Stae

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stae
Stae Borgerhus Nordjyllandsværket

Halsvej i Stae by
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Aalborg Kommune
Sogn Vester Hassing Sogn
Postnr. 9310 Vodskov
Demografi
Stae by 374[1] (2023)
Kommunen 222.571[1] (2023)
 - Areal 1.143,99 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.stae.dk
Oversigtskort

Stae er en by i det sydlige Vendsyssel med 374 indbyggere (2023)[1], beliggende 3 km nordvest for Vester Hassing, 7 km sydøst for Vodskov, 7 km nordvest for Gandrup og 14 km nordøst for Aalborg. Byen hører til Aalborg Kommune og ligger i Region Nordjylland. I 1970-2006 hørte byen til Hals Kommune, hvor Gandrup var kommunesæde.

Stae hører til Vester Hassing Sogn. Vester Hassing Kirke ligger i Vester Hassing. Nordjyllandsværket ligger 3 km sydvest for Stae.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Stae Borgerforening står for udlejning af Stae Borgerhus, der har plads til 100 gæster.[2] Desuden benytter Staes indbyggere faciliteterne i Vester Hassing, bl.a. Vester Hassing Skole og Vester Hassing Gymnastikforening. Der er cykelsti langs vejen mellem de to byer.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens historiske tilhørsforhold er Kær Herred i Aalborg Amt.

Navnet[redigér | rediger kildetekst]

På det høje målebordsblad hedder stedet Staa, som også dukker op på kort og i køreplaner fra 1900-tallet. Det har ikke skullet udtales med "å", men med langt "a". På det lave målebordsblad hedder byen Stade.

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Stae havde billetsalgsstedSæbybanen mellem Nørresundby og Frederikshavn (1899-1968). Det lå 1 km nord for den daværende landsby, som havde adgang til det ad en markvej. Længe før nedlæggelsen af banen var det nedrykket til trinbræt, og bygningen blev revet ned i begyndelsen af 1970'erne.[3][4]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]