Kvaser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.

Kvaser er i nordisk mytologi en mand skabt ved trolddom af vanerne for at snyde aserne. Ved afslutningen af krigen mellem de to gudeslægter aftaler de at udveksle deres klogeste mænd for at forhindre blodsudgydelser.

Men da Vanaheims klogeste er kvinder, udtænker de en plan for at kunne udlevere en mand til aserne, der ellers ikke ville tage dem alvorligt. Alle vanerne spytter i en krukke og krukken omdannes ved sejdmagi til den klogeste mand i Vanaheim. Ved udvekslingen går alt godt.

Men aserne har heller ikke rent mel i posen. Den klogeste mand i Asgård er Mimer, men det er jo Odins bedste rådgiver, og ham vil de ikke af med. I stedet overtaler Loke aserne til at omdanne en høne til manden Høner, og det er ham der bliver udvekslet med Kvaser.

Høner er skrækkelig! Han skvaldrer hele tiden op og kommer hurtigt i uføre i Vanaheim. Han bliver dræbt, og som bod hugger aserne hovedet af Kvaser.

Kvasers blod (og vanernes spyt) bliver nu grundbestanddelen i skjaldemjøden, da jætten Suttung får fat i det og brygger videre på det.

De to kar Boden og Son anvendes til opbevaring af Kvasers blod.