Juleøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For den stærke øl se Julebryg
Etiket fra juleøl i 1896.

Juleøl eller nisseøl er en mørk, alkoholsvag og sød hvidtøl, er er brygget på karamel- og chokolademalt. Øllets farve stammer fra de store mængder af münchner-, chokolade- og karamelmalt, der bruges til brygningen.

Juleøllets brygning[redigér | redigér wikikode]

Juleøllets smag svarer nærmest til det, som dansk øl generelt smagte af, før mange af de danske bryggerier udviklede sig fra at være hvidtølsbryggerier til at brygge øl i bayersk stil fra 1850'erne. Juleølsalget er domineret af mærket Kongens Bryghus' "Hvidtøl", der i sæsonen sælges som "KB Juleøl" (men som nu produceres af Carlsberg). KB hvidtøl kan datere produktionen tilbage til år 1443. Andre bryggerier har også juleøl med tilsvarende smag. Det gælder feks. Ceres og Harboe.

Smagen er sød, fordi gæringen stoppes meget tidligt, hvorved kun en lille del af sukkeret omdannes til alkohol, mens resten giver juleøl sin sødme. Den typiske alkoholprocent på 1,7 – 1,9 svarer til 0.4 (1.7 %) genstand pr. flaske. KB Hvidtøl[1] har f.eks. en alkoholprocent på 1,7.

Juleøllets nærmest sorte farve skyldes de store mængder lager-, farve-, og karamelmalt, der bruges til brygningen. Oprindelig blev denne øltype brygget på vind- eller lufttørret malt, som kaldtes for hvidmalt.

Juleøl drikkes ofte som tilbehør til risengrød. Juleøl kan også nydes til frokost, f.eks. sammen med smørrebrød.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ØlStub
Denne artikel om øl eller bryggerier er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.