Diskussion:Autisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Antiguo-Artículo bueno-blue.svg Artiklen Autisme er blevet afvist som lovende artikel. Artiklen er altså blevet vurderet til ikke at være klar til at blive forbedret til god artikel inden for en overskuelig fremtid. Hvis du er uenig i dette, kan du efter reglerne foreskrevet i udvælgelsesproceduren for lovende artikler enten gennominere eller indberette en klage.

Stock post message.svg Huskeliste for Autisme: rediger · historik · overvåg · opdater

Nuvola kdict glass.svgSenest gennemgået den 2. december 2019 (3 år og 117 dage siden) af Tøndemageren (diskussion). Artiklen er listet i kvalitetsmærkede artikler til eftersyn.

 • Flere beskrivelser virker meget tågede. Simplificer gerne.
 • Tjek diverse definitioners ægthed. Som de står nu er de ordrette oversættelser, så de skal muligvis omformuleres. Bl.a.:
  • Tjek DSM-definitionen og omformuler så den ordret svarer til. (bruges i flere afsnit)
   • Verificér at der er en DSM-definition som hedder "Autistisk Forstyrrelse" (som skrevet i afsnittet "Aspergers og Kanners syndrom"
 • Omformulér afsnittet om Forskellige typer autisme - beskrivelserne virker lidt tågede
 • Flere ting er ikke oversat eller usikkert oversat - disse bør verificeres/oversættes:
  • Sensory Integration Dysfunction (sanseintegrativ dysfunktion)
  • Dissociativ identitetsforstyrrelse
  • Klinomorfisme
  • Pervasive developmental disorders
  • Differential diagnose (differentialdiagnose)
  • Uspecificeret PDD
  • "Theory of Mind" (se her og her)
 • Nogle afsnit koncentrerer sig hovedsageligt om forholdene i USA. Der bør tilføjes mere om de danske forhold
 • Indsæt flere billeder. Den engelske har adskillige, så der kan man hente inspiration. Toxophilus (diskussion) 12. okt 2017, 09:24 (CEST)

Jeg har sat eftersyn på denne artikel, da jeg ikke har den rette faglige kompetence til at afgøre denne artikels faglige korrekted - jeg har blot oversat efter bedste evne. --Lhademmor 28. jun 2006 kl. 17:17 (CEST)

DSM-IV vs ICD-10[rediger kildetekst]

Anvendelse af DSM-IV kriterier er i Danmark ganske irrelevant, da man i Danmark anvender WHO's ICD-10 i stedet for. Jeg synes personlig (som aspie) at det er OK også at vise at en stor af verdenen benytter sig af andre kriterier end dem herhjemme.

Jeg er knap nok landet på den danske wikipedia og skal lige finde mig tilrette her. Så snart jeg er fra start (vil lige skrive noget færdigt på min brugerside først) skal jeg nok tulre forbi og begynde at rydde lidt op i de ting jeg umiddelbart kan være enig i er lidt tåget og vag beskrævet. Jeg vil desuden gerne gøre noget mere seriøst med asperger syndrom siden... for den er helt hen i skoven! Håber at det er i orden med dem der trodsalt har lagt et stort arbejde i disse artikler!

Sidst men ikke mindst så jeg at man kunne tænke sig at nogen fra CFA eller lignede blandede sig lidt... kan kun være enig og vil lade det gå videre til dem ved næste samtale... hvem ved bider de på krogen! ;-)

--Architectonics 14. okt 2006 kl. 19:46 (CEST)

Dødt weblink[rediger kildetekst]

Efter gentagne automatiske botbesøg kunne de nedenstående links ikke nås. Check venligst om de virkelig er nede og ret dem i så fald.

--Broadbot 12. feb 2007 kl. 20:30 (CET)

Dødt weblink[rediger kildetekst]

Efter gentagne automatiske botbesøg kunne de nedenstående links ikke nås. Check venligst om de virkelig er nede og ret dem i så fald.

--Broadbot 12. feb 2007 kl. 20:30 (CET)

Kraftig redigering[rediger kildetekst]

Jeg er gået i gang med en større redigering. Undskyld de mange versioner, jeg skulle lige vænne mig til at bruge "forhåndsvisning".

Jeg synes artiklen havde meget svært ved at holde sig til emnet inden for de enkelte afsnit, meget var helt fejloversat fra engelsk, og jeg savnede nogle flere referencer til danske forhold.

Jeg kan se at store dele af den hidtidige tekst var skrevet fra et "aspie"-perspektiv, hvor jeg nok er mere neurotypisk (jeg er far til en lille pige med autisme). Jeg håber man kan finde en måde, så begge perspektiver er ordentlig repræsenteret - lige nu kan det godt være jeg er kommet til at slette for meget.

Jeg går videre over de nærmeste dage.

--Pwesth 13. feb 2009, 21:15 (CET)

Du bør indsætte {{IBrug|~~~~}} i artiklen for at gøre andre bidragydere opmærksom på, at du redigerer den. --Allano (Skriv til mig her...) 13. feb 2009, 21:22 (CET)
Bemærk at selvom dansk er vigtigt så bør det ikke dominere teksten. Så får det nemlig skabelonen {{Danske forhold}} på. Det var i øvrigt mig der oversatte originalteksten fra engelsk, og ja jeg var ikke så god til det. -Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 14. feb 2009, 10:42 (CET)

Afsnittet, Eksterne henvisninger er begyndt at fylde, en hel del i forhold til artiklens størrelse nu. Nogen der synes at vi skal skære, den lidt ned og hvilke links vi i så fald skal fjerne? --Trade (diskussion) 8. jun 2012, 09:10 (CEST) Iøvrigt, tvivler jeg på om vi skal beholde afsnittet Organisationer, da det jo kun er danske der er nævnt. Hvis, organisationerne er notable kan de linkes til under et Se Også, afsnit men ellers synes jeg at afsnitter skal fjernes. --Trade (diskussion) 8. jun 2012, 09:13 (CEST)

hmm. jeg havde ikke lige set denne diskussion - Jeg kan ikke se der er nogen grund til at slette - afsnittene indeholder ukontroversiel faktuel information. At det kun er danske ser jeg ikke som et argument for at slette. Linkene kan sættes ind som referencer ved organisationerne i stedet for som selvstændige links. - men sletningen bør gendannes - Nico (diskussion) 24. jun 2012, 16:54 (CEST)

@Biscuit-in-Chief:: Artiklen lever rent faktuelt ikke op til miniumskravene til en LA-artikel. Derfor fjerner jeg udnævnelsen igen, hvilket også er det du efterspørger som jeg læser det. Tøndemageren (diskussion) 2. dec 2019, 09:25 (CET)

Jep. Som jeg har forstået det, må man ikke både nominere og vedtage artiklen til LA, så jeg lod en anden gøre det. ― Biscuit-in-Chief :-) (Tal pænt • Bidrag) 2. dec 2019, 10:37 (CET)