Irgun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Irgun Zvai Leumi)
Ze'ev Jabotinsky formulerede gruppens ideologi og var øverste leder af Irgun

Irgun Zvai Leumi ("Den nationale militære organisation") blev grundlagt af jødiske højrenationalister og virkede i Palæstina 1931-48. Den blev betragtet som en terrorgruppe af myndighederne i det britiske mandatområde.

Organisationens leder var Menachem Begin, som senere blev Israels premierminister. Organisationens formål var at bekæmpe araberne med "voldelige midler". Irgun kæmpede for et Stor-Israel (Eretz-Israel), som skulle indbefatte det senere Israel, Vestbredden, Gaza samt Jordan. Organisationen angreb også britisk personel og britiske institutioner i Palæstina.

Irguns mest kendte terrorangreb var mod King David Hotel i Jerusalem i 1946. Det blev iværksat på David Ben-Gurions ordre og førte til, at 91 mennesker blev dræbt og 46 såret. Sprængladningen blev leveret med en mælkebil og betragtes undertiden som den første bilbombe i Mellemøstkonflikten.

Irgun udførte mange andre terrorhandlinger blandt andet mod den britiske ambassade i Rom. Kendt er gruppen også for massakren i den arabiske landsby Deir Yassin, hvor mellem 100 og 120 civile blev dræbt i 1948.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Palæstina i det Osmanniske RigeSpire
Denne artikel om Palæstinas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.