Martin Burcharth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Martin Burcharth (født 1955) er en dansk journalist og forfatter. Han har siden 1996 været Dagbladet Informations korrespondent i USA med bopæl i universitetsbyen Cambridge i Massachusetts.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Martin Burcharth læste historie og polskKøbenhavns Universitet (1975-1981). I 1982-1984 læste han journalistikNew York University.

Tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Arbejdet som journalist startede i Italien under et studieophold i 1977-1978, hvor landet oplevede voldsomme politiske ændringer (De Røde Brigaders kidnapning og mord af Aldo Moro, Antonio Negris autonome arbejdsbevægelse kæmpende på Norditaliens gader og valget af en polsk pave).

Besøg i Tjekkoslovakiet og Polen i slutningen af 1970'erne skærpede interessen for livet på den anden side af Jerntæppet, især for dissidentgrupper som Charta 77 og KOR, om hvilke Martin Burcharth skrev udførligt i forskellige danske aviser. I 1980 bosatte han sig i Warszawa som Informations korrespondent, hvor han i 1981 blev gift med den polske kunsthistoriker Ewa Lajer. Parret forlod Polen nogle måneder efter general Wojciech Jaruzelski indførelse af krigsretstilstand og undertrykkelse af Solidaritetsbevægelsen 13. december 1981. Efter et halvt år i Danmark rejste de til New York på studieophold. I 1980'erne var han på adskillige reportagerejser rundt i USA og i Mellemamerika, bl.a. Honduras og Nicaragua.

Udenlandske publikationer[redigér | redigér wikikode]

Martin Burcharth skrev i en periode jævnligt for udenlandske aviser – herunder Il Manifesto og die Tageszeitung. Han har fået optaget enkelte artikler i Der Spiegel, Le Nouvel Observateur, The Nation Magazine og Correspondence (Council of Foreign Affairs).

I februar 2006 offentliggjorde han en kontroversiel kronik i The New York Times[1] om Muhammed-tegningerne, som udløste skarp kritik fra daværende undervisningsminister Bertel Haarder i en artikel i Jyllands-Posten.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Martin Burcharths kone [2], er professor i kunsthistorie ved Harvard University i Boston. De adopterede i 2001 en datter [3], født i 2000 i Hunan-provinsen i Kina. Udover engelsk taler han flydende italiensk, fransk, tysk og polsk samt brugbart spansk.

Udlandsophold[redigér | redigér wikikode]

Bøger[redigér | redigér wikikode]

  • Mafiaen – økonomisk kriminalitet over grænser [4] (1993)
  • Berlusconi – Tv-kongen der ville frelse Italien (1995)
  • Italien i krise (1996)
  • Kometen – Historien om Obamas triumf [5] (2009)

Referencer[redigér | redigér wikikode]


DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi