Kush

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kush omkring 400 f.Kr.

Kush eller Kongeriget Kush var et afrikansk rige efter ophøret af yngre bronzealder omkring 1070 f.Kr. beliggende ved sammenløbet af Den Blå Nil, Den Hvide Nil og floden Atbara i hvad der nu Republikken Sudan.

Kongeriget blev etableret efter bronzealderens sammenbrud mellem 1206 og 1150 f.Kr. og opløsningen af Det nye rige i Egypten. Kongeriget var centreret omkring Napata i sin tidlige fase. Kong Kashta erobrede Egypten i 8. århundrede f.Kr. og konger fra Kush regerede som faraoer under Egyptens 25. dynasti i et århundrede, indtil de blev fordrevet af Psammetikus I i 656 f.Kr.

I den klassiske oldtid flyttedes hovedstaden til Meroë. På oldgræsk var riget kendt som "Aithiopia". I det 1. århundrede evt. blev den Kushiske hovedstad indtaget af Beja dynastiet, der prøvede at genoplive imperiet. Det Kushiske kongerige med hovedstad i Meroë eksisterede indtil 300-tallet evt., hvor det var svækket og nedbrudt af interne oprør. Den Kushite hovedstad blev til sidst indtaget og brændt ned til grunden af Kongeriget Aksum.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Afrikas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Afrika

Koordinater: 17°11′N 33°50′Ø / 17.18°N 33.83°Ø / 17.18; 33.83