Hayden Panettiere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hayden Panettiere
Hayden Panettiere i 2009
Personlig information
Fulde navn Hayden Lesley Panettiere
Født Hayden Lesley Panettiere Rediger på Wikidata
21. august 1989 (34 år)
Palisades, New York, USA
Nationalitet USA Rediger på Wikidata
Partnere Vladimir Klitjko (2010-2018)
Milo Ventimiglia Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Laurel Springs School, Tappan Zee High School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, sanger, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, skuespiller, model, musiker, sangskriver Rediger på Wikidata
Roller Claire Bennet i Heroes
Maddie Harrington i Ally
Nomineringer og priser
Udmærkelser Saturn Award (2007)
Saturn Award for Best Actress on Television (2006)
Genesis Award (2008) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Hayden Panettieres hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Hayden Lesley Panettiere (født 21. august 1989)[1] er en amerikansk skuespillerinde og sanger, som er bedst kendt for sin rolle som Claire Bennet i NBC tv-serien Heroes. Reklamen og sloganet for programmet "Save the Cheerleader, Save the World" (da: "Red Cheerleaderen, Red Verdenen"), hjalp Panettiere med at blive berømt. Hun spiller også Allys datter Maddie Harrington i tv-serien Ally.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Panettiere er født den 21. august 1989 i Palisades, New York, USA som datter af Lesley R. Vogel, en tidligere sæbeoperaskuespiller og Alan L. "Skip" Panettiere, en brandmandsløjnant [2][3]. Hun har en yngre bror, der også er skuespiller, Jansen Panettiere [4][5].

Panettiere gik på "South Orangetown Middle School" i New York, men efter 7. klasse gjorde hun sin high school færdig via hjemmeskoling [6], og har taget dramatimer og senere har udtalt, at hun stadig er "interesseret i at lære" [7].

Panettiere ved "Comic-Con 2007" i New York

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Skuespil[redigér | rediger kildetekst]

Panettiere begyndte at være model allerede i en alder af fem måneder. Kun 11 måneder gammel begyndte hun at være med i forskellige tv-reklamer, første reklame var for "Playskool"[8]. Hun fik rollen som Sarah Roberts på ABC-sæbeoperaen One Life to Live (1994- 1997) og senere som Lizzie Spaulding i CBS-sæbeoperaen Guiding Light, da hun var 7 år gammel (19962000). Mens hun var med i Guiding Light, kæmpede Panettieres rolle Lizzie med leukæmi. Serien fik en "Special Recognition Award" fra "Leukemia & Lymphoma Society" for at bringe national opmærksomhed på sygdommen for daytime-seere [9].

Panettiere var som Claire Bennet NBC tv-serien Heroes som high school-cheerleaderen med regenerative helende evner. Med rollen i Heroes, blev hun en fast person i science fiction-konventionen, inviteret til at deltage i konventioner rundt om i verdenen i 2007, inklusiv "New York Comic-Con" og "Fan Expo Canada". På grund af hendes rolle, oplevede Panettiere nogle gange modstand, fordi "folk så hende enten som den 'populære cheerleader' eller 'blondinen'" [10].

Hun har været med i flere spillefilm, også flere tv-film. Hun lagde stemme til myre-prinsessen Dot i Pixars CGI animerede film Græs-rødderne [11]. Hun har også spillet rollen som Coach Yoasts datter, Sheryl, i Disney-filmen fra 2000 Remember The Titans. Samtidig, lagde hun stemme til Kairi i Kingdom Hearts-serien af videospil til Playstation 2. Panettiere var med i FOXs Ally McBeal som Ally McBeals datter og havde en tilbagevendende rolle Malcolm i Midten og gæstemedvirkede i Law & Order: SVU. Hun medvirkede i Bring It On: All or Nothing som en cheerleader og en rolle som Adelaide Bourbon i den selvstændige film Shanghai Kiss. Hun var også med i Disney Channels film Tiger Cruise som hovedrollen som Maddie Dolan.

Hun var med i filmen Fireflies in the Garden, som den yngre version af Emily Watsons karakter, Jane Lawrence. I juni 2007, under hun på at efterfølgende at blive præsenteret af "William Morris Agency", efter tidligere at være blevet præsenteret af "United Talent Agency" [12].
Bladet "Forbes" skrev, at hun havde tjent $2 million i 2007 [13].

Først i 2007, var Panettiere i det drillesyge Ashton Kutcher-produceret show, Punk'd. Episoden indeholdt hendes mor og en mandlig "fan", der diskutere hendes arbejde med hende og en jaloux reaktion fra mandens ægtefælle.

