Ellen Winther Lembourn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ellen Winther (1962)

Ellen Winther Lembourn – født Sørensen – (11. august 1933 i Aarhus13. august 2011) var en dansk operasanger (sopran) og skuespiller.

Hun var datter af købmand Laurits Sørensen og hustru Esther. Ellen Winthers søster er uddannet som violinist og har været ansat i Det Kongelige Kapel.

Hun blev uddannet som musikpædagog fra Jydsk Musikakademi i 1955 og to år senere fra Det Kongelige Teater som operasangerinde. Samme år debuterede hun som Cherubino i Figaros Bryllup.

I perioden 1957-87 var hun ansat som operasanger ved Det kongelige Teater, hvor hun også spillede roller i skuespil. Sideløbende har hun gæsteoptrådt flere steder bl.a. flere gange på Den Jyske Opera og i 1964 ved operaen i Kiel. I de tidlige år af karrieren sang hun mange soubretteroller, hvor hun både havde stemme og udseende til ungpigefaget. Senere fik hun mulighed for at udfolde sig i koloraturfaget bl.a. som Adele i Flagermusen og Violetta i La Traviata.

Med sit meget alsidige sang- og skuespiltalent fik hun et stort publikum ikke mindst ved sine mange optrædender i film og på tv (operetterne Jomfruburet, Flagermusen og Valsedrømme), i revyer (Cirkusrevyen 1974) og musicals (bl.a. The Sound of Music, Skaf mig en tenor).

I 1962 stillede hun op til Dansk Melodi Grand Prix og vandt med sangen "Vuggevise". Ved det internationale Melodi Grand Prix i Luxembourg, der dette år havde 16 deltagere, sluttede sangen på en 10. plads.

I tv-serien Matador havde hun rollen som Minna Varnæs.

I 1968 modtog hun Elisabeth Dons Mindelegat og i 1996 Olaf Poulsens Mindelegat. Den 19. december 1983 blev hun udnævnt til ridder af Dannebrog.

Hun var fra 1960-1966 gift med med pianist (og senere operachef) John Winther, og fra dette ægteskab havde hun to børn. Fra 1973-1997 var hun gift med forfatter og politiker Hans Jørgen Lembourn (til hans død).

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Tv-produktioner[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]