kroner (gennem fonde og med frivillig arbejdskraft). Resultatet blev et udendørs-aktivitetscenter (moderne legeplads), som i dag vedligeholdes ved fælles hjælp.

I juni 2018 lukkede den lokale købmand. Der blev i oktober afholdt et borgermøde, som besluttede at starte en anpartstegning. 70 % af husstandene i og omkring Blans tegnede sig for 540.000 kr. Anpart-selskabet fik et lån af den lokale sparekasse til at købe den tidligere købmandshandel. Frivillig arbejdskraft renoverede butikken. Den nye købmand har lejet butikken på egen risiko, men får støtte af de frivillige.

Søndag den 15. september 2019 modtog musikeren Rikke Mølbæk Thomsen Modersmål-Prisen på Eckersberg Børneunivers for sin indsats for den sønderjyske dialekt. Hun er opvokset i Blans, hvor hun boede til hun var 16 år gammel.

Historie[redigér | redigér wikikode]

  • Blansgaard i Blansgårdsmark syd for Blans nævnes første gang i 1315. I 1500-tallet var gården ejet af Poul Magnussen. Han var husfoged på Sønderborg Slot og fungerede en tid som fangevogter for Christian 2. (1481-1559). Sydkapellet i Ullerup Kirke blev oprindelig bygget omkring 1500 som gravkapel af Blansgaards ejere, og kapellet benævnes også i nutiden ”Blansingerkapellet”. Gården tilhørte Lavadelslægten Magnussen indtil midten af 1600-tallet, hvor en Magnussen-enke overlod sine gårde til sin svoger, og gården arvedes senere af nevøen Johan von der Wisch (1640-1680). 1717 solgte efterkommerne Blansgaard til Philip Ernst af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (1673-1729). Hans søn Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (1627-1698) var den sidste regerende hertug af Glücksborg. Derefter overtog Kronen gården, som i slutningen af 1700-tallet udstykkede jorden i 37 dele til beboere i Ullerup og Blans. Stamparcellen med selve hovedgården er fra 1869 til nutiden ejet af familien Thomsen. De nuværende bygninger ligger stadig på den gamle herregårds plads på voldstedet. Voldstedet var firesidet og omgivet af vandgrave. Det nuværende stuehus er opført 1876.
  • Eckersberghus er det nuværende hvor C. W. Eckersberg tilbragte sin barndom.
  • Ballegård er en hovedgård, beliggende ved Ballebro ca. 2 km nord for Blans. Blansgårds sædehus er opført i 1599-1602. Det blev nedbrudt i 1787 og nye bygninger opført. Disse brændt i maj 1795. Den nuværende hovedbygning er opført i 1876. Den to etagers hvidkalkede hovedbygning i rokokostil er opført 1771 ved Lorentz Jacobsen og fredet tillige med to andre mindre huse i 1950. Senere kom gården i Conrad Reventlows eje. Han fik kongens tilladelse til at oprette Grevskabet Reventlow med hovedgårdene Sandbjerg og Ballegård.
  • Blans Mejeri blev oprettet 1904. Det blev ombygget efter en brand i 1911. 1930 havde det 62 leverandører, og der behandledes 2 mio. kg mælk. Der var en stor ostefremstilling. Formanden for mejeriet 1930 var Christen Nissen, Ballegård og mejeribestyrer var Hans Tygesen Lønholm, som blev ansat 1911. Mejeriet blev nedlagt 1962.

Foreninger[redigér | redigér wikikode]

Byen har et aktivt foreningsliv med Landsbylauget som paraplyorganisation, tennisklub, skytteforening, bådelaug, billiardklub, privat vandværk osv.

  • Badmintonklubben Blans-Sundeved udsprang i 1991 af Blans Idrætsforening. I gymnastiksalen i Blans udviklede spillet sig. Gennem tiderne har klubben høstet stribevis af mesterskaber og titler. Med Sundevedhallen blev sporten populær over hele Sundeved og efterhånden voksede badmintonafdelingen ud af Idrætsforeningen og der dannedes en egentlig klub, som fik navnet Badmintonklubben Blans-Sundeved. Badmintonklubben er hjemmehørende i Sundevedhallerne, Skolevej 21 i Vester Sottrup.
  • I 1990 blev fodboldafdelingerne i Blans UI (BUI), Nybøl IF (NIF) og Sundeved IF (SIF) delvis fusioneret ved en skriftlig aftale. Det betød, at al fodbold ikke længere skulle behandles i den enkelte forening, men derimod i et nedsat fælles fodboldudvalg. I 2005 besluttede de 3 moderforeninger at at ophæve aftalen fra 1990. 2006 blev Fodboldklubben BNS (Blans-Nybøl-Sundeved) etableret som en selvstændig fodboldklub.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn