Spring til indhold

KAD

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark
ForkortelseKAD
Grundlæggelse1901
Opløsning2005
TypeFagforbund
FormålForhandling af overenskomster og varetagelse af medlemmernes interesse for arbejdspolitik
HovedkontorKøbenhavn
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

KAD, tidligere Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark, blev stiftet i 1901 og opløst i 2005,[1] da KAD fusionerede med SID og skabte 3F. KAD organiserede kvinder primært inden for rengørings- og servicebranchen, industri, mejeribranchen, vaskerier og omsorgshjælpere. Kvindeligt Arbejderforbund havde udelukkende kvinder som medlemmer.

I 1885 blev Foreningen for Vadsk og Rengøring dannet, denne bestod af "vaske- og rengøringskoner ", men allerede året efter dannelsen i 1886 blev fagforeningen delt i to, således at også Det Kvindelige Arbejderforbund opstod.

I 1889 ophørte Foreningen for Vadsk og Rengøring, herefter var Det Kvindelige Arbejderforbund, den eneste kvindefagforening i Danmark.

KAD havde gjort efter flere forsøg på en forbundsdannelse siden 1880'erne, man ønskede at samle mange små afdelinger, der var opstået over hele landet med Københavns afdelingen.

Formålet var at danne et samlet fælles forbund. Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark blev på en stiftende generalforsamling dannet i 1901.

Forbundet regnede sin grundlægger for at være flaskeskyller Olivia Nielsen[2] (1854-1910) fra København. Det var især hendes formandsperiode for Det Kvindelige Arbejderforbund som havde ført til samlingen, da hun rejste rundt i hele landet for at samle de små afdelinger.

  • Jo, det kunne nytte - Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark 1901-2001, af Poul Andersen og Solveig Schmidt
  • 50-års organisationshistorie 1901-1951: Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark, af Oskar Hansen og Edvard Christensen
Spire
Denne artikel om en dansk forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.