FC Barcelona

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om FC Barcelona's fodboldafdeling. For at læse om hele klubben se Fútbol Club Barcelona
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se FC Barcelona (flertydig). (Se også artikler, som begynder med FC Barcelona)
FC Barcelona
Klubdetaljer
Fulde navn Futbol Club Barcelona
Grundlagt 29. november 1899
Forbund RFEF
Hjemmebane Camp Nou
Barcelona, Catalonien i Spanien
Kapacitet 99.354 tilskuere
Præsident Josep Maria Bartomeu
Cheftræner Ernesto Valverde
Liga 2018-19 La Liga
Liga 2017-18 La Liga, 1.
Andet
Websted www.fcbarcelona.com
Kit left arm fcbarcelona1617h.png
Spilledragt
Kit body fcbarcelona1617h.png
Kit right arm fcbarcelona1617h.png
Spilledragt
Kit shorts fcbarcelona1617h.png
Spilledragt
Kit socks fcbarcelona1617h.png
Spilledragt
Hjemmebane
Kit left arm fcbarcelona1617a.png
Spilledragt
Kit body fcbarcelona1617a.png
Kit right arm fcbarcelona1617a.png
Spilledragt
Kit shorts fcbarcelona1617a.png
Spilledragt
Kit socks fcbarcelona1617a.png
Spilledragt
Udebane
Kit left arm fcbarcelona1617t.png
Spilledragt
Kit body fcbarcelona1617t.png
Kit right arm fcbarcelona1617t.png
Spilledragt
Kit shorts fcbarcelona1617t.png
Spilledragt
Kit socks fcbarcelona1617t.png
Spilledragt
3. valg

Sæson 2018-19

Futbol Club Barcelona (Catalansk udtale: [fubˈbɔɫ ˈkɫub bərsəˈɫonə]), sædvanligvis kendt som FC Barcelona og uformelt som Barça,[note 1] er en professionel fodboldklub fra Barcelona, Catalonien, Spanien.

På foranledning af Joan Gamper blev klubben grundlagt i 1899 af en gruppe af schweiziske, engelske og catalanske fodboldspillere. Klubben er blevet et symbol på den catalanske kultur og katalanisme, heraf mottoet "Més que un club" (dansk: "Mere end en klub"). Til forskel fra mange andre fodboldklubber er det klubbens fans, som ejer og fører driften af FC Barcelona. Det er det næstmest værdifulde sportshold i verden med en værdi på 3,56 mia. dollars og verdens næstrigeste fodboldklub efter indtægter med en årsomsætning på 560,8 mio. euro.[1][2] Den officielle FC Barcelona-hymne er "Cant del Barça", som er skrevet af Jaume Picas og Josep Maria Espinàs.[3]

På nationalt plan har FC Barcelona vundet 25 La Liga-, 29 Copa del Rey-, 12 Supercopa de España-, 3 Copa Eva Duarte- og 2 Copa de la Liga-trofæer og er rekordindehavere i de fire sidstnævnte konkurrencer. I international klubfodbold har FC Barcelona vundet tyve europæiske og verdenstitler — fire UEFA Champions League-titler, en Europa Cup, er rekordindehaver med fire UEFA Cup Winners' Cup, delt rekordindehaver med fem UEFA Super Cup, rekordindehaver med tre Inter-Cities Fairs Cup og rekordindehaver med tre FIFA Club World Cup.[4] FC Barcelona blev rangeret som nummer ét på IFFHS' verdensrangering af klubhold i 1997, 2009, 2011, 2012 og 2015[5][6] og ligger i øjeblikket nummer tre på UEFA' rangering af klubhold.[7] Klubben har en mangeårig rivalisering med Real Madrid; kampe imellem de to hold omtales som El Clásico.

FC Barcelona er en af de hold med flest tilhængere over hele verden, og klubben har en af de største social media-tilslutninger i verden blandt sportshold.[8][9] FC Barcelona-spillere har vundet et rekordhøjt antal Ballon d'Or priser (11), heriblandt Johan Cruyff, ligesom et rekordhøjt antal af FIFA World Player of the Year priser (7) med vindere som bl.a. omfatter Ronaldo, Romário og Ronaldinho. I 2010 blev tre spillere, som var gået gennem klubbens ungdomsakademi og som spillede for klubben (Lionel Messi, Andrés Iniesta og Xavi) valgt som de tre bedste spillere i verden ved uddelingen af FIFA Ballon d'Or prisen. Det var aldrig før sket, at de tre bedste i verden kom fra den samme fodboldskole.

FC Barcelona er sammen med Athletic Bilbao og Real Madrid de eneste af de grundlæggende medlemmer af Primera División, som aldrig er rykket ned fra den bedste række. I 2009 blev FC Barcelona den første spanske klub, der vandt "the treble" som består af La Liga, Copa del Rey og UEFA Champions League, ligesom de også blev den første spanske klub til at vinde seks ud af seks konkurrencer på et enkelt år, idet de også vandt den spanske supercup, UEFA Super Cup og FIFA Club World Cup.[10] I 2011 blev klubben europæiske mestre igen og vandt denne gang fem trofæer. Dette Barcelona-hold, som vandt 14 trofæer på kun fire år under Pep Guardiola, bliver af nogle indenfor sporten anset som det bedste hold nogensinde.[11][12][13] Ved at vinde sit femte Champions League-trofæ i 2015 blev FC Barcelona den første europæiske klub i historien til at opnå the treble to gange.

Spillestil[redigér | redigér wikikode]

FC Barcelona er kendt for altid at have prioriteret den offensive spillestil højt. Det er et krav, når der ansættes nye trænere, at de følger klubbens filosofi, der bygger på teknisk stærke midtbanespillere og hurtige angribere.[kilde mangler] Den tidligere træner, Frank Rijkaard, benyttede en spillestil der lå tæt op ad begrebet totalfodbold, der i sin spæde begyndelse blev opfundet af Ajax Amsterdam under træner Jack Reynolds. Rinus Michels, der spillede under Reynolds, udviklede senere systemet og førte det som træner med til FC Barcelona i 1970'erne. Totalfodbold går i store træk ud på, at alle spillere på et hold evner at spille flere positioner. Når en spiller bevæger sig uden for sin position, vil en anden spiller erstatte ham, således at organisationen holdes intakt. I sin perfekte form vil hver spiller kunne skifte til en vilkårlig position i højt tempo, hvilket stiller store krav til spillernes taktiske forståelse. Det kræver ligeledes en god fysik og højt teknisk niveau.[kilde mangler]

FC Barcelonas nuværende 4-3-3-formation er en tilpasning af totalfodbolden til moderne fodbold. Systemet forudsætter meget boldbesiddelse og en flydende overgang mellem forsvar og angreb. Når FC Barcelona er i boldbesiddelse, spiller holdet som regel bolden rundt på mange stationer med få berøringer. De spiller med tålmodighed, indtil en åbning i modstanderens forsvar byder sig. FC Barcelona spiller med meget offensive backs, hvilket giver en ekstra dimension i angrebsspillet, hvor modstanderne ofte bliver overspillet. Karakteristisk for FC Barcelonas spil er, at de sommetider fører begge backs med frem samtidig, hvorfor de bryder med princippet om, at kun én back angriber ad gangen. Når spillet glider, giver det holdet en fordel, hvorimod det bliver sårbart i tilfælde af kontraangreb.

