Jonatan Spang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Jonatan Spang i Skovdalen, Aalborg. 25. juni 2009.

Jannik Kåre Jonatan Spang Olesen (født 4. februar 1978 i Gladsaxe) er en dansk standupkomiker, skuespiller og tidligere teaterdirektørNørrebro Teater.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Spang debuterede som standupkomiker i 1998. Året efter blev han dels optaget på Skuespillerskolen ved Århus Teater, og dels vandt han DM i Stand-Up, en talentkonkurrence for amatørkomikere.

I efteråret 2004 stod Spang for opvarmningen for Jan Gintbergs show Den Grimme Melding, og i 2005 turnerede han Danmark rundt med sit solo-show Damer.

Siden færdiggørelsen af sin skuespilleruddannelse, har han været travlt beskæftiget. Blandt de teaterforestillinger han har medvirket i er Vårbrud, Edward Albees Geden – Hvem Er Sylvia? (Mungo Park 2004), Charles Dickens' Store forventninger (Århus Teater 2004), Forstad (Mungo Park 2005), og Henrik Ibsen-genfortolkningen Gynt (Betty Nansen Teatret, 2005-06). Han spiller desuden en birolle i Hella Joofs spillefilm Fidibus, og har titelrollen i Jacob Thuesens filmkomedie De unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1 (2007) med delvist selvbiografisk manuskript af Lars von Trier.

Fra sæsonen 2007/08 var Jonatan Spang sammen med dramaturgen Kitte Wagner direktør for Nørrebros Teater i København. Han fratrådte dog som direktør i 2009.

I 2008 vandt han en Zulu Award for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i filmen De unge år.[1]

Nørrebro Teater deltog han i 2011 i forestillingen Kjeld og Dirch: En Kærlighedshistorie sammen med Anders Matthesen. Den havde premiere 5. marts, og løb frem til 30. april.

Han blev nomineret til "Årets komiker 2014" Til showet Zulu Comedy Galla for oneman-showet Bryllup. Han turnerede med showet Bryllup i år 2013 og 2014. Showet bryllup handlede om Spangs forhold til kærester/koner og skilsmisser og hvordan han ved en fejl, lige pludselig var tæt på at blive gift to gange meget tæt på hinanden.

Han hyrede PR-virksomheden Instant Major til, at finde en udgivelsesmetode for Bryllup. Instant Major indgik efterfølgende et samarbejde med COOP, der forsøgte at uddele 1.000.000 "Bryllup"-dvd'er, til handlende i SuperBrugsen den 28. og 29. november 2014, samt de følgende dage. Dette er det største oplag en DVD nogensinde er udgivet i i Danmark.[2]

I 2016 modtog han atter en nominering til "Årets komiker" til Zulu Comedy Galla, og dette år vandt han titlen.[3] Dette år lavede han også anden sæson af satireserien Lillemand, som anmelderne tog godt imod,[4] og Soundvenue kaldte den "årets danske satire".[5]

Han har sammen med komikeren og kollegaen Ane Høgsberg lavet podcasten Voksenvenner, som omhandler deres proces fra at være bekendte til at være venner.[6]

Optrædender, roller og udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Teater og standup[redigér | redigér wikikode]

Filmroller[redigér | redigér wikikode]

Dvd-udgivelser[redigér | redigér wikikode]

  • Super meget Spang (2010)
    • Sammenklip af otte shows, samt Spark i Løgsuppen
  • Jonatan Spang Boxen (2010)
    • Bokssæt med Damer, Familie og Super Meget Spang

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]