Sanger[redigér | rediger kildetekst]

Panettiere var i 1999 nomineret til en Grammy i kategorien: "Best Spoken Word Album for Children" for A Bug's Life Read-Along (2000) [14]. Panettiere sang også på soundtracket til Bring It On: All or Nothing sammen med hendes medstjerne Solange Knowles. Hun optog en sang, der hed "My Hero Is You" med en video til Disney Channel-filmen hun var i, Tiger Cruise. Hun optog også en sang med titlen "I Fly" til Disney-filmen Ice Princess, hun selv var med i. Hun optog en sang til kompilationen Girlnext og en anden sang til Girlnext 2. Hun sang også et covernummer til Disneymania 5. Hun optog sangen "Try" til filmen Bridge to Terabithias soundtrack fra 2007 og en ballade kaldet "I Still Believe" til Askepot III.

Panettieres stadig utitlet album vil blive udgivet i 2009 af "Hollywood Records" med en reklame for tøjkæden "Candie" [15]. Panettieres første single, "Wake Up Call" vil blive digitalt udgivet den 5. august 2009 med "Candies" nye kampagne for singlen sidst i juli. "Candie" vil også støtte den nye single med et tv-spot og en musikvideo [15].

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Panettiere med medskuespiller Milo Ventimiglia.

I 2006, begyndte Panettiere at komme sammen med Stephen Colletti, den tidligere Laguna Beach: The Real Orange County, stjerne [16] Parret slog op i september 2007 [17].

I december 2007, blev det kendt, at hun nu var kæreste med sin Heroes-medskuespiller Milo Ventimiglia [18][19], selvom Panettiere havde benægtet dette i et interview med bladet GQ [20]. Disse påstande blev ved med at komme i starten af 2008 [21][22] og andre kilder har reporteret at Panettiere har spurgt Ventimiglia, om han ville flytte ind hos hende [23][24][25]. Tirsdag den 22. april 2008, bekræftede Ventimiglia på BBC radiokanalen i "Breakfast Show", at han rigtigt nok var sammen med Panettiere [26].

Aktivist[redigér | rediger kildetekst]

Den 31. oktober 2007, deltog Panettiere aktivistdemonstration i Sea Shepherd for at forhindre den årlige delfinjagt i Taiji, Wakayama, Japan. Hun var også involveret i en konfrontation mellem japanske fiskere og 5 andre surfere fra Australien og USA (blandt tidligere Home and Away-stjernen Isabel Lucas). Konfrontationen varede i mere end 10 minutter, før surferne blev nødt til at vende tilbage til stranden og derefter forlod de landet [27]. Fiskerne mener, at konflikten var et angreb på deres kultur [28].

Panettiere fortalte E! News , at der var blevet udsendt en arrestordre på hende i Japan på grund af konfrontationen [29]. I november 2007, fik hun en "Compassion in Action Award" fra dyrerettighedsgruppen PETA for hendes forsøg på at stoppe delfinjagt i Japan [30]. Hun er også vegetar [31][32].

Den 28. januar 2008, overrakte Panettiere et protestbrev til den norske ambassadør i USA, hvor der står at Norge skulle stoppe deres hvaljagt. Hun gav også et brev til den japanske ambassadør, for også at stoppe deres hvaljagt.

I 2007, blev Panettiere en officiel supporter af "Ronald McDonald House Charities" og er medlem af deres "celebrity board", kaldet "Friends of RMHC" [33].

Hun var involveret i en E-Bay-kendis-auktion til fordel for "Save the Whales Again!" Auktionen kørte fra 20. maj til 30. maj 2008 og gav den vindende byder en billet til at, sammen med 5 gæster, komme med Panettiere til en "fundraising"-middag i Hollywood-restauranten "Beso", som er ejet af skuespillerinden Eva Longoria. Auktionen inkluderer også en frokost og en "Blue Whale"-udkigsvagt ved Santa Barbara ved Californiens kyst.[34].

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

År Film Rolle Bemærkninger
1994 One Life to Live Sarah 'Flash' Roberts #3 (1994–1997) Sæbeopera
1996 Guiding Light Elizabeth 'Lizzie' Spaulding (1996-2000) Sæbeopera
1998 Græs-rødderne Dot Stemme
Manden i mit liv Havfrue i skuespil
A will of their own Tv Mini serie
1999 Too Rich: The Secret Life of Doris Duke Ung Doris Duke Miniserie
Message in a Bottle Pige i synkende båd
If You Believe Ung Susan "Suzie" Stone/Alice Stone, Susans niece Tv-film
2000 Remember the Titans Sheryl Yoast
Dinosaur Suri Stemme
2001-2002 Ally Maddie Harrington Tv-serie
2001 Joe Somebody Natalie Scheffer
Glitter Ung Billie
Law & Order: SVU Ashley Episoden: Abuse
The Affair of the Necklace Ung Jeanne St.Rémy de Valois Film
2002 Kingdom Hearts Kairi Videospil
The Mark of Kri Tati Videospil
2003 Normal Patty Ann Applewood Film
2003 - 2005 Malcolm in the Middle Jessica Tv-serie
2004 Lies My Mother Told Me Haylei Sims Tv-film
The Dust Factory Melanie Lewis Film
Raising Helen Audrey Davis Film
Tiger Cruise Maddie Dolan Tv-film
2005 Ice Princess Gen Harwood Tv-film
Racing Stripes/Fartstriber Channing Walsh Film
Law and Order: Special Victims Unit Angela Agnelli Episoden: Hooked
2006 Kingdom Hearts II Kairi Videospil
Bring It On: All or Nothing Britney Allen Direkte-til-DVD-film
The Architect Christina Waters Film
Mr.Gib Allyson 'Ally' Palmer Film
Commander in Chief Stacy Episoden: Wind Beneath My Wing
Heroes Claire Bennet Tv-serie - 2006 - 2010
2007 Shanghai Kiss Adelaide Bourbon Direkte-til-DVD-film
2008 Fireflies in the Garden Ung Jane Lawrence Feature Film
Scooby-Doo and the Goblin King Fairy Princess Willow Video
2009 I Love You Beth Cooper Beth Cooper Film
Hoodwinked 2: Hood vs. Evil Red Stemme
Optagelser i gang
Alpha and Omega TBA
The Cove Hayden Panettiere Dokumentar
2010 W.I.T.C.H. The Movie Cornelia Hale Annoceret af Disney Exec's
American Dad! Ashley
2011 SCRE4M 4 Kirby Reed Film
Amanda Knox: Murder on Trial in Italy Amanda Know Tv-film
2012 The Black Hole Paige Kessler
The Forger Amber
Nashville Juliette Barnes Tv-serie
2013 Over The Wall Bully Jean

Awards og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films
 • 2007: Vandt: "Saturn Award Best Supporting Actress in a Television Program" for: Heroes
 • 2008: Nomineret: "Saturn Award Best Supporting Actress on Television" for: Heroes
Genesis Awards
Las Vegas Film Critics Society Awards
 • 2000: Nomineret: "Sierra Award Youth in Film" for: Dinosaur Også for Remember the Titans
Newport Beach Film Festival
 • 2007: Vandt: "Feature Film Award Acting" for: Shanghai Kiss
Phoenix Film Critics Society Awards
 • 2001: Nomineret: "PFCS Award Best Performance by a Youth in a Leading or Supporting Role" for: Remember the Titans
Teen Choice Awards
 • 2007: Vandt: "Choice TV Actress: Drama" for: Heroes
 • Nomineret: "Teen Choice Award Choice TV: Breakout" for: Heroes
Vail Film Festival
 • 2007: Vandt: "Rising Star Award"
Young Artist Awards
 • 1999: Nomineret: "Best Performance in a Voice Over in a Feature or TV – Best Young Actress" for: Græs-rødderne
 • 2000: Nomineret: "Best Performance in a TV Movie or Pilot – Young Actress Age Ten or Under" for: If You Believe
 • 2001: Vandt: "Best Performance in a Feature Film – Supporting Young Actress" for: Remember the Titans
 • 2002: Nomineret: "Best Performance in a Feature Film – Leading Young Actress" for: Joe Somebody
 • 2005: Nomineret: "Best Performance in a TV Movie, Miniseries or Special – Leading Young Actress" for: Tiger Cruise
 • 2007: Vandt: "Best Performance in a TV Series (Comedy or Drama) – Supporting Young Actress" for: Heroes
YoungStar Awards
 • 2000: Nomineret: "Best Young Actress/Performance in a Daytime TV Series" for: The Guiding Light
 • Nomineret: "Best Young Voice Over Talent" for: Dinosaur

