Mullah

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En mullah (pers./urdu مللا mullah, fra ar. mawla "mester, ven") er en islamisk lærd, som har studeret Koranen, hadith-traditionerne og den islamiske retsvidenskab (fiqh), og som anses for at være ekspert i religiøse anliggender.

En mullah forventes tillige at være hafiz, det vil sige at kunne recitere Koranen udenad, og kan på basis af sine religiøse studier og kundskaber vejlede og dømme i stridsspørgsmål.

Ordet bruges mest i de områder af den muslimske verden, hvor shia-islam er udbredt, og anvendes derfor mest om shiamulimske gejstlige. Særligt i Pakistan og Indien har ordet en videre anvendelse, idet det her, særligt i små landsbysamfund, bruges om en skolelærer eller blot enhver anden uddannet, islamisk person. Ordet bruges mindre hyppigt i middelhavsområdet og kun sjældent af muslimske lærde i Danmark.

Mullaher har ofte været involveret i politik, men først i nyere dato har de tillige tiltaget sig verdslig magt i kraft af præstestyret i Iran og under det daværende Taleban-styre i Afghanistan.

Mullaher ved et iransk hof

Se også[redigér | redigér wikikode]


Islam Stub
Denne islamartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.