Nøvling (Aalborg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel om handler Nøvling ved Aalborg. For Nøvling ved Herning, se Nøvling (Herning Kommune)
Nøvling
Noevling Kirke X 2011 ubt-1.jpg
Nøvling Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Aalborg Kommune
Sogn Nøvling Sogn
Postnr. 9260 Gistrup
Demografi
Nøvling by 366[1] (2021)
Kommunen 219.487[1] (2021)
 - Areal 1.143,99 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.nøvling.dk
Oversigtskort

Nøvling er en landsby i Himmerland med 366 indbyggere (2021)[1], beliggende i Nøvling Sogn 10 kilometer syd for Aalborg og 3 km syd for Visse. Byen ligger i Region Nordjylland og hører til Aalborg Kommune.

Vest for Nøvling ligger Poulstrup Sø og Dall Hede, der er et 170 hektar stort fredet naturområde med bakker, søer, moser, overdrev, skov og krat. Mod nordøst ligger Lundby Bakker og sydvest for byen ligger den gamle grusgrav, der i dag er omdannet til skov- og engarealer.

I byen findes Nøvling Kirke, Nøvling Skole og Nøvling Fodboldklub.

I Nøvling fandt man fragmenter af et dragtspænde med runeindskriften bevaret: BidawarijaR talgide. BidawarijaR (= Bidværger, ham der værger mod (sværdets) bid)[2] er tolket som en mester-signatur: "Bidværger skar [dragtspændet] ud". Spændet opbevares på Nationalmuseet.[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Aalborgs våbenSpire
Denne artikel om geografi i Aalborg Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi