Fenrisulven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Thor binder Fenrisulven.

Fenrir (norrønt: "kær-boer"[1]), Fenrisulven (norrønt: Fenrisúlfr: "Fenrirs ulv"[2]), ofte blot forkortet til Fenris på dansk, også kaldet Hrodvitner (norrønt: Hróðvitnir: "berømmelsesulv")[3] og Vánagandr (norrønt for "Floden Vons uhyre")[4] eller Vanargand, er en overnaturlig kæmpe ulv, der omtales i den nordiske mytologi og i de andre germanske mytologier.

Loke er far til Fenrisulven og Angerboda er dens mor. Dens to søskende er Midgårdsormen og Hel, og dens to halvsøskende er Vale og Narfe. Fenris, Hel og Midgårdsormen skal ifølge Vølvens spådom slås mod og slå nogle af de stærkeste aseguder ved Ragnarok.

Fenrisulven voksede op i Asgård. I starten var den lille og ufarlig, men den voksede hurtigt til overnaturlig størrelse og skræmte aserne. Til sidst blev de enige om at den skulle bindes, så de kunne styre den. Desværre kunne det ikke ske med ulvens gode vilje og ingen aser turde efterhånden tvinge den. De fik fremstillet kæden Lødig til at tøjre den med, og de overtalte ulven til at prøve kæden for at se hvor stærk den var. Fenrisulven sprang kæden med lethed, og de fik herefter fremstillet kæden Drome. Igen måtte guderne udfordre ulven til at se, om den kunne komme ud af kæden, og endnu engang kunne Fenrisulven ødelægge den.

Fenris bider Tyrs arm af. Tegning af den svenske kunstner John Bauer, 1911

Herefter fik de dværgene til at smede den magiske kæde Gleipner, som blev gjort af fiskenes ånde, fuglenes spyt, bjørnenes sener og bjergenes rødder, kattepoters larm og kvindeskæg. Kæden var ganske tynd, så da guderne igen udfordrede Fenrisulven krævede den, at Tyr lagde sin venstre hånd i dens mund, da ulven havde mistanke om, at der var noget i gærde. Da kæden strammede og Fenrisulven ikke kunne komme fri bed den Tyrs hånd af.

Fenrisulven står nu bundet i en hule ved Amsvartner i Jotunheim. Indtil Ragnarok hyler ulven af raseri i hulen. Guderne satte et sværd på tværs i gabet på den rasende ulv for at forhindre, at den snappede efter dem. Fenris kan derfor ikke lukke munden og fra fråden der står ud af dens gab dannes den rivende flod Von, der løber gennem Jotunheim.

Ved Ragnarok vil den endeligt bryde kæden, og herefter vil den sluge Odin, men bagefter hævner Odins søn Vidar ham ved at kaste Odins spyd Gungner ind i gabet på den, og dermed dræbe den.

Historien om Tyr og Fenrisulven findes i Gylfaginning i den yngre Edda. Den omtales i Lokes skænderi i den ældre Edda

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Orchard (1997:42).
  2. ^ Simek (2007:81).
  3. ^ Simek (2007:160).
  4. ^ Simek (2007:350).
Litteratur

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]