Baltic Beverages Holding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Baltas hvedeøl (5,2%).

Baltic Beverages Holding (forkortet BBH) er et selskab ejet af Carlsberg-gruppen. Det er en betydelig aktør på ølmarkedet i Rusland, Ukraine, de baltiske lande og Kasakhstan, især gennem besiddelse af en kontrollerende aktiepost i Baltika bryggeriet. Virksomheden markedsfører en række ølmærker fra 19 bryggerier, hvoraf de ti er i Rusland, fire i de baltiske lande, tre i Ukraine, et i Kasakhstan og et i Usbekistan. Selskabet brygger desuden Carlsberg, Kronenbourg og Tuborg på licens. BBH var tidligere et 50/50-ejet joint-ventureselskab mellem det britiske Scottish & Newcastle og Carlsberg. Carlsberg gav i januar 2008 et bud på at købe Scottish & Newcastle sammen med Heineken. Da dette opkøb blev godkendt i april samme år af selskabets aktionærer, blev Carlsberg eneejer af BBH.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Virksomheden blev grundlagt i 1991[1].

Bryggerier[redigér | redigér wikikode]

Baltika bryggeri (Rusland)[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Baltika (bryggeri).

Det russiske bryggeri Baltika begyndte produktionen i 1990. Størstedelen af selskabets aktier (85%) ejes af Baltic Beverages Holding (BBH).

Saku bryggeri (Estland)[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Saku.

Det estiske bryggeri Saku går tilbage til 1820. Størstedelen af selskabets aktier (75%) ejes af Baltic Beverages Holding (BBH).

Aldaris bryggeri (Letland)[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Aldaris.

Bryggeriet blev grundlagt i 1865 i Riga, Aldaris beskæftiger mere end 400, og er det største bryggeri i Letland. Den brygger en række øl, for det meste bleg pilsnerøl. De mest populære mærker omfatter Luksus, Zelta, Gaišais (let øl), Pilzenes (pilsner) og Porteris[2][3].

Litauen[redigér | redigér wikikode]

Utenos Alus Bryggeri[redigér | redigér wikikode]

Utenos Alus er et litauisk bryggeri, etableret i Utena i 1977.

Utenos Alus og Švyturys bryggerier fusionerede til aktieselskab Švyturys-Utenos Alus i 2001. I februar 2003 blev virksomheden omdannet til et lukket fondsejet selskab[4].

Švyturys bryggeri[redigér | redigér wikikode]

Švyturys er et bryggeri i Klaipeda, Litauen, ejet af Švyturys-Utenos Alus-fonden.

Bryggeriet blev etableret i 1784 af købmand J. W. Reincke i Klaipeda, på det tidspunkt kendt som Memel i Østpreussen. Efter oprettelsen af det tyske kejserrige, blev bryggeriet en del af ’’”Memeler Aktien-Brauerei & Destillation”’’ den 15. september 1871[5]. Bryggeriet kom under litauisk kontrol da Memel-området blev en del af Litauen i 1923. Fra 1940, efter området var blevet annekteret af Nazityskland det foregående år, blev bryggeriet administreret af ’’”Memeler Ostquell Brauerei GmbH”’’. Efter Klaipėda blev en del af Litauiske SSR i 1945 efter 2. verdenskrig blev bryggeriet igen litauisk.

Švyturys og Utenos Alus bryggerier fusionerede som aktieselskabet Švyturys-Utenos Alus i 2001. I februar 2003 blev virksomheden omdannet til et lukket fondsejet selskab. I øjeblikket kontrollerer Carlsberg-gruppen Švyturys-Utenos Alus gennem BBH.

Kalnapilis bryggeri[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Kalnapilis.

Efter det norske selskab Orkla fusionerede med Carlsberg i 2001 blev BBH den dominerende ølproducent i Litauen, med kontrol over de tre største bryggerier i Litauen (Kalnapilis, Švyturys og Utenos Alus), så BBH blev pålagt at sælge et af de tre selskaber af Konkurencerådet i Litauen. I 2001 blev Kalnapilis solgt til Royal Unibrew.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Baltic Beverages Holding AB: Private Company Information - BusinessWeek". investing.businessweek.com. Hentet 23-12-2011.  (engelsk)
  2. ^ ".: ALDARIS :.". www.aldaris.lv. Arkiveret fra originalen 13. marts 2016. Hentet 23-12-2011.  (engelsk)/(lettisk)
  3. ^ "Aldaris (Baltic Beverages Holdings - Carlsberg)". www.ratebeer.com. Hentet 23-12-2011.  (engelsk)
  4. ^ Švyturys – Utenos Alus, Uab Arkiveret 6. juli 2011 hos Wayback Machine Hentet 23-12-2011 (engelsk)
  5. ^ Aktie fra Memeler Aktien-Brauerei Hentet 23-12-2011 (tysk)

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
ØlSpire
Denne artikel om øl eller bryggerier er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
LitauenSpire
Denne artikel om Litauen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.