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Interview with Hayden Panettiere". Interviews (engelsk). The Source for Youth Ministries. 2004-10-19. Arkiveret fra originalen 5. juli 2007. Hentet 2007-07-27.
 2. ^ Hayden Panettiere Biography (1989-)
 3. ^ Hayden Panettiere. People.com.
 4. ^ Hayden Panettiere (31. august 2007). "The Chris Moyles Show". BBC Radio 1 (Interview). Interview med Chris Moyles. Chris Moyles.
 5. ^ "Hayden Panettiere". PEOPLE.com. Arkiveret fra originalen 17. juli 2011. Hentet 17. september 2014.
 6. ^ Celebrity Wonder. "Hayden Panettiere Profile". Hentet 2008-01-03.
 7. ^ Topel, Fred (2006). "Heroes' Hayden Panettiere Is Something to Cheer About". Hollywood.com. Hollywood Media Corp. Arkiveret fra originalen 27. maj 2012. Hentet 2007-11-22.
 8. ^ "Hayden Panettiere Profile, Latest News and Related Articles". E Online. Arkiveret fra originalen 27. maj 2012. Hentet 2007-04-14.
 9. ^ "Guiding Light News - 2000". Soap-News.com. Arkiveret fra originalen 16. november 2006. Hentet 2007-01-30.
 10. ^ "Heroes Season 2: Hayden Panettiere". craveonline.com. Hentet 2007-10-02.
 11. ^ A Bug's Life. Allmoviephoto.com. Retrieved on 2007-09-25.
 12. ^ Fleming, Michael (2007-06-24). "'Heroes' gal cheers for WMA". Variety. Hentet 2007-06-28.
 13. ^ Goldman, Lea, Monte Burke and Kiri Blakeley, editors (2007-06-14). "The Celebrity 100: #98 Hayden Panettiere". Forbes. Hentet 2007-08-04. {{cite web}}: |author= har et generisk navn (hjælp)CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
 14. ^ "1999 42nd Grammy Awards". Past Winners Database. Los Angeles Times. Hentet 2007-01-30.
 15. ^ a b "Hayden Panettiere's New Single". Sympatico MSN. Sympatico MSN. Arkiveret fra originalen 11. juni 2008. Hentet 13. juni 2008.
 16. ^ Tam, Michelle (2007-04-07). "Hayden Panettiere Has Something to Cheer About". People.com. Arkiveret fra originalen 12. maj 2008. Hentet 2008-02-02.
 17. ^ "Hayden & Stephen: It's Over!". US Weekly. 2007-09-12. Arkiveret fra originalen 15. maj 2008. Hentet 2008-02-02.
 18. ^ Garcia; Jennifer; Stephen M. Silverman (2007-12-31). "Milo Ventimiglia & Hayden Panettiere Are an Item". People. Hentet 2008-01-04.
 19. ^ "Report: Hayden Panettiere, 'Heroes' Co-Star Milo Ventimiglia Dating". Fox News. 2008-01-02. Hentet 2008-01-04.
 20. ^ "MOTY: OBSESSION OF THE YEAR". GQ. december 2007. Hentet 2008-02-05.
 21. ^ "It's the heyday of hot starlet Hayden Panettiere". USA Today. 2008-03-07. Hentet 2008-03-26.
 22. ^ "Hayden Panettiere's an Indoor Girl". 2008-03-10. Hentet 2008-03-26.
 23. ^ "Hayden Panettiere Asks Milo Ventimiglia to Move In". 2008-03-06. Arkiveret fra originalen 17. april 2008. Hentet 2008-03-26.
 24. ^ "'Heroes' stars Hayden Panettiere and Milo Ventimiglia are moving in together". 2008-03-05. Hentet 2008-03-26.
 25. ^ "Hayden Panettiere: Moving in with Milo?". 2008-03-06. Arkiveret fra originalen 1. maj 2008. Hentet 2008-03-26.
 26. ^ "Trevor and Zena meet Milo Ventimiglia". 2008-04-22. Hentet 2008-04-22.
 27. ^ "Surfers Return To Taiji And Expose Pilot Whale Slaughter". Sea Shepherd. 2007-10-29. Arkiveret fra originalen 3. juni 2008. Hentet 13. juni 2008.
 28. ^ "TV Star In Japan Dolphin Cull Clash". Sky News. 2007-11-01.
 29. ^ Japanese arrest warrant issued for 'Heroes' star Panettiere. New Zealand Herald.co.nz. 16 November 2007.
 30. ^ Hayden Panettiere, Hero to Dolphins Arkiveret 12. november 2007 hos Wayback Machine. Peta.org.
 31. ^ Begum, MUMTAJ (2008-01-18), Pint-sized power, The Star, hentet 2008-02-08
 32. ^ Cosmopolitan interview
 33. ^ "Celebrity Friends of RMHC". McDonald's Corporation. Arkiveret fra originalen 28. juni 2008. Hentet 13. juni 2008.
 34. ^ eBay View About Me for zude_auctions

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]