Danske spillere[redigér | redigér wikikode]

Hæder og titler[redigér | redigér wikikode]

Titler[redigér | redigér wikikode]

De titler FC Barcelona har vundet gennem tiderner:[15]

Hædrede spillere[redigér | redigér wikikode]

Ballon d'Or:

FIFA World Player of The Year:

FIFA Ballon d'Or:

UEFA Player of the Year

Spillere[redigér | redigér wikikode]

Nuværende A-trup[redigér | redigér wikikode]

Oversigten er opdateret til og med 4. august 2018[16]
Nr. Position Spiller
1 Tyskland MM Marc-André ter Stegen
2 Portugal FO Nélson Semedo
3 Spanien FO Gerard Piqué (Anden viceanfører)
4 Kroatien MI Ivan Rakitić
5 Spanien MI Sergio Busquets (Viceanfører)
6 Spanien MI Denis Suárez
7 Brasilien MI Philippe Coutinho
8 Brasilien MI Arthur
9 Uruguay AN Luis Suárez
10 Argentina AN Lionel Messi (Anfører)
11 Frankrig AN Ousmane Dembélé
Nr. Position Spiller
12 Brasilien MI Rafinha
13 Holland MM Jasper Cillessen
14 Brasilien MI Malcom
15 Frankrig FO Clément Lenglet
17 Spanien AN Paco Alcácer
18 Spanien FO Jordi Alba
19 Spanien AN Munir El Haddadi
20 Spanien FO Sergi Roberto
22 Chile MI Arturo Vidal
23 Frankrig FO Samuel Umtiti
24 Belgien FO Thomas Vermaelen

Udlejede spillere[redigér | redigér wikikode]

Nr. Position Spiller
Brasilien MI Paulinho (Udlejet til Guangzhou Evergrande F.C. til d. 30. juni 2019)
Tyrkiet MI Arda Turan (Udlejet til İstanbul Başakşehir F.K. til d. 30. juni 2020)

Historiske hjemmebaner[redigér | redigér wikikode]

Medier[redigér | redigér wikikode]

FC Barcelona driver tv-kanalen Barça TV og Radio Barça, en catalansk radiostation der sender via klubbens officielle hjemmeside. Radiostationen omfatter blandt andet livekommentering af alle klubbens kampe, inklusiv træningskampe. For at nå ud til et så bredt publikum som muligt, er R@dio Barça tilgængelig på catalansk, spansk og engelsk. Siden november 2002 har klubben udgivet bladet BARÇA, som udkommer hver anden måned.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Pronounced Skabelon:IPA-ca.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "The 20 Most Valuable Soccer Teams Of 2016, Visualized". Forbes. 11. maj 2016. 
 2. ^ Deloitte Football Money League 2016. Deloitte UK. Hentet 21. januar 2016. 
 3. ^ FC Barcelona Hymn. FC Barcelona. 
 4. ^ Football Europe: FC Barcelona. Union of European Football Associations (UEFA). Arkiveret fra originalen 3. juni 2010. Hentet 4. maj 2009. 
 5. ^ FORMER RESULTS. IFFHS. Hentet 16. december 2014. 
 6. ^ Club World Ranking 2015. IFFHS. Hentet 7. januar 2015. 
 7. ^ UEFA Club Rankings 2016. UEFA. Hentet 5. juni 2016. 
 8. ^ "Barça, the most loved club in the world". Marca. Hentet 15. december 2014
 9. ^ Barcelona wins Social Star Award for 'Most Popular Sports Team'. Straits Times.. Arkiveret fra originalen 3. november 2013. 
 10. ^ "FC Barcelona Records". FC Barcelona. 12. januar 2012. Hentet 12. januar 2012. 
 11. ^ "Is this Barcelona team the best of all time?". CNN. 23. december 2011. 
 12. ^ "The great European Cup teams: Barcelona 2009–2011". The Guardian. 25. oktober 2015. 
 13. ^ "Who's the Greatest of Them All? Barcelona!". Newsweek. 25. oktober 2015. 
 14. ^ Michael Laudrup. FCBarcelona.cat. Hentet 3. maj 2011. 
 15. ^ Football trophies. FCBarcelona.cat. Hentet 3. maj 2011. 
 16. ^ Players. FC Barcelona. Hentet 23 January 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.