Crafoord Prize

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kong Carl 16. Gustav uddeler Crafoordprisen i 2009 til Tadamitsu Kishimoto.

Crafoordprisen er en pris, som skal belønne og fremme grundlæggende forskning inden for videnskabelige discipliner som havner udenfor Nobelprisens emneområder. Disse områder indbefatter astronomi, biologi (særligt økologi), geovidenskab, matematik, og forskning på sygdommen polyartrit (reumatisme). Prisen blev etableret i 1980 af Holger Crafoord, som kommercieliserede den kunstige nyre og grundlagde selskabet Gambro, sammen med ægtefælden Anna-Greta Crafoord. Holger Crafoord led selv af polyartrit. Crafoordprisen blev uddelt for første gang i 1982. Prisen administreres af Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) i Stockholm.

Der uddeles kun én pris om året årlig, og den følger et treårig cyklus, hvor prisuddelingen første år sker i astronomi eller matematik, andet år i geovidenskab og tredje år i biologi, hvorpå cyklussen starter forfra. Prisen i polyartritforskningen uddeles udelukkende når der er konstateret at der er gjort videnskabelig nyskabninger, som kan begrunde en tildeling. Dette er hidtil sket to gange; i 2000 og i 2004. Her blev prisen uddelt som en fjerde kategori i cyklussen. I september 2007 besluttede KVA at prisen i polyartritforskning skull euddeles i 2009 fulgt af geovidenskab i 2010.[1]

Prisen uddeles i april måned i Lund, og i lighed med de nobelpriser, som uddeles i Stockholm, er det Sveriges siddende regent prisuddeler.

Med prisen følger et pengebeløb som i 2018 var 6.000.000 kr, som skal bruges af prismodtageren til yderligere forskning.

Modtagere[redigér | redigér wikikode]

Kong Carl 16. Gustav uddeler Crafoordprisen i 2009 til Tadamitsu Kishimoto.

Crafoordprisen er en pris, som skal belønne og fremme grundlæggende forskning inden for videnskabelige discipliner som havner udenfor Nobelprisens emneområder. Disse områder indbefatter astronomi, biologi (fremfor alt økologi), geovidenskab, matematik, og forskning på sygdommen polyartrit (reumatisme). Prisen blev etableret i 1980 af Holger Crafoord, som kommercieliserede den kunstige nyre og grundlagde selskabet Gambro, sammen med ægtefælden Anna-Greta Crafoord. Holger Crafoord led selv af polyartrit. Crafoordprisen blev uddelt for første gang i 1982. Prisen administreres af Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) i Stockholm.

Der uddeles kun én pris om året årlig, og den følger et treårig cyklus, hvor prisuddelingen første år sker i astronomi eller matematik, andet år i geovidenskab og tredje år i biologi, hvorpå cyklussen starter forfra. Prisen i polyartritforskningen uddeles udelukkende når der er konstateret at der er gjort videnskabelig nyskabninger, som kan begrunde en tildeling. Dette er hidtil sket to gange; i 2000 og i 2004. Her blev prisen uddelt som en fjerde kategori i cyklussen. I september 2007 besluttede KVA at prisen i polyartritforskning skull euddeles i 2009 fulgt af geovidenskab i 2010.[2]

Prisen uddeles i april måned i Lund, og i lighed med de nobelpriser, som uddeles i Stockholm, er det Sveriges siddende regent prisuddeler.

Med prisen følger et pengebeløb på $500.000, som skal bruges af prismodtageren til yderligere forskning.

Modtagere[redigér | redigér wikikode]

År Fagområde Billede Prisvinder Nationalitet Begrundelse
2012 Astronomi Reinhard Genzel Reinhard Genzel Tyskland Tyskland "for deres observationer af stjernenes kredsning omkring galaksens centrum, noget som indikerer tilstedeværelse af et supermassivt sort hul"
Andrea M. Ghez USA USA
Matematik Jean Bourgain Belgien Belgia "for deres brilliante og banebrydende arbejde inden for harmonisk analyse, partiel differential ligninger, ergodisk teori, talteori, kombinatorik, funktionel analyse og teoretisk informatik"
Terence Tao Terence Tao Australien Australia
USA USA
2011 Biovidenskab Ilkka Hanski Ilkka Hanski Finland Finland "for hans pionerstudier om hvordan rumlige variationer påvirker dynamikken til dyre- og plantebestande"
2010 Geovidenskab Walter Munk Walter Munk USA USA "for hans pionerindsats og fundamentale bidrag til vor forståelse af havcirkulation, tidevand og bølger, og deres rolle i jordens dynamik"
2009 Polyartrittforskning (ledgikt) Charles Dinarello Charles Dinarello USA USA "for deres pionerindsatser ved isolering af interleukiner, og bestemmelse af deres egenskaber og betydning ved begyndelsen af inflammatoriske sygdommer"
Tadamitsu Kishimoto Tadamitsu Kishimoto Japan Japan
Toshio Hirano Toshio Hirano Japan Japan
2008 Astronomi Rashid A Sunyajev Rusland Russland "For hans afgørende indsats inden for højenergi-astrofysik og kosmologi, specielt processer og dynamik omkring sorte huller og neutronstjerner og påvisningen af den diagnostiske kraft hos strukturer i baggrundstråling"
Matematik Maxim Kontsevich Maxim Kontsevich Rusland Russland
Frankrig Frankrig
"for deres vigtige indsats inden for matematikken inspireret af moderne teoretisk fysik"
Edward Witten writing on a blackboard Edward Witten USA USA
2007 Biologi Robert Trivers USA USA "for hans fundamentale analyse af social evolution, konflikt og samarbejde"
2006 Geovidenskab Wallace Smith Broecker USA USA "for hans innovative og nydannede forskning om den globale carboncyklus i havet – atmosfæren – biosfæren og deres samspil med klimaet"
2005 Astronomi James E. Gunn USA USA "for deres bidrag til forståelsen af universets storskala struktur"
James Peebles USA USA
Martin Rees at Jodrell Bank in 2007.jpg Martin Rees Storbritannien Storbritannien
2004 Polyartrittforskning (leddgigt) Eugerne Butcher USA USA "for deres studier af de molekylære mekanismerne bag migrationen af hvide blodlegemer ved helse og sygdom"
Timothy Springer
2003 Biologi Carl Woese USA USA "for hans opdagelse af en tredje hovedgruppe livsformer"
2002 Geovidenskab Dan McKenzie Storbritannien Storbritannien "for hans grundlæggende bidrag til forståelsen af lithosfærens dynamik, særlig plade-tektonikken, dannelsen af sedimentationsbassiner og jordmantelens smelting"
2001 Matematik Alain Connes Frankrig Frankrig "for hans dybdegående arbejde inden for teorien om operatoralgebraer og for at han har vært en af grundlæggerne af den ikke-kommutative geometri"
2000 Polyartrittforskning Marc Feldmann Storbritannien Storbritannien "for identificering af TNF-blokkering som en effektiv terapi-princip ved reumatoid artrit"
Ravinder N. Maini
1999 Biologi Ernst Mayr in 1994, after receiving an honorary degree at the University of Konstanz Ernst Mayr USA USA "for grundlæggende bidrag til den begrebsmæssige udvikling af den evolutionære biologien"
George C. Williams
John Maynard Smith Storbritannien Storbritannien
1998 Geovidenskab Don L. Anderson USA USA "for grundlæggende bidrag til kundskab om strukturer og processer i det indre af jorden"
Adam M. Dziewonski
1997 Astronomi Fred Hoyle Storbritannien Storbritannien "for pionerindsats hvad gælder studiet af kerneprocesser i stjernerne og stjernernes udvikling"
Edwin E. Salpeter USA USA
1996 Biologi Robert May Storbritannien Storbritannien "for sin banebrydende økologiske forskning vedrørende teoretisk analyse af populationers, samfunds og økosystems dynamik"
1995 Geovidenskab Willi Dansgaard Danmark Danmark "for grundlæggende indsats i udviklingen af isotopgeologiske analysestudier for studium af klimavariationer under kvartærperioden"
Nicholas John Shackleton Storbritannien Storbritannien
1994 Matematik Simon Donaldson Storbritannien Storbritannien "for udviklingen af ikke-lineær teknik i differentialgeometri som har ledt til løsningen af flere vigtige problemer"
Shing-Tung Yau USA USA
1993 Biologi Seymour Benzer.gif William D. Hamilton Storbritannien Storbritannien "for banebrydende genetiske og sindsfysiologiske studier af opførselsmutanter hos bananfluen"
Seymour Benzer USA USA
1992 Geovidenskab Adolf Seilacher Tyskland Tyskland "for hans banebrydende forskning inden for livets udvikling i samspil med miljøet, dokumenteret i geologiske formationer"
1991 Astronomi Allan Sandage USA USA "for vigtige aldersbestemmelser af stjernesystem og for nøyaktig bestemmelser af universets afstandsskala og almindelige udvikling, udtrykt gennem Hubble-parameteren Ho, og for opdagelsen af radiotavse kvasarer"
1990 Biologi Paul R. Ehrlich USA USA "for den øy biogeografiske teorien om artsrigdom og dynamikken i organismesamfund på øer og i biotopfragment med forskellig isoleringsgrad"
Edward Osborne Wilson Edward O. Wilson
1989 Astronomi James Van Allen James Van Allen USA USA "for hans pionerindsats i utforskningen af verdensrummet, specielt hans oppdagelse af de energirigt laddede partikler som er indfanget i jordens magnetfelt og som danner strålebelten - ofte kaldet Van Allen-beltene-omkring jorden"
1988 Matematik Deligne.jpg Pierre Deligne USA USA "for deres fundamentale indsatser inden for algebraisk geometri"
Alexander Grothendieck.jpg Alexander Grothendieck[a] Frankrig Frankrig
1987 Biologi Eugerne P. Odum USA USA "for deres pionerindsats inden for feltet økosystemerne økologi"
Howard T. Odum
1986 Geovidenskab Claude Allègre Frankrig Frankrig "for banebrydende indsats ved studiet af isotopkemiske relationer og de geologiske tolkningsmuligheder som disse byder på"
Gerald Joseph Wasserburg USA USA
1985 Astronomi Lyman Spitzer, Jr. USA USA "for grundlæggende pionerundersøgelser af praktisk talt alle aspekter af det interstellare mediet, kulmineret i resultaterne fra Copernicussatellitten"
1984 Biologi Daniel Janzen USA USA "for fantasirig og stimulerende forskning over koevolutionære sammenhænge og processer, som har medvirket til at talrige forskere er blevet inspireret til yderligere forskningsindsatser inden for feltet"
1983 Geovidenskab Edward Lorenz USA USA "for at på en unik måde bidraget til en dybere forståelse af atmosfærens respektive havets storskala bevægelser
Henry Stommel
1982 Matematik Vladimir Arnold-1.jpg Vladimir Arnold Rusland Russland "for fortjenstfulde indsatser inden for ikke-lineære differentialekvationer"
Louis Nirenberg Louis Nirenberg Canada Canada
USA USA
Noter
  1. ^ Sagde nej til prisen